default-image

Παρά τις υποσχέσεις Κασίμη, πέρασαν 100 μέρες χωρίς απάντηση

Κρήτη
Παρά τις υποσχέσεις Κασίμη, πέρασαν 100 μέρες χωρίς απάντηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέρασαν περισσότεροι από τρεις μήνες από την ημέρα που ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Χαράλαμπος Κασίμης, είχε επισκεφτεί στις 13 Οκτωβρίου του 2017 το Φράγμα Μπραμιανών και μιλώντας στην ΚΡΗΤΗ TV, είχε υποσχεθεί, ότι μόλις γυρίσει στην Αθήνα, θα ερευνήσει τις δυνατότητες για επίσπευση της διαδικασίας δημοπράτησης της νέας προσαγωγού διώρυγας του Μύρτου.

Ενώ συμπληρώνονται 100 ημέρες από τότε, ο κ. Κασίμης δεν «έχει δώσει σημεία ζωής» και δεν έχει στείλει καμία απάντηση στα ζητήματα που του είχαν θέσει εκείνη τη μέρα, ο δήμαρχος Ιεράπετρας, κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ κ. Μανόλης Παπαδάκης, και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Μανόλης Μιχαλάκης.

Επειδή ο άνομβρος φετινός χειμώνας, δεν έχει επιτρέψει στον ταμιευτήρα να εμπλουτιστεί με νέες ποσότητες αρδευτικού νερού, εκτός των 3 εκατ. κυβικών που υπάρχουν ακόμη, λόγω της τροφοδοσίας από τις πηγές της Μαλαύρας και τις γεωτρήσεις της Σαρακήνας των Μύθων, κι ενώ τελειώνει ο χειμώνας και ακολουθεί η οκτάμηνη βασική περίοδος της ξηρασίας μέχρι το επόμενο Φθινόπωρο, η ανησυχία των παραγωγών και των αγροτικών φορέων επιτείνεται.

Την ίδια ώρα η πολιτεία δεν προχωρεί το μοναδικό ώριμο εγγειοβελτιωτικό έργο που έχει να κάνει με την κατασκευή της νέας προσαγωγού διώρυγας του Μύρτου που θα αντικαταστήσει την σάπια-τρύπια παλιά προσαγωγό, η οποία δεν μπορεί πλέον επειδή είναι κατεστραμμένη εντελώς, να μεταφέρει νερό στον ταμιευτήρα, καθώς αυτό χάνεται στο δρόμο, και υπάρχει ο φόβος τους επόμενους μήνες, να μην φυτευτεί ο κάμπος της Ιεράπετρας, λόγω έλλειψης νερού.

«Ο Αγροτικός Σύλλογος της Ιεράπετρας, ζήτησε και έκλεισε ραντεβού στο γραφείο του κ. Κασίμη τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου, προκειμένου να ζητήσει συγκεκριμένες απαντήσεις για την πρόοδο των θεμάτων που είχε θέσει στον γραμματέα του ΥΠΑΑΤ τον περασμένο Οκτώβρη.

Το πρώτο θέμα για το οποίο θέλουμε να μάθουμε τι έχει κάνει είναι το θέμα της επίσπευσης της ένταξης του έργου της κατασκευής της προσαγωγού διώρυγας του Μύρτου, γιατί ακόμα και να βρέξει τους επόμενους μήνες, ακόμα και να ανοίξουμε νέες γεωτρήσεις η να ανοίξουν οι πηγές και να τρέξει νερό στα ποτάμια, δεν θα έχουμε τρόπο να μεταφέρουμε το νερό στον ταμιευτήρα των Μπραμιανών. Είδε και ξέρει ο κ. Κασίμης ότι ο παλιός αγωγός είναι τρύπιος και δεν επιδιορθώνεται πλέον.

Στην κορυφή της ατζέντας μας είναι και το φορολογικό. Θα του ζητήσουμε να επιστρέψει ο συντελεστής φορολόγησης των αγροτών στο 13% από το 24% που έχει φτάσει σήμερα, διαφορετικά οι αγροτικές μας επιχειρήσεις δεν θα είναι βιώσιμες. Θα του ζητήσουμε επίσης να απεξαρτηθεί ο ΕΦΚΑ από το αγροτικό εισόδημα καθώς μας έχουν οδηγήσει με αυτόν τον τρόπο σε διπλή φορολόγηση.

Τέλος θα του βάλουμε τα θέματα της εμπορίας και της διακίνησης των αγροτικών προϊόντων καθώς και της εύρεσης νέων αγορών στο εξωτερικό», μας είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Μανόλης Μιχαλάκης.

Οι αγρότες στην Ιεράπετρα θεωρούν ότι έχουν στοχοποιηθεί από την κυβερνητική πολιτική, και ότι «βάλλονται» από παντού, την ώρα που από εκείνους ζητούν να πληρώνουν τόσο υψηλή φορολογία, τη στιγμή που το κράτος δεν τους εξασφαλίζει το βασικότερο εργαλείο(το νερό), για να παράγουν ποιοτικά προϊόντα, και δεν τους έχει βρεί έναν δημόσιο χώρο όπου να μπορούν να εναποθέτουν τα φυτικά τους υπολείμματα.

Τι είχε υποσχεθεί ο κ. Κασίμης

Ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ κ. Χαράλαμπος Κασσίμης, είχε επισκεφτεί την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου του 2017 τα γραφεία του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας, όπου είχαν συγκεντρωθεί αγρότες, και ζητούσαν με ένταση, να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες κατασκευής της νέας προσαγωγού διώρυγας του Μύρτου, αφού η παλαιά (42 ετών) είναι «σουρωτήρι» και το νερό των πηγών, της βροχής, και των γεωτρήσεων, δεν φτάνει μέχρι τον άδειο ταμιευτήρα στα Μπραμιανά.

Του δόθηκε τότε το μήνυμα ότι, αν συνεχιστεί η ξηρασία και δεν βρέξει τους επόμενους μήνες, οι 17.000 στρέμματα καλλιέργειες κηπευτικών υπό κάλυψη και τα δεκάδες χιλιάδες στρέμματα με ελαιόδεντρα, θα τιναχτούν στον αέρα, ενώ ο αγροτικός κόσμος θα οδηγηθεί στην καταστροφή και την ανεργία.

«Το αίτημα των Ιεραπετριτών είναι δίκαιο», μας είχε πει τότε, «είναι κατανοητό και έχει επείγον χαρακτήρα. Έχουμε στα χέρια μας ολοκληρωμένη ώριμη μελέτη για να μπορέσει να γίνει αυτό το έργο, αλλά πρέπει η χώρα μας να λύσει δυο εκκρεμότητες που έχει απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που αποτελούν προϋπόθεση για να γίνουν τα εγγειοβελτιωτικά έργα.

 Η μία αφορά στην κοστολόγηση του νερού και η δεύτερη στην επικαιροποίηση των διαχειριστικών σχεδίων των λεκανών απορροής.

 Η δέσμευση της κυβέρνησης είναι, ότι μέχρι τέλος του χρόνου, θα έχει εκπληρώσει αυτές τις υποχρεώσεις, ώστε το 2018, να ξεκινήσουν οι προκηρύξεις και οι εντάξεις των εγγειοβελτιωτικών έργων.

Για εμάς, και βλέποντας την σημερινή εικόνα του Φράγματος, το έργο αυτό είναι προτεραιότητα. Θα δώσουμε τη σημασία που πρέπει, ώστε το συντομότερο δυνατόν να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των αγροτών της Ιεράπετρας», είπε τότε μιλώντας στη «Νέα Κρήτη» και την ΚΡΗΤΗ TV, ο γ.γ. του ΥΠΑΑΤ κ. Χ. Κασίμης.

«Δεν μπορούμε να λύσουμε σε τόσο λίγο χρόνο παθογένειες δεκαετιών. Μπορούμε όμως να ιεραρχήσουμε τις ανάγκες και να τις αντιμετωπίσουμε με διαφάνεια, με σοβαρότητα, επενδύοντας, πόρους, γνώση και πολιτική βούληση.

Επιστρέφοντας στην Αθήνα, θα κάνω ότι είναι δυνατόν, να επισπευστεί η διαδικασία. Θα διερευνήσουμε με κάθε τρόπο, κάθε χαραμάδα που υπάρχει, για να μπορέσουμε να επισπεύσουμε το έργο.

Αν συμβεί το απευκταίο, και μείνει το Φράγμα χωρίς νερό, η χώρα μας θα παρέμβει στην Ε.Ε. να αντιμετωπίσει το πρόβλημα σοβαρά, και θα επιδιώξουμε να αποζημιώσουμε τον αγροτικό κόσμο γι' αυτή τη χρονιά. Από την ενημέρωση που έχω όμως λέω ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να βρεθεί η περιοχή χωρίς νερό άμεσα», κατέληξε σε εκείνη τη δήλωση του ο κ. Χ. Κασσίμης.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News