Κρήτη

Γ. Φίλης :  Τελευταία «ευκαιρία» προκλήσεων για την Τουρκία

Οι εξελίξεις στα ενεργειακά στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι η τελευταία ίσως ευκαιρία να κάνει κάτι για την νομή τους στη Κύπρο η  Τουρκία, πριν οι μεγάλοι παίχτες εδραιώσουν πλήρως στα συμφέροντα τους, λέει στον 9.84 ο  καθηγητής γεωπολιτικής στην Σχολή Εθνικής Άμυνας Γιώργος Φίλης.

Εξ αυτού του λόγου ο ίδιος βλέπει ελεγχόμενη αλλά ουσιαστική κλιμάκωση των προκλήσεων μέσα σε αυτό το εξάμηνο από την Τουρκία, με όλο το εύρος των διεκδικήσεων ανοιχτό από την Θράκη στο Αιγαίο και μέχρι την Κύπρο.

Στο θέμα των 8 τούρκων στρατιωτικών, κατά τον ίδιο ορθά η ελληνική πλευρά εξαντλεί όλα τα πολιτικά και νομικά επιχειρήματα της διάκρισης εξουσιών σε μια χώρα όπως η Ελλάδα σε αντίθεση με την Τουρκία.

Το μεγάλο ερώτημα κατά τον ίδιο , είναι αν Κυπριακή και Ελληνική ηγεσία στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των προκλήσεων της Τουρκίας, είναι έτοιμες για  αποτροπή με  ότι αυτό συνεπάγεται σε μια περίοδο που για λόγους που αφορούν τους ισχυρούς παίχτες παγκόσμια, ο ρόλος  γεωπολιτικά της περιοχής μας έχει αναβαθμιστεί.

Σχόλια