default-image

ΠΑΓΝΗ: Δικάζονται για κλοπή πετρελαίου, πωλούσαν σε τρίτους

Κρήτη
ΠΑΓΝΗ: Δικάζονται για κλοπή πετρελαίου, πωλούσαν σε τρίτους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις δικαστικές αίθουσες αναβιώνει σήμερα - σε δεύτερο βαθμό - η πολύκροτη υπόθεση της κλοπής τεράστιων ποσοτήτων πετρελαίου, που φέρεται να είχε σημειωθεί πριν από περισσότερα από 10 χρόνια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Η δίκη έχει προσδιοριστεί να διεξαχθεί σήμερα από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο.

Σημειώνεται ότι η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό γίνεται περίπου 11 μήνες μετά το πρωτοβάθμιο δικαστήριο. Το Φεβρουάριο του 2017, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης έκρινε ενόχους τους 16 από τους 17 κατηγορούμενους που δικάζονταν. Η απόφαση του δικαστηρίου, το οποίο δεν υιοθέτησε τότε την απαλλακτική πρόταση του εισαγγελέα, είχε μάλιστα προκαλέσει οξείες αντιδράσεις στην πλευρά των κατηγορουμένων, με τους συνηγόρους υπεράσπισης να εκτιμούν ότι οι εντολείς τους θα αθωωθούν σε δεύτερο βαθμό.

Συγκεκριμένα, τον περασμένο Φλεβάρη, το δικαστήριο κήρυξε ένοχους όλους - πλην ενός - τους κατηγορούμενους, επιβάλλοντας στον καθένα από αυτούς ποινή κάθειρξης 10 ετών. Έκρινε, ωστόσο, ότι η έφεσή τους πρέπει να έχει αναστέλλουσα δύναμη, κάτι που σημαίνει ότι παραμένουν ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Σημειώνεται ακόμη ότι η κακουργηματική κατηγορία της απάτης σε βάρους του Δημοσίου, για την οποία κρίθηκαν ένοχοι οι κατηγορούμενοι, επισύρει ποινή έως και ισόβιας κάθειρξης, εξέλιξη η οποία αποφεύχθηκε, καθώς το δικαστήριο αναγνώρισε ελαφρυντικά και στους 16 καταδικασθέντες.

Ειδικότερα, η Έδρα αναγνώρισε στους δύο εξ αυτών το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη τους, ενώ στους υπόλοιπους 14 χορηγήθηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. Τελικά το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης επέβαλε ποινή κάθειρξης 10 ετών στον καθένα από τους 16 που κηρύχθηκαν ένοχοι.

Επισημαίνεται, εξάλλου, ότι η υπόθεση επρόκειτο να εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό τον περασμένο Νοέμβριο. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δε συνέβη, με την Έδρα να αναβάλει τη δίκη για σήμερα Τετάρτη.

Αντιδράσεις

Η ετυμηγορία του δικαστηρίου προκάλεσε πέρυσι έντονη δυσαρέσκεια στους δικηγόρους που ανέλαβαν την υπεράσπιση των κατηγορουμένων, καθώς, σύμφωνα με τους ίδιους, δεν προέκυψε κάποιο επιβαρυντικό γι' αυτούς στοιχείο κατά την ακροαματική διαδικασία.

«Είναι από τις ελάχιστες αποφάσεις που προσωπικά πιστεύω ότι δεν έχει επιστημονική νομιμοποίηση», ανέφερε τον περασμένο Φεβρουάριο στη "Νέα Κρήτη" ο δικηγόρος Διονύσης Βέρρας, που ήταν εκ των συνηγόρων υπεράσπισης.

«Η απόφαση δεν έχει νομική βάση και πάσχει από κάθε πλευρά. Περισσότερο στέλνει μηνύματα κοινωνικά, αλλά όχι νομικά. Και αυτό θα το διαπιστώσει ο κόσμος όταν η υπόθεση φτάσει στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο κ. Βέρρας.

Στο ίδιο μήκος κύματος είχαν κινηθεί και οι δηλώσεις έτερου συνηγόρου υπεράσπισης: Ο δικηγόρος Άγγελος Ζερβός χαρακτήρισε καθαρά επικοινωνιακή την απόφαση.

«Σέβομαι τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, αλλά η συγκεκριμένη ήταν μόνο για τις εντυπώσεις. Υπάρχει, ωστόσο, και το Πενταμελές (σ.σ. δευτεροβάθμιο δικαστήριο), όπου θεωρώ ότι η αθώωση των κατηγορουμένων θα είναι πανηγυρική και για νομικούς και για ουσιαστικούς λόγους», δήλωσε τον περασμένο Φλεβάρη στη "Νέα Κρήτη" ο κ. Ζερβός.

ΚΟΜΠΙΝΑ ΕΤΩΝ

Πωλούσαν τα καύσιμα σε τρίτους

Σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Ανατολικής Κρήτης, με το οποίο παραπέμφθηκαν στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο οι κατηγορούμενοι θερμαστές και οδηγοί βυτιοφόρων, παρακρατούσαν σημαντικό μέρος από τη συνολική ποσότητα του πετρελαίου που διατίθετο για τις ανάγκες του νοσοκομείου, και την οποία στη συνέχεια πωλούσαν σε τρίτους. Η κομπίνα φέρεται να διήρκεσε από το 1999 έως το 2005.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News