Κρήτη

Στην Κρήτη έφτασε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης

Στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο βρίσκεται σήμερα, Δευτέρα, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Με αφορμή την κοπή της πίτας της παράταξης, θα κάνει μία περιοδεία στο νομό Ηρακλείου και θα μιλήσει για όλα όσα απασχολούν τους Έλληνες, γενικά, και τους Κρητικούς, ειδικά.

Ο Γραμματέας του Πολιτικού Συμβουλίου της Λαϊκής Ενότητας θα είναι ο κύριος ομιλητής στην ανοιχτή πολιτική συζήτηση που διοργανώνει η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου της Λαϊκής Ενότητας στις 7 το απόγευμα στο Πολύκεντρο Νεολαίας.

Ωστόσο, πρώτα παραχώρησε συνέντευξη τύπου στο Πολύκεντρο Νεολαίας. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, άσκησε δριμεία κριτική στον Αλέξη Τσίπρα και το κυβερνητικό επιτελείο, αναφέροντας πως οι απαιτήσεις των δανειστών και η αποδοχή από την κυβέρνηση είναι η αρχή μιας σειράς βάναυσων μέτρων, οι συνέπειες των οποίων θα φανούν τους επόμενους μήνες. «Ο ξεσηκωμός των λαϊκών στρωμάτων αναπόφευκτος».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο αμφιλεγόμενο πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα, ενώ έκανε λόγο και για πρόωρες εκλογές, ένα σενάριο που, όπως λέει ο ίδιος, ενισχύεται ολοένα και περισσότερο βάσιε των πολιτικών εξελίξεων.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της επίσκεψης του Παναγιώτη Λαφαζάνη:

10:30 - Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έφτασε αεροπορικώς στο Ηράκλειο

12:00 - Παραχώρησε συνέντευξη τύπου στο Πολύκεντρο Νεολαίας

Θα ακολουθήσει περιοδεία στο κέντρο της πόλης και στη συνέχεια ο Γραμματέας του Π.Σ. της ΛΑ.Ε. και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για το Καστέλι όπου θα συναντηθεί με εκπροσώπους της «πρωτοβουλίας πολιτών» για τη «διάσωση & την αειφόρο ανάπτυξη της Πεδιάδας» και πολίτες της περιοχής, θα ξεναγηθεί στη θέση του «υπό κατασκευή;» αεροδρομίου και θα ενημερωθεί για το ιστορικό.

Η ανακοίνωση της ΛΑ.Ε. για το πολυνομοσχέδιο:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ κατέθεσε στη βουλή για ψήφιση με συνοπτικές διαδικασίες το πολυνομοσχέδιο 400 άρθρων και 1.600 σελίδων με τα αντιλαϊκά μέτρα - προαπαιτούμενα, που έχει συμφωνήσει με το κουαρτέτο των δανειστών εν όψει του κλεισίματος της τρίτης αξιολόγησης.

1. Μετά την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, τη μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% και για τους νέους κάτω των 25 ετών κατά 32 %, τη μείωση της αποζημίωσης λόγω απόλυσης, την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, έρχεται και η επίθεση στο κατακτημένο με σκληρούς αγώνες και αίμα δικαίωμα της απεργίας, με την αυστηροποίηση των νόμιμων προϋποθέσεων για την προκήρυξή της από τα πρωτοβάθμια σωματεία. Τώρα, για να εξαγγείλουν απεργιακή κινητοποίηση, θα πρέπει να έχουν απαρτία του 50% συν ένα των οικονομικά τακτοποιημένων μελών τους, ενώ μέχρι σήμερα μπορούσε να την εξαγγείλει είτε η Γενική Συνέλευση με μικρότερο ποσοστό για απαρτία είτε το Διοικητικό Συμβούλιό τους.

Είναι η πρώτη φορά από τότε που επιχειρούν να αλλάξουν τον συνδικαλιστικό νόμο 1264/2012, που δεν τόλμησαν να τον αγγίξουν ούτε οι πιο δεξιές κυβερνήσεις.

2. Όλοι οι πλειστηριασμοί μετά τις 21-2-2018 θα διεξάγονται ηλεκτρονικά, προκειμένου να αποφύγει τις νικηφόρες μέχρι τώρα αντιστάσεις και παρεμβάσεις του κινήματος κατά των πλειστηριασμών στα ειρηνοδικεία όλης της χώρας.

Δηλαδή Θα οδηγούνται στο «σφυρί» με ένα κλικ στο πληκτρολόγιο ενός υπολογιστή η λαϊκή κατοικία και περιουσία - ακόμη και η πρώτη κατοικία - όχι μόνο για όσους οφείλουν στις τράπεζες, αλλά για πρώτη φορά και για όσους οφείλουν στο Δημόσιο ή στα ασφαλιστικά ταμεία περισσότερα από 500 ευρώ. Κατοικίες, οικόπεδα, γραφεία, καταστήματα, αγροτεμάχια θα εκποιούνται πλέον με διαδικασίες εξπρές και μάλιστα στην εμπορική αξία τους, δηλαδή σε εξευτελιστικές τιμές.

3. Οι εργατικές διαφορές οδηγούνται σε υποχρεωτική κοστοβόρα και χρονοβόρα διαμεσολάβηση. Θεσμοθετείται δηλαδή υποχρέωση πριν από την προσφυγή του εργαζόμενου στη δικαιοσύνη για την επίλυση εργατικών διαφορών τόσο ατομικών όσο και συλλογικών, να προηγηθεί διαμεσολάβηση με ένα πρόσθετο κόστος γι' αυτόν, τόσο σε χρήμα όσο και σε χρόνο, διαφορετικά η αγωγή του θα κρίνεται απαράδεκτη. Επιπλέον τίθεται σε διακινδύνευση το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας σε κλάδους εργαζομένων του δημοσίου (νοσοκομεία, καθαρίστριες ΟΤΑ κλπ)

4. Προωθούνται περικοπές οικογενειακών επιδομάτων. Η μείωση θα ισχύει ήδη από 1-1-2018 λόγω θέσπισης νέων, αυστηρότερων εισοδηματικών κριτηρίων. Η εφαρμογή τους θα ζημιώσει περισσότερες από 100.000 οικογένειες με παιδιά , κυρίως πολύτεκνες και τρίτεκνες, που είτε θα έχουν μειώσεις έως 32% είτε θα χάσουν ολόκληρα τα επιδόματά τους.

5. Τέλος προωθούνται μέτρα επίσπευσης του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, με πρώτη τη ΔΕΗ ώστε να εφαρμοστεί η μνημονιακή δέσμευση της κυβέρνησης για έσοδα απ' αυτό 2,7 δισ ευρώ το 2018.

Απέναντι σ' αυτά απαιτείται άμεση πολιτική απάντηση και αγωνιστική παρέμβαση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και όλων των κοινωνικών ομάδων που πλήττονται.

Καλούμε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και όλο τον κόσμο της εργασίας να αντιδράσουν αγωνιστικά στο σφαγιασμό του δικαιώματος της απεργίας με δυναμικές, μαζικές και ενωτικές απεργιακές κινητοποιήσεις, που θα συνοδεύονται με διαμαρτυρίες, συγκεντρώσεις, συλλαλητήρια και πορείες.

Η Λαϊκή Ενότητα τονίζει πως ς είναι απόλυτα αναγκαία η συγκρότηση ενός μεγάλου κοινωνικού και πολιτικού μετώπου όλων, χωρίς εξαίρεση, των πραγματικά αριστερών και αντιμνημονιακών δημοκρατικών δυνάμεων, που θα εμπνεύσει νέους αγώνες και θα δώσει νέα ελπίδα στο Λαό και στη νεολαία.

Η Ν.Ε. Ηρακλείου της ΛΑ.Ε. στηρίζει και συμμετέχει στις εργατικές κινητοποιήσεις ενάντια στο κυβερνητικό πολυνομοσχέδιο για την 3η αξιολόγηση στο Ηράκλειο τη Δευτέρα 15/1 στις 11:30 στην Πλατεία Ελευθερίας και τη συγκέντρωση στις 6:30 στα Λιοντάρια».

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

Σχόλια