default-image

Δικάζεται ταμίας για την υπεξαίρεση "μαμούθ" 1 εκατ. ευρώ

Κρήτη
Δικάζεται ταμίας για την υπεξαίρεση "μαμούθ" 1 εκατ. ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο προσκήνιο επανήλθε την Τετάρτη η υπόθεση της υπεξαίρεσης χρηματικού ποσού, ύψους περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ, από τα ταμεία του πρώην Δήμου Νεάπολης, στο Λασίθι.

Στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο, κάθισε η επί χρόνια ειδική ταμίας του πρώην καποδιστριακού Δήμου, η οποία τον Οκτώβριο του 2014 είχε καταδικαστεί από το πρωτοβάθμιο Δικαστήριο σε ποινή κάθειρξης 18 ετών.

Πρόκειται για μια 51χρονη Κρητικιά, η οποία κρίθηκε ένοχη από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης για την υπεξαίρεση του ιλιγγιώδους χρηματικού ποσού.

Η 51χρονη είχε "γλιτώσει" τότε τα ισόβια, καθώς το Δικαστήριο της αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. Παρ' όλα αυτά, μετά την έκδοση της απόφασης η πρώην ειδική ταμίας του Δήμου Νεάπολης είχε οδηγηθεί στις φυλακές, καθώς το δευτεροβάθμιο Δικαστήριο είχε κρίνει ότι η έφεσή της δεν πρέπει να έχει αναστέλλουσα δύναμη.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗ ΜΑΜΟΥΘ ΣΤΗ ΝΕΑΠΟΛΗ

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι η πρώην ταμίας βρίσκεται εδώ και κάμποσους μήνες εκτός φυλακής. Αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους, καθώς έγινε δεκτό το αίτημα αναστολής εκτέλεσης της ποινής της μέχρι το δευτεροβάθμιο Δικαστήριο (Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης).

Το πρωτοβάθμιο Δικαστήριο

Η εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης σε πρώτο βαθμό είχε λάβει χώρα τον Οκτώβριο του 2014 στο Ηράκλειο. Η κατηγορούμενη είχε εμφανιστεί τότε μετανιωμένη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης.

Κατά τη διάρκεια της απολογίας της, η 51χρονη ζητούσε συνεχώς συγνώμη από τους συγκατηγορούμενούς της, υποστηρίζοντας ότι δε γνώριζαν το παραμικρό και ότι δε φταίνε σε τίποτα.

Με δάκρυα στα μάτια, η κατηγορούμενη είχε ισχυριστεί τότε ότι είχε αναγκαστεί να "βάλει χέρι" στο ταμείο του καποδιστριακού Δήμου Νεάπολης, καθώς δεχόταν ασφυκτικές πιέσεις από τοκογλύφους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ίδια, αναγκάστηκε να δανειστεί το ποσό των 50.000 ευρώ για να ανταποκριθεί στα έξοδα σπουδών του γιου της, ο οποίος φοιτούσε στο εξωτερικό.

Ωστόσο, λίγο καιρό αργότερα, σύμφωνα πάντα με την ίδια, οι τοκογλύφοι άρχισαν να την απειλούν.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι η 51χρονη ενέμεινε στον ισχυρισμό της, ότι το ποσό που είχε υπεξαιρέσει από τα ταμεία του Δήμου ανέρχεται στα 237.000 ευρώ.

Όπως ανέφερε η ίδια κατά την απολογία της, η υπεξαίρεση του εν λόγω ποσού γινόταν τμηματικά και αφορούσε στο διάστημα από τις αρχές του 2009 έως τις αρχές του 2010. Κάθε φορά έπαιρνε από το ταμείο είτε 15.000 είτε 20.000 ευρώ.

Απαλλαγή: Η αθώωση των "5"

Εκτός, πάντως, της πρώην ειδικής ταμία του Δήμου Νεάπολης, η οποία ήταν και η βασική κατηγορούμενη της πολύκροτης υπόθεσης, στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης είχαν καθίσει τότε άλλα πέντε άτομα. Όλα τους σχετίζονταν με τον πρώην Δήμο Νεάπολης Λασιθίου.

Ο ένας εξ αυτών ήταν ο πρώην δήμαρχος Νεάπολης και μετέπειτα αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου. Εκτός του πρώην αντιπεριφερειάρχη, κατηγορούμενοι ήταν ακόμη τέσσερα στελέχη υπηρεσιών του πρώην Δήμου Νεάπολης. Και οι πέντε εν λόγω κατηγορούμενοι απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες τους.

Την απαλλαγή των συγκεκριμένων κατηγορουμένων είχε προτείνει νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο εισαγγελέας της Έδρας, δεχόμενος ότι όλοι τους αγνοούσαν τις πράξεις της ειδικής ταμία. Για την τελευταία, ωστόσο, πρότεινε να κηρυχθεί ένοχη για την πράξη της υπεξαίρεσης.

Τελικά, η εισαγγελική πρόταση υιοθετήθηκε από το Δικαστήριο, το οποίο όντως κήρυξε ένοχη την 51χρονη, επιβάλλοντάς της ποινή κάθειρξης 18 ετών.

Σημειώνεται ότι η δίκη - σε δεύτερο βαθμό - επρόκειτο να γίνει τον περασμένο Ιούνιο. Ωστόσο, η Έδρα αποφάσισε τότε να αναβάλει την εκδίκαση της υπόθεσης λόγω κωλύματος του συνηγόρου υπεράσπισης της κατηγορουμένης.

Ο δικηγόρος έπρεπε να βρίσκεται εκτός Κρήτης, για να παραστεί σε άλλη δίκη, κι έτσι το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης ανέβαλε τη δίκη για σήμερα Τετάρτη 10 Ιανουαρίου.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News