Γιατί δεν οδηγούνται φυλακή αυτοί που προκαλούν θανατηφόρο;

Κρήτη
Γιατί δεν οδηγούνται φυλακή αυτοί που προκαλούν θανατηφόρο;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το τελευταίο πολύνεκρο τροχαίο δυστύχημα, που σημειώθηκε πριν μερικά 24ωρα στο ΒΟΑΚ, με τραγικό απολογισμό τρεις νεκρούς συνανθρώπους μας, αλλά και το έτερο θανατηφόρο τροχαίο - με εγκατάλειψη του θύματος - που σημειώθηκε στα Χανιά, λίγο πριν την αλλαγή του έτους, έφεραν ξανά στο προσκήνιο μια σειρά ερωτημάτων που απασχολεί την κοινή γνώμη, και τα οποία εστιάζονται στο νομικό-ποινικό πλαίσιο γύρω από τα τροχαία ατυχήματα.

Πώς μπορεί κάποιος υπαίτιος ενός θανατηφόρου τροχαίου ατυχήματος να μην μπαίνει στη φυλακή, έστω και προσωρινά; Πότε κινείται η ποινική διαδικασία σε βάρος ατόμων που εμπλέκονται σε κάποιο τροχαίο;

Η εφημερίδα "Νέα Κρήτη" επικοινώνησε με τη Ηρακλειώτισσα δικηγόρο Ειρήνη Βρέντζου, η οποία ασχολείται - μεταξύ άλλων - με υποθέσεις τροχαίων ατυχημάτων, και η οποία μας έλυσε ουκ ολίγες απορίες.

Πλημμέλημα τα θανατηφόρα: Πότε ο υπαίτιος κρίνεται προφυλακιστέος

Τι γίνεται, ωστόσο, σε περιπτώσεις όπου υπάρχει θανάσιμος τραυματισμός ατόμου; Όπως μας εξηγεί η κ. Βρέντζου, η ποινική δίωξη που ασκείται στον υπαίτιο τέτοιου ατυχήματος είναι για ανθρωποκτονία από αμέλεια. Η εν λόγω πράξη αποτελεί πλημμέλημα. Με λίγα λόγια, σε περίπτωση που ο κατηγορούμενος κριθεί ένοχος, ο νόμος δεν επισύρει ποινή φυλάκισης μεγαλύτερη των πέντε ετών.

Με λίγα λόγια, η διαχρονική απορία που έχει ο περισσότερος κόσμος για το πώς γίνεται να μην οδηγούνται στη φυλακή κάποιοι που προκαλούν κάποιο θανατηφόρο τροχαίο, απαντάται με το ότι η συγκεκριμένη πράξη δε συνιστά κακούργημα.

Όπως μας λέει η Ειρήνη Βρέντζου, σε περίπτωση που κάποιος κατηγορείται για ανθρωποκτονία από αμέλεια σε τροχαίο ατύχημα, του αφαιρείται αυτόματα το δίπλωμα οδήγησης. Έτσι, ουσιαστικά ο νομοθέτης αποκλείει το ενδεχόμενο ο φερόμενος υπαίτιος να πράξει το ίδιο αδίκημα: Από τη στιγμή που δεν έχει δίπλωμα οδήγησης, δεν μπορεί να οδηγήσει, οπότε ούτε και να προκαλέσει ξανά τροχαίο δυστύχημα.

Για να κριθεί κάποιος κατηγορούμενος προσωρινά κρατούμενος, θα πρέπει να βαρύνεται με κακουργηματική κατηγορία, όπως είναι για παράδειγμα η ανθρωποκτονία από πρόθεση. Σε περίπτωση που κάποιος πυροβολήσει και σκοτώσει κάποιο άτομο από πρόθεση, είναι πολύ πιθανό να κριθεί προφυλακιστέος μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής του. Και αυτό επειδή θεωρείται ότι υπάρχει φόβος να τελέσει ξανά έγκλημα. Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, όταν μιλάμε για τροχαίο δυστύχημα, η Πολιτεία αποτρέπει το εν λόγω ενδεχόμενο, αφαιρώντας το δίπλωμα οδήγησης από τον υπαίτιο οδηγό.

Η κ. Βρέντζου επισημαίνει, ωστόσο, ότι η εκδίκαση μιας υπόθεσης τροχαίου ατυχήματος είναι μια δύσκολη διαδικασία. Για του λόγου το αληθές, υπάρχουν περιπτώσεις τροχαίων δυστυχημάτων που το δικαστήριο μπορεί να κρίνει ως υπαίτιο τον κατηγορούμενο οδηγό, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι το τροχαίο που οδήγησε στο θάνατο άλλου εμπλεκόμενου ατόμου έγινε και με υπαιτιότητα του τελευταίου. Σε μια τέτοια περίπτωση, για παράδειγμα, το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον κατηγορούμενο οδηγό, ωστόσο, αφού αποδέχτηκε ότι υπήρχε υπαιτιότητα και του θύματος, του επέβαλε σχετικά μικρή ποινή φυλάκισης (8 μήνες).

Όπως μας εξηγεί η κ. Βρέντζου, εάν σε ένα τροχαίο προκληθούν μόνο υλικές ζημιές, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός ατόμου, δεν κινείται η ποινική διαδικασία. Αυτό συμβαίνει όταν, εκτός από τις φθορές των οχημάτων, υπάρχουν και τραυματισμοί.

«Σε τέτοιες περιπτώσεις αναλαμβάνει η Τροχαία, η οποία είναι υποχρεωμένη να διερευνήσει όλες τις συνθήκες κατά τις οποίες προκλήθηκε το επίμαχο τροχαίο». Όπως μας εξηγεί η δικηγόρος Ηρακλείου, οι αστυνομικοί της Τροχαίας που καλούνται στο σημείο του ατυχήματος ψάχνουν να βρουν τα... πάντα: Από το φωτισμό των οχημάτων, την κατάσταση του οδοστρώματος, λάδια που πιθανώς να έχουν χυθεί στο δρόμο, σπασμένα γυαλιά, αλλά και άλλα ευρήματα, όπως είναι για παράδειγμα ίχνη φρεναρίσματος στο οδόστρωμα.

«Επίσης, συγκεντρώνει τα στοιχεία των εμπλεκόμενων ατόμων, αλλά και τις άδειες ικανότητες οδήγησής τους, ενώ στις αρμοδιότητές της εμπίπτει και ο εντοπισμός αυτοπτών μαρτύρων που ενδεχομένως υπάρχουν», μας λέει η κ. Βρέντζου.

Τα στοιχεία

Εξάλλου, η Τροχαία είναι η αρμόδια για τη δημιουργία διαγράμματος του τροχαίου ατυχήματος. Μεριμνά, δηλαδή, για την ακριβή αποτύπωση της θέσης των οχημάτων στο χώρο του ατυχήματος, τις κατευθύνσεις τους, αλλά και το πιθανό σημείο σύγκρουσής τους. Επίσης, στη συνέχεια καλείται να συλλέξει περαιτέρω πληροφορίες, με διάφορους τρόπους, όπως είναι για παράδειγμα οι κάμερες ασφαλείας που διαθέτουν καταστήματα.

Όλα τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν θα μεταβιβαστούν, αφού ολοκληρωθεί η έρευνα, στον αρμόδιο εισαγγελέα. Με τη σειρά του, ο τελευταίος θα κρίνει εάν τα ήδη συγκεντρωμένα στοιχεία είναι αρκετά για να παραπέμψει κάποιο άτομο σε δίκη. Υπάρχει περίπτωση ο εισαγγελικός λειτουργός να κρίνει ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα και να διατάξει τη διενέργειά της. Για παράδειγμα, εάν υπάρξει τραυματισμός σε κάποιο τροχαίο ατύχημα και η δικογραφία φτάνει μετά από κάμποσο διάστημα στον εισαγγελέα, ο τελευταίος ψάχνει την ιατρική εξέλιξη του τραυματία.

Για παράδειγμα, ο εισαγγελέας μπορεί να ζητήσει το ιατρικό ιστορικό του θύματος από το Νοσοκομείο ή το Κέντρο Υγείας όπου μεταφέρθηκε, προκειμένου να στοιχειοθετήσει τη βαρύτητα της κατηγορίας που θα απαγγελθεί στον υπαίτιο. Ανάλογα, δηλαδή, με τον τραυματισμό του θύματος, ο εισαγγελέας μπορεί να ασκήσει είτε ποινική δίωξη για σωματική βλάβη από αμέλεια, είτε εάν το θύμα αποβιώσει, να ασκήσει δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια.

Σημαντικό στοιχείο, το οποίο τονίζει η Ειρήνη Βρέντζου, είναι το γεγονός ότι σε περίπτωση τραυματισμού ατόμου σε τροχαίο πρέπει ο ίδιος ο παθών να επιθυμεί την ποινική δίωξη του υπαίτιου του ατυχήματος. Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, οι παθόντες επιθυμούν τόσο την ποινική δίωξη του υπαιτίου, όσο και την αστική ικανοποίησή τους από αυτόν. Σε περίπτωση, πάντως, που ο παθών δηλώνει ότι δεν επιθυμεί να διωχθεί ποινικά ο υπαίτιος του ατυχήματος, δεν κινείται ποινική διαδικασία σε βάρος του.

Η δικηγόρος μάς ξεκαθαρίζει, πάντως, ότι σε περίπτωση που ο υπαίτιος είναι επαγγελματίας οδηγός, όπως για παράδειγμα οδηγός νταλίκας ή ταξιτζής, η ποινική διαδικασία κινείται σε βάρος του ανεξάρτητα από την επιθυμία του παθόντος.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News