Με φόντο τις απαλλοτριώσεις ήρθαν με... άγριες διαθέσεις

Κρήτη
Με φόντο τις απαλλοτριώσεις ήρθαν με... άγριες διαθέσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αδιαχώρητο σήμερα στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου, για την  εξ αναβολής εκδίκαση των αποζημιώσεων για τις απαλλοτριώσεις του νέου αεροδρομίου Καστελίου.

Η εκδίκαση των τιμών των αποζημιώσεων ήταν να γίνει αρχικά στα μέσα Νοεμβρίου. Τότε, όμως, οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι κάτοικοι της περιοχής, με τη στήριξη του δήμου Μινώα Πεδιάδος, είχαν ζητήσει αναβολή ώστε να μπορέσουν να προετοιμάσουν καλύτερα τη νομική διεκδίκηση ικανοποιητικών αποζημιώσεων για τις περιουσίες που χάνουν.

Η δίκη είχε πάρει αναβολή για τις 9 Ιανουαρίου 2018, δηλαδή σήμερα, οπότε και αναμένεται να γίνει και πάλι το "έλα να δεις" στα Δικαστήρια, όπως είχε συμβεί και το Νοέμβριο.

Τότε, στις 14 Νοεμβρίου 2017, είχαμε μια μίνι "πολιορκία" στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου. Πάνω από 400 κάτοικοι που έχουν περιουσίες προς απαλλοτρίωση έσπευσαν από νωρίς στα Δικαστήρια, κάνοντας ηχηρή την παρουσία τους με πανό, συνθήματα αλλά και... μαντινάδες!

Ο λόγος κατά βάση για κατοίκους τριών χωριών, από τον Ευαγγελισμό, τον Αρχάγγελο και τα Ρουσσοχώρια συγκεκριμένα, οι οποίοι είναι κατά πλειοψηφία αγρότες και χάνουν άλλοι μεγάλο κομμάτι και άλλοι το σύνολο των αγροτικών περιουσιών τους!

?

Οι εμπλεκόμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων της περιοχής, οι οποίοι έδωσαν μαζικό "παρών" στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου, μαζί με το δήμαρχο Μινώα Πεδιάδος Ζαχαρία Καλογεράκη, ζήτησαν και πήραν αναβολή προκειμένου να προετοιμαστούν καλύτερα με τους δικηγόρους τους για την κατοχύρωση υψηλότερων τιμών αποζημιώσεων στην επικείμενη δίκη.

Αυτό ακριβώς τόνισε και ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Ζαχαρίας Καλογεράκης, ο οποίος βρέθηκε στο πλευρό των κατοίκων, και στάθηκε στην ιδιαιτερότητα που έχουν οι απαλλοτριώσεις του αεροδρομίου Καστελίου συγκριτικά με άλλα μεγάλα δημόσια έργα ανά τη χώρα.

Η ιδιαιτερότητα είναι ότι απαλλοτριώνεται συντριπτικά μια πεδιάδα και πως ξεκληρίζονται αγροτικά πολλοί κάτοικοι... Κάτοικοι, σημειωτέον, οι οποίοι έχουν ελάχιστα περιθώρια να αποκτήσουν ανάλογες αγροτικές περιουσίες σε άλλες περιοχές, αφού πολύ απλά δεν υπάρχουν τέτοιες διαθέσιμες περιουσίες!

Λόγω ακριβώς αυτής της ιδιαιτερότητας των απαλλοτριώσεων στο Καστέλι, ο κ. Καλογεράκης ξεκαθάρισε ότι δε θα πρέπει το θέμα των αποζημιώσεων να αντιμετωπιστεί με αυστηρούς όρους τιμών αγοράς, αλλά και με βάση κοινωνικά αντανακλαστικά.

Έντονες ήταν οι διαμαρτυρίες των κατοίκων. «Δε γίνεται να δίνουν αποζημίωση 1.000 και 1.500 ευρώ το στρέμμα. Γελούν και οι πέτρες. Δεν μπορούμε να τα δεχτούμε αυτά ενώ ξεκληριζόμαστε από τον τόπο μας», ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια πολλών ιδιοκτητών ακινήτων, οι οποίοι κάλεσαν το δικαστήριο να δώσει αναβολή στην εκδίκαση των τιμών, προκειμένου να προετοιμαστούν και να ενημερωθούν με τη συμβολή δικηγόρων και πραγματογνωμόνων.

Ο εκπρόσωπος του Δημοσίου από τη δική του πλευρά είχε συναινέσει στις 14 Νοεμβρίου σε μικρότερη αναβολή, για τις 12 Δεκεμβρίου. Ο ίδιος είχε διαφωνήσει με την προοπτική μεγαλύτερης αναβολής, όπως τέθηκε επιτακτικά από τους εμπλεκόμενους ιδιοκτήτες ακινήτων. Το δικαστήριο αναγνώρισε, ωστόσο, το δίκαιο του αιτήματος των κατοίκων και έτσι η κρίσιμη εκδίκαση (μιας και μιλάμε για την οικονομική αποζημίωση ανθρώπων που ουσιαστικά θα δουν τις περιουσίες τους να ξεκληρίζονται για τις ανάγκες κατασκευής του νέου αεροδρομίου) ορίστηκε για τη σημερινή ημέρα.

Η δίκη έχει οριστεί για τις 10 το πρωί. Ήδη υπάρχει έντονη κινητοποίηση στις τάξεις των κατοίκων και της δημοτικής Αρχής Μινώα Πεδιάδος και αναμένεται μαζική "απόβαση" στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου...

Το πιθανότερο είναι η εκδίκαση να γίνει κανονικά σήμερα και να μη δοθεί νέα αναβολή, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση θα επηρεάζονταν εκ νέου τα χρονοδιαγράμματα του έργου, τα οποία ήδη έχουν πάει κάπως πιο πίσω.

Θυμίζουμε ότι, μετά την πρόσφατη παράταση (για τις 31 Ιανουαρίου) που έδωσε ο προσωρινός ανάδοχος στο διαγωνισμό για την εταιρεία που θα αναλάβει χρέη ανεξάρτητου επιβλέποντος του έργου, και το υπουργείο Υποδομών έδωσε νέα παράταση, για τις 19 Φεβρουαρίου, ως προς την οριστικοποίηση των συμβατικών εγγράφων της σύμβασης παραχώρησης για τη μελέτη, την κατασκευή, τη χρηματοδότηση, τη λειτουργία, τη συντήρηση και την εκμετάλλευση του νέου διεθνούς αεροδρομίου Ηρακλείου Κρήτης, στο Καστέλι.

Ουσιαστικά, εδώ οι επιμέρους διαδικασίες λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία, με αποτέλεσμα η μία παράταση να οδηγεί πρακτικά στην άλλη...

Οι εξελίξεις έχουν μετατοπίσει και τα αρχικά χρονοδιαγράμματα, με το νέο στόχο ως προς την ουσιαστική έναρξη των εργασιών κατασκευής του νέου αεροδρομίου Καστελίου να οριοθετείται πλέον για τα μέσα του ερχόμενου καλοκαιριού.

Καθησυχαστικό το υπουργείο για ΕΤΕπ

Πάντως, από πλευράς υπουργείου Υποδομών, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, δεν απορρέει καμία ανησυχία ως προς την πορεία υλοποίησης του σχεδιασμού. Στο υπουργείο θεωρούν δεδομένο το "πράσινο φως" της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, στην προσεχή συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 18 Ιανουαρίου, ως προς το αίτημα χρηματοδότησης του ελληνικού Δημοσίου με ποσό ύψους 120 εκατ. ευρώ. Μια πολύ σημαντική λεπτομέρεια... Σύμφωνα με πληροφορίες, το αίτημα που έχει τεθεί από ελληνικής πλευράς είναι γενικό, δεν εξειδικεύεται δηλαδή στο έργο του νέου αεροδρομίου, και θεωρείται δεδομένο πως θα εγκριθεί, διότι ειδάλλως θα ήταν σαν να αμφισβητεί τρόπον τινά η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων το ελληνικό Δημόσιο!

Στο υπουργείο Υποδομών εκτιμούν συνάμα πως θα γίνει κανονικά στις 31 Ιανουαρίου (μετά από διαδοχικές παρατάσεις) η δημοπράτηση του διαγωνισμού για την εταιρεία που θα αναλάβει χρέη επιβλέποντος μηχανικού.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News