Κρήτη

Η θάλασσα ενώνει τα Γεωπάρκα της Κρήτης και της Κύπρου

Το έργο αφορά τα νησιωτικά γεωπάρκα της Ελλάδος (Ψηλορείτη, Σητείας, Λέσβου) καθώς και το γεωπάρκο Τροόδους στην Κύπρο, τα οποία είναι αναγνωρισμένα ως παγκόσμια γεωπάρκα της UNESCO.

Η εναρκτήρια συνάντηση των εταίρων του έργου "ΓΕΩΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΩΤΙΚΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ - GEOTOURISM IN INSULAR GEOPARKS (GEO-IN)" που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος συνεργασίας "ΕΛΛΑΔΑ - ΚΥΠΡΟΣ 2014-2020" με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), πραγματοποιήθηκε στις 12 και 13 Ιανουαρίου 2018 στα Ανώγεια. Η συνάντηση των εταίρων του έργου διοργανώθηκε από τον Συντονιστή Εταίρο του έργου ΑΚΟΜΜ-ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ ΑΑΕ ΟΤΑ.

Το έργο αφορά τα νησιωτικά γεωπάρκα της Ελλάδος (Ψηλορείτη, Σητείας, Λέσβου) καθώς και το γεωπάρκο Τροόδους στην Κύπρο, τα οποία είναι αναγνωρισμένα ως παγκόσμια γεωπάρκα της UNESCO. Κεντρικός στόχος είναι η ανάπτυξη του γεωτουρισμού, με υψηλές ποιοτικά προδιαγραφές, η διαφοροποίηση και ενίσχυση των τοπικών οικονομιών και εν γένει η αυτοτροφοδοτούμενη βιώσιμη ανάπτυξη των περιοχών παρέμβασης.

Εταίροι του έργου είναι το Γεωπάρκο Ψηλορείτη, το Γεωπάρκο Σητείας, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, το Γεωπάρκο Λέσβου με το Απολιθωμένο Δάσος, το Γεωπάρκο Τροόδους καθώς επίσης το τμήμα Δασών του υπουργείου Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης Περιβάλλοντος Κύπρου.

Από κοινού, οι εταίροι θα υλοποιήσουν δράσεις για την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας όπως: «Διοργάνωση workshops, υποστήριξης γεωτουριστικής επιχειρηματικότητας, καθορισμό κοινών προδιαγραφών ποιότητας, παραγωγή εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εφαρμογών μάθησης, διοργάνωση επισκέψεων σχολείων και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, σχεδιασμός και ανάπτυξη ψηφιακών και εξειδικευμένων εφαρμογών, προμήθεια εξοπλισμού ενίσχυσης του αθλητικού τουρισμού, δημιουργία, σήμανση και βελτίωση της προσβασιμότητας μονοπατιών και χαρακτηριστικών σημείων -αξιοθέατων, επέκταση και βελτίωση των υπαρχόντων κέντρων ενημέρωσης, διοργάνωση πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων, γεωτουρισμού, δράσεις κοινής προβολής και προώθησης του γεωτουρισμού (συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις, φιλοξενία δημοσιογράφων, δημιουργία σπονδυλωτού video teaser.

Στην εναρκτήρια συνάντηση οι εταίροι επιβεβαίωσαν τη θέληση τους για μόνιμη συνεργασία με σκοπό την αξιοποίηση των αναγνωρισμένων από την UNESCO Γεωπάρκων για την ανάπτυξη των περιοχών τους και καθόρισαν η επόμενη συνάντησή τους να πραγματοποιηθεί στη Λέσβο στα μέσα Ιουνίου 2018.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχόλια