default-image

Η τσάντα στο σχολείο την Παρασκευή – ξεκίνησε η δράση

Κρήτη
Η τσάντα στο σχολείο την Παρασκευή – ξεκίνησε η δράση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το 2018 είναι γεγονός και μαζί με αυτό και η παραμονή της σχολικής τσάντας στα δημοτικά σχολεία όλης της χώρας άρα και της Κρήτης για τουλάχιστον ένα Σαββατοκύριακο το μήνα.

Το θέμα που είχε αναδείξει το neakriti.gr παίρνει «σάρκα και οστά» και αναμένεται να σκορπίσει χαμόγελα και ανακούφιση κυρίως στους μαθητές που θα είναι σε θέση να απολαμβάνουν Σαββατοκύριακα χαλάρωσης και ξεκούρασης ενώ θετικές είναι και οι αντιδράσεις στους κόλπους των εκπαιδευτικών  και των γονέων.

Δημοτικά σχολεία προχωρούν ΄δη σε σχετικές ανακοινώσεις και ενημερώσεις προς τους γονείς μέσω των οποίων επισημαίνεται ότι η παραμονή της τσάντας στο σχολείο δεν αποτελεί μια συμβολική παρέμβαση, αλλά επιδιώκεται οι μαθητές και οι μαθήτριες να μην ασχολούνται με την προετοιμασία μαθημάτων κατά τη διάρκεια αυτού του Σαββατοκύριακου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  ΑΦΗΝΟΥΝ ΤΣΑΝΤΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΛΕΟΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ- ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ

Την εγκύκλιο που ορίζει την εφαρμογή του προγράμματος « Η τσάντα στο σχολείο»   στους μαθητές όλων των Δημοσίων Δημοτικών Σχολείων της χώρας,   από? τον Ιανουάριο του 2018 εiως τον Ιουiνιο και μετέπειτα από? την έναρξη κάθε διδακτικού? έτους έως την λήξη του, έχει ήδη υπογράψει  ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.

'Ένα από τα σχολεία που πρόκειται να εφαρμόσουν την δράση αυτή είναι το 15ο δημοτικό σχολείο Ηρακλείου έχοντας ήδη εκδώσει χαρακτηριστική ανακοίνωση στην οποία και επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι την Παρασκευή στις 27 Ιανουαρίου και κατόπιν απόφασης του Συλλόγου Διδασκόντων οι μαθητές  καλούνται ν' αφήσουν για πρώτη φορά την τσάντα τους στο σχολείο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

"Η τσάντα στο σχολείο" αποτελεί τον τίτλο συστηματικού πλέον προγράμματος που εφαρμόζεται στο ελληνικό σχολείο.

Με τη συγκεκριμένη δράση καθιερώνεται η παραμονή της σχολικής τσάντας των μαθητών/τριώντου Δημοτικού Σχολείου για τουλάχιστον ένα Σαββατοκύριακο το μήνα, στο σχολείο. H τσάντα των μαθητών/τριών παραμένει στο σχολείο την Παρασκευή, πριν από το Σαββατοκύριακο που έχει αποφασιστεί από τον Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου, έως την Δευτέρα. Επισημαίνεται, ότι η παραμονή της τσάντας στο σχολείο δεν αποτελεί μια συμβολική παρέμβαση, αλλά επιδιώκεται οι μαθητές και οι μαθήτριες να μην ασχολούνται με την προετοιμασία μαθημάτων κατά τη διάρκεια αυτού του Σαββατοκύριακου. Η οργάνωση της μελέτης των μαθητών και των μαθητριών, καθώς και ο χρόνος που απαιτείται καθημερινά για την υλοποίηση των κατ' οίκον εργασιών αποτελούν ζητήματα που συνδέονται άμεσα με τη μάθηση, την ανάπτυξη και τον ελεύθερο χρόνο των παιδιών. Το ΥΠΠΕΘ στο πλαίσιο αναβάθμισης της σχολικής ζωής και σύνδεσής της με την κοινωνική πραγματικότητα, εφαρμόζειτη δράση: «Η τσάντα στο σχολείο».

Η δράση υλοποιείται με σεβασμό στις ανάγκες της παιδικής ηλικίας, με γνώμονα την

πολύπλευρη ανάπτυξη των παιδιών της σχολικής ηλικίας (συναισθηματική, κοινωνική και

ψυχοκινητική) και με σκοπό να υποστηρίξει ουσιαστικά τον μειωμένο χρόνο δημιουργικής

επαφής και επικοινωνίας γονέων - παιδιών.

Η συγκεκριμένη δράση συμβάλλει σε μια γενικότερη επανεκτίμηση της σημασίας και του ρόλου των εργασιών στο σπίτι σε σχέση με τον ελεύθερο χρόνο των μαθητών και των μαθητριών,οδηγώντας σε καλύτερη εξισορρόπηση ανάμεσα στις εργασίες που υλοποιούνται στο σχολείοκαι στις κατ' οίκον εργασίες. Σε καμία περίπτωση η υλοποίηση της δράσης δεν πρέπει να οδηγήσει σε μετάθεση των κατ' οίκον εργασιών που συνήθως ανατίθενται το Σαββατοκύριακοστις άλλες μέρες της εβδομάδας.

Σημειώνεται τέλος ότι η πρωτοβουλία αυτή δεν ισοδυναμεί με εγκατάλειψη της μελέτης ή

άλλων δημιουργικών εργασιών, τις οποίες οι μαθητές και οι μαθήτριες δύνανται να υλοποιούν κατ' οίκον σε ατομική ή και ομαδική βάση, συνδυάζοντας ενίοτε τη διασκέδαση και τοσυνεργατικό πνεύμα με τη μάθηση.Η δράση απευθύνεται στους μαθητές όλων των Δημόσιων Δημοτικών Σχολείων της χώρας.

Σύμφωνα με την υπ.αρ. 49/30-11-2017 Πράξης του ΔΣ του ΙΕΠ ο Σύλλογος Διδασκόντων του 15ου Δ.Σ Ηρακλείου αποφάσισε την καθιέρωση της τελευταίας Παρασκευής κάθε μήνα ως ημέρας εφαρμογής του προγράμματος. Παρασκευή 27/1/2018 οι μαθητές μας καλούνται ν' αφήσουν για πρώτη φορά την τσάντα τους στο σχολείο.

Από τη Διεύθυνση."

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣΕ ΙΣΧΥ ΤΟ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟ "ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΤΣΑΝΤΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ"

Από την πλευρά του ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης , κ. Τερζάκης ανέφερε ότι η εγκύκλιος θα τεθεί σε πράξη από όλα τα σχολεία του νησιού τουλάχιστον για αυτήν την χρονιά ενώ για την εφαρμογή του προγράμματος το κάθε Δημοτικό Σχολείο θα πρέπει να ακολουθήσει συγκεκριμένες διαδικασίες. Επίσης στο πρόγραμμα αναφέρεται ότι θα καθιερωθεί τουλάχιστον ένα Σαββατοκύριακο το μήνα στα σχολεία και εφόσον ευοδώσει η προσπάθεια, μπορεί να υπάρξει και αλλαγή του σχεδιασμού και να προστεθούν και άλλα Σαββατοκύριακα το μήνα, οπότε και οι μαθητές θα αφήνουν τις τσάντες στα σχολεία τους.  

Αναλυτικά οι διαδικασίες που ακολουθούνται σε κάθε δημοτικό σχολείο:

1. Ο Διευθυντηiς/τρια του Σχολειiου συγκαλει? σε εiκτακτη συνεδριiαση το Συiλλογο Διδασκοiντων του σχολειiου με αντικειiμενο την υλοποιiηση της συγκεκριμεiνης δραiσης.

2. Ο Συiλλογος Διδασκοiντων αποφασιiζει και οριiζει τα Σαββατοκυiριακα που θα υλοποιηθει? η δραiση και συνταiσσει σχετικο? πρακτικοi.

3. Οι εκπαιδευτικοι? του σχολειiου, πριν την εiναρξη της δραiσης, ενημερωiνουν τους μαθητεiς και τις μαθηiτριες της ταiξης τους για την εν λοiγω δραiση και τις ενδεχοiμενες μεταβολεiς και προσαρμογεiς που θα προκυiψουν στη σχολικη? καθημερινοiτητα.

Στη συνέχεια:

1. Ο Διευθυντηiς/τρια του Σχολειiου συνταiσσει και διανεiμει επιστολη? προς τους γονειiς των μαθητωiν του σχολειiου του, για την ενημεiρωση? τους σχετικα? με τη νεiα δραiση και τον χροiνο υλοποιiησης αυτηiς.

2. Ο Συiλλογος Διδασκοiντων του σχολειiου, αποφασιiζει για πρακτικα? ζητηiματα και ιδιαιτεροiτητες που μπορει? να αναδυθουiν οiπως, η συνεννοiηση μεταξυ? των εκπαιδευτικωiν της σχολικηiς μοναiδας για το προiγραμμα της Δευτεiρας, ο εiλεγχος εκ μεiρους των μαθητριωiν και των μαθητωiν του περιεχομεiνου της σχολικηiς τσαiντας που θα αφηiσουν στο σχολειiο για το Σαββατοκυiριακο, συiμφωνα παiντα με το Ωρολοiγιο Προiγραμμα του σχολειiου.

3. Ο Συiλλογος Διδασκοiντων δυiναται να αποφασιiσει την εφαρμογη? της δραiσης και σε περισσοiτερα του ενοiς Σαββατοκυiριακα τον μηiνα.

«Επιτέλους Σαββατοκύριακα χωρίς βιβλία. Μέτρο σωστό που έπρεπε να εφαρμοστεί, όπως άλλωστε εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες τους εξωτερικού. Τα παιδιά να απαλλαγούν για λίγο από τον βραχνά των μαθημάτων και εμείς οι γονείς να έχουμε την ευκαιρία να περάσουμε περισσότερο χρόνο μαζί τους, χωρίς να μας απασχολούν για δύο τουλάχιστον ημέρες τα διαβάσματα», αναφέρει στο neakriti.gr, μητέρα μαθητή Δημοτικού.

Ρεπορτάζ: Βάλια Μπούη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News