default-image

Με τις πλαστικές σακούλες έρχονται και...τσουχτερά πρόστιμα

Κρήτη
Με τις πλαστικές σακούλες έρχονται και...τσουχτερά πρόστιμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπέρ του μέτρου της επιβολής ειδικού περιβαλλοντικού τέλους στις πλαστικές σακούλες που χρησιμοποιούν οι καταναλωτές τάσσονται οι ντόπιοι έμποροι. Όπως ανέφερε στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, Μανόλης Κουμαντάκης, η φιλοσοφία του επίμαχου μέτρου είναι σωστή, ωστόσο έπρεπε να έχει προηγηθεί καλύτερη ενημέρωση τόσο των επιχειρηματιών, όσο και του κόσμου, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν έχουν αντιληφθεί το σκεπτικό πίσω από την εφαρμογή του ειδικού τέλους.

«Είμαστε υπέρ της κυβερνητικής απόφασης και της φιλοσοφίας του εν λόγω μέτρου. Προφανώς και πρέπει η χώρα μας να προσαρμοστεί στα δεδομένα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών, παίρνοντας πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος», ανέφερε αρχικά ο κ. Κουμαντάκης. «Ωστόσο, η φιλοσοφία της κυβερνητικής απόφασης δεν έγινε απόλυτα αντιληπτή. Δεν έγινε σωστή ενημέρωση ούτε των καταναλωτών, ούτε των ίδιων των επιχειρηματιών. Ως αποτέλεσμα ξεκινά να εφαρμόζεται ένα μέτρο, για τη μη τήρηση του οποίου, μάλιστα, προβλέπονται αυστηρότατα διοικητικά πρόστιμα. Την ίδια ώρα, ο κόσμος νομίζει ότι πρόκειται για έναν ακόμη επιπλέον φόρο», συμπλήρωσε με νόημα ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, ο οποίος έσπευσε να προσθέσει ότι η κυβέρνηση «βιάστηκε».

«Θεωρώ ότι το υπουργείο "βιάστηκε". Χρειαζόταν ένα πολύ πιο ευρύ χρονικό διάστημα προσαρμογής, για να μπορέσει να εφαρμοστεί το μέτρο αυτό. Δεν υπήρξε έγκαιρη ενημέρωση, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να πιαστούν απροετοίμαστοι. Εκτός από τους επαγγελματίες, ανενημέρωτοι είναι σε μεγάλο βαθμό και οι λογιστές των επιχειρήσεων», επισήμανε, κλείνοντας, ο κ. Κουμαντάκης.

Εξάλλου, ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου εξέδωσε χθες ειδικό δελτίο Τύπου παροχής οδηγιών για το περιβαλλοντικό τέλος στις πλαστικές σακούλες. «Υπενθυμίζουμε ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση του νέου πλαισίου από τους συναδέλφους, δεδομένου ότι δεν προβλέπεται κάποια παράταση για την εφαρμογή του και οι κυρώσεις είναι σημαντικές, καθώς προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο από 200 μέχρι 5.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης» αναφέρεται - μεταξύ άλλων - στην ανακοίνωση του Συλλόγου.

Οδηγίες προς τους εμπόρους

«Στα παραστατικά πωλήσεων (τιμολόγια πώλησης και στοιχεία λιανικής πώλησης), στα οποία αποτυπώνεται διακριτά η διάθεση λεπτών πλαστικών σακουλών μεταφοράς εμπορευμάτων ή προϊόντων, πέραν των στοιχείων του υποχρεωτικού περιεχομένου, θα αναγράφεται επιπλέον η αξία του επιβαλλόμενου περιβαλλοντικού τέλους προ του ΦΠΑ, με κάθε πρόσφορο, αλλά σε κάθε περίπτωση διακριτό και ευανάγνωστο τρόπο.

Α) Σε κάθε περίπτωση έκδοσης παραστατικών πώλησης με χρήση ΕΑΦΔΣΣ (Ειδικές Ασφαλείς Φορολογικές Διατάξεις Σήμανσης Στοιχείων), κατά τη διάθεση λεπτών πλαστικών σακουλών μεταφοράς εμπορευμάτων ή προϊόντων, θα πρέπει, με μέριμνα του χειριστή, το περιβαλλοντικό τέλος να εμφανίζεται, διακριτά, ως πρόσθετο είδος που υπόκειται σε ΦΠΑ συντελεστή Γ (κανονικό συντελεστή ΦΠΑ) και με ποσότητα ισάριθμη της ποσότητας των διατεθέντων πλαστικών σακουλών μεταφοράς εμπορευμάτων ή προϊόντων.

Προκειμένου να αυτοματοποιηθεί η παραπάνω διαδικασία, σκόπιμο είναι να γίνουν κατάλληλες ρυθμίσεις στην εφαρμογή εμπορικής διαχείρισης που εκδίδει τα παραστατικά, ώστε, όταν διατίθεται μια λεπτή πλαστική σακούλα μεταφοράς εμπορευμάτων ή προϊόντων, να εμφανίζεται αυτόματα, ως παρελκόμενο είδος, το περιβαλλοντικό τέλος με ΦΠΑ συντελεστή Γ (κανονικό συντελεστή ΦΠΑ), σύμφωνα με τα ανωτέρω.

Β) Στην περίπτωση έκδοσης αποδείξεων εσόδου με χρήση ΑΔΗΜΕ ή ΦΤΜ (Φορολογικής Ταμειακής Μηχανής), πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις στον προγραμματισμό ειδών του ΦΗΜ (Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού), ώστε το περιβαλλοντικό τέλος να είναι ένα διακριτό είδος που υπόκειται σε ΦΠΑ συντελεστή Γ (κανονικό συντελεστή ΦΠΑ), το οποίο θα ανήκει σε ένα νέο διακριτό "Τμήμα" με όνομα "Περιβαλλοντικό τέλος".

Κατά τη διάθεση λεπτών πλαστικών σακουλών μεταφοράς εμπορευμάτων ή προϊόντων, θα πρέπει, με μέριμνα του χειριστή, το περιβαλλοντικό τέλος να εμφανίζεται, διακριτά, ως πρόσθετο είδος που υπόκειται σε ΦΠΑ συντελεστή Γ (κανονικό συντελεστή ΦΠΑ) και με ποσότητα ισάριθμη της ποσότητας των διατεθέντων πλαστικών σακουλών μεταφοράς εμπορευμάτων ή προϊόντων.

Ειδικά στην εξαιρετική περίπτωση έκδοσης αποδείξεων εσόδου με χρήση ΑΔΗΜΕ ή ΦΤΜ, που έχουν διαχείριση παρελκόμενων ειδών και προκειμένου να αυτοματοποιηθεί η διαδικασία, σκόπιμο είναι να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις στον προγραμματισμό ειδών του ΦΗΜ, ώστε το περιβαλλοντικό τέλος να είναι ένα διακριτό είδος που υπόκειται σε ΦΠΑ συντελεστή Γ (κανονικό συντελεστή ΦΠΑ), το οποίο θα ανήκει σε ένα νέο διακριτό "Τμήμα" με όνομα "Περιβαλλοντικό τέλος" και επιπλέον αυτό το είδος θα είναι παρελκόμενο της λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς εμπορευμάτων και προϊόντων με ξεχωριστή τιμή.

Με αυτές τις ρυθμίσεις, κατά τη διάθεση λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς εμπορευμάτων ή προϊόντων, αυτόματα θα εμφανίζεται ως πωληθέν είδος και το περιβαλλοντικό τέλος», αναφέρεται - μεταξύ άλλων - στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News