default-image

Πρώτη φορά 9 συνεταιρισμοί θα πωλούν απο κοινού λάδι

Κρήτη
Πρώτη φορά 9 συνεταιρισμοί θα πωλούν απο κοινού λάδι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Η ισχύς εν τη ενώσει" ισχύει πλέον και μεταξύ συνεταιριστικών οργανώσεων του νομού Ηρακλείου, που για πρώτη φορά στην ιστορία τους συνενώνουν τις δυνάμεις τους για να προβούν σε διαγωνισμό κοινής πώλησης ελαιολάδου, με στόχο να πετύχουν όσο γίνεται μεγαλύτερη τιμή για τα συμφέροντα των παραγωγών τους, τα οποία και εκπροσωπούν.

Πρόκειται για εννέα συνεταιρισμούς του νομού Ηρακλείου, που αποφάσισαν να προχωρήσουν στον πρώτο ομαδικό πλειοδοτικό διαγωνισμό πώλησης ποσοτήτων της φετινής παραγωγής τους (ελαιοκομική περίοδος 2017-2018).

Έτσι, σύμφωνα με προκήρυξή τους, προχωρούν στην από κοινού πώληση με πλειοδοτικό διαγωνισμό διαφόρων ποσοτήτων της παραγωγής τους, συνολικά 65 τόνων έξτρα παρθένου ελαιολάδου, φετινής εσοδείας, με τελική ημερομηνία προσφορών τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου.

Ο διαγωνισμός αφορά ελαιόλαδα των Συνεταιρισμών Επισκοπής, Βιάννου, Αρκαλοχωρίου, Τυλίσου, Αγίου Μύρωνα, Κρουσώνα, Νιπιδιτού, Βόνης και Ελιάς, εσοδείας 2017-2018, οξύτητας 0,3-0,8 βαθμών. Οι προσφορές θα είναι κλειστές και αποστέλλονται στη διεύθυνση: Αβέρωφ και Μανουσογιάννη 3 στο Ηράκλειο, από τις 10 π.μ. έως τη 1 μ.μ., καθημερινά πλην Σαββάτου και Κυριακής. Τα προς πώληση ελαιόλαδα βρίσκονται στις αποθήκες των συνεργαζόμενων Συνεταιρισμών ως εξής: Επισκοπής 10 τόνοι, Αγίου Μύρωνα 10 τόνοι, Κρουσώνα 10 τόνοι, Τυλίσου 10 τόνοι, Βιάννου 10 τόνοι, Νιπιδιτού 10 τόνοι και Βόνης 5 τόνοι.

Το ακριβές κείμενο της προκήρυξης έχει ως εξής: «Πλειοδοτικός δημόσιος διαγωνισμός πώλησης έξτρα παρθένου ελαιολάδου εσοδείας 2017-2018, οξύτητας 0,3-0,8 βαθμών, στις 15/1/2018, ημέρα Δευτέρα και ώρα 7 μ.μ. Οι κλειστές προσφορές θα αποστέλλονται στο γραφείο τους Αβέρωφ και Μανουσογιάννη 3 στο Ηράκλειο, από τις 10 π.μ. έως τη 1 μ.μ., καθημερινά πλην Σαββάτου και Κυριακής, μέχρι και τις 15/1/2018, ημέρα Δευτέρα και ώρα 1 μ.μ.

Η ποσότητα του προς πώληση ελαιολάδου ανέρχεται στους 65 τόνους, οι οποίοι βρίσκονται στις αποθήκες των συνεργαζόμενων Συνεταιρισμών ως εξής: Επισκοπής 10 τόνοι, Αγίου Μύρωνα 10 τόνοι, Κρουσώνα 10 τόνοι, Τυλίσου 10 τόνοι, Βιάννου 10 τόνοι, Νιπιδιτού 10 τόνοι και Βόνης 5 τόνοι».

Όροι συμμετοχής

«Η προσφορά θα αναφέρει τιμή που θα αφορά στη συνολική ποσότητα των 65 τόνων του ελαιολάδου και θα είναι ενιαία (μια τιμή) για το λάδι "ως έχει", πάτο-κορφή, και χωρίς αυξομείωση οξύτητας, αφαίρεση Ξ.Υ.Υ. και θα αναφέρει αν συμπεριλαμβάνεται ή όχι ο ΦΠΑ 13%.

Η παραλαβή του λαδιού θα γίνει από τις δεξαμενές του κάθε συνεργαζόμενου Συνεταιρισμού, με έξοδα και ευθύνη του αγοραστή, από τον κρουνό, το αργότερο εντός δέκα ημερών από την ημερομηνία της κατακύρωσης του διαγωνισμού, ενώ η παράδοση θα γίνει στην πλάστιγγα του Συνεταιρισμού που φορτώνει ή σε πλάστιγγα της επιλογής του.

Η εξόφληση του συνόλου της αξίας του λαδιού θα γίνει πριν τη φόρτωση, με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό του κάθε συνεργαζόμενου Συνεταιρισμού.

Η τελική απόφαση και η κατακύρωση του λαδιού θα γίνει κατά την κρίση του Δ.Σ. των συνεργαζόμενων Συνεταιρισμών, αν κριθεί συμφέρουσα η προσφερόμενη τιμή.

Η συμμετοχή στη δημοπρασία προϋποθέτει την αποδοχή όλων των όρων της παρούσας προκήρυξης.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παραλαμβάνουν δείγματα από τις δεξαμενές των Συνεταιρισμών. Πληροφορίες κ. Σαλούστρος, τηλ. 6977/466.363».

«Ο αγώνας συνεχίζεται»

Από 3,30 έως 3,70 € οι τιμές στην Κρήτη

«Βρισκόμαστε ήδη στη μέση και βαδίζουμε προς το τέλος της περιόδου συγκομιδής της ελιάς στην Κρήτη, και η αγωνία παραγωγών και αγοραστών για τις τιμές κορυφώνεται.

Οι παραγωγοί αγωνιούν για το αν και πότε θα ανέβουν οι τιμές, ενώ οι αγοραστές, συνήθως εταιρείες της Ιταλίας με τους εδώ μεσίτες και εκπροσώπους τους, αγωνιούν για το αντίθετο. Αν δηλαδή θα μπορέσουν, εκμεταλλευόμενοι τις ειδικές συνθήκες της οικονομικής κρίσης και τις άμεσες ανάγκες των μικρών κυρίως παραγωγών, να καταφέρουν να αγοράσουν όσο το δυνατόν φθηνότερο ελαιόλαδο», ανέφερε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα Χανιά ο επιστημονικός συνεργάτης του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης κ. Νίκος Μιχελάκης.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις τιμές και τόνισε ότι «σύμφωνα με το Δελτίο Τιμών της περασμένης Τέταρτης (3/8/18), κυμαίνονται στην Κρητη από 3,30 έως 3,75 €/κ. και στην Πελοπόννησο 3,30-3,50 €/κ.

Την ίδια εβδομάδα, στην Ιταλία οι μεγαλύτερες τιμές για το έξτρα παρθένο φτάνουν στα 4,20 €/κ. και στην Ισπανία στα 4,30 €/κ.

Η μεγαλύτερη τιμή στην Κρήτη, 3,75 €/κ., προσφέρεται από το ιδιωτικό ελαιοτριβείο Αεράκη στη Μαρωνιά της Σητείας, όπου οι τιμές είναι γενικά υψηλότερες απ' ό,τι σε άλλες περιοχές της Κρήτης κατά 0,4 έως 0,5 €/κ., εξαιτίας του ότι στην περιοχή αυτή υπάρχουν αρκετοί Συνεταιρισμοί, που πωλούν το ελαιόλαδό τους με διαγωνισμούς και παρασύρουν προς τα πάνω τις τιμές».

Ο Νίκος Μιχελάκης ανέφερε, εξάλλου, ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός του Α.Σ. Ζάκρου, που λήγει αύριο Τετάρτη 10/1/18, για 60 τόνους έξτρα παρθένου ελαιολάδου οξύτητας 0,4%, ο οποίος στην πράξη αποτελεί επανάληψη άλλου διαγωνισμού που έγινε πριν τις γιορτές, ο οποίος δεν κατακυρώθηκε γιατί η μεγαλύτερη τιμή που προσφέρθηκε, 3,70 €/κ., κρίθηκε ασύμφορη από το Δ.Σ.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News