Φράγμα Βαλσαμιώτη: Μνημείο κακοδιαχείρισης & κατασπατάλησης

Κρήτη
Φράγμα Βαλσαμιώτη: Μνημείο κακοδιαχείρισης & κατασπατάλησης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ως μνημείο κακοδιαχείρισης και κατασπατάλησης περιέγραψε το Φράγμα Βαλσαμιώτη στα Χανιά ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Φώτης Καζάσης, αποκαλύπτοντας σήμερα πως το έργο για το οποίο δαπανήθηκαν πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ, ουδέποτε παραδόθηκε επισήμως αν και έγιναν εγκαίνια και ότι απαιτούνται πρόσθετες μελέτες για να καταστεί λειτουργικό!

Κι όμως, το Φράγμα Βαλσαμιώτη, το μεγαλύτερο υδροαρδευτικό έργο των Χανίων, όχι απλά εγκαινιάστηκε πανηγυρικά το 2014, αλλά άρχισε να λειτουργεί με σοβαρότατα τεχνικά προβλήματα και πλημμελείς υποστηρικτικές υποδομές.

Η παρουσίαση της μελέτης εμπειρογνωμοσύνης από τον καθηγητή του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου κ. Καβαθά την περασμένη Τετάρτη σε ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ήταν αποκαλυπτική για ένα έργο που στοίχισε 40 εκατομμύρια ευρώ και όμως είναι αδύνατο να λειτουργήσει σύμφωνα με τις προδιαγραφές του.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Φώτης Καζάσης και ο Προϊστάμενος Τεχνικών Έργων του ΟΑΚ Μάρκος Πατρελάκης, σε μια άκρως αποκαλυπτική συνέντευξη, δε δίστασαν να αποκαλύψουν πως το Φράγμα Βαλσαμιώτη ουδέποτε παραδόθηκε από τον ανάδοχο, συνεχίζει  να παρουσιάζει διαρροές ενώ δεν διαθέτει τα απαραίτητα δίκτυα για να καλύψει τον σκοπό για τον οποίο κατασκευάστηκε.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Καζάσης, η εμπειρογνωμοσύνη εντοπίζει προβλήματα με την μελέτη,  κατασκευή και λειτουργικότητα, ενώ διαφαίνεται η ανάγκη περεταίρω επεμβάσεων.

Όπως δήλωσε, μέχρι να γίνουν αυτές οι εργασίες το Φράγμα θα πρέπει να λειτουργεί σε μειωμένη δυναμικότητα, δηλαδή περίπου στο 1/5 της δυνατότητας του.

Ο ΟΑΚ επιρρίπτει ευθύνες την προϊσταμένη αρχή που είναι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και εμμέσως πλην σαφώς της πετά το μπαλάκι για την αναζήτηση τους.

Σύμφωνα με τον κ. Μάρκο Πατερλάκη, Προϊστάμενο Τεχνικών Έργων του Ο.Α.Κ.: «Μέχρι σήμερα η διευθύνουσα υπηρεσία και οι επιβλέποντες δεν αναγνώρισαν ότι φταίει η μελέτη, όλη η ευθύνη είναι στον ανάδοχο.»

Η μελέτη για την κατασκευή του Φράγματος Βαλσαμιώτη ολοκληρώθηκε το 1995 και το έργο άρχισε να υλοποιείται δέκα χρόνια μετά. Τυπικά ολοκληρώθηκε το 2014 με τον ΟΑΚ να είναι εν δυνάμει διαχειριστής ενώ προϊσταμένη αρχή του έργου είναι το Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ρεπορτάζ: Βίκυ Παπαδογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News