default-image

49 ψυχές χάθηκαν στις θάλασσες της Κρήτης

Κρήτη
49 ψυχές χάθηκαν στις θάλασσες της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Φονιάς" ανθρώπινων ψυχών έγινε η θάλασσα το 2017, οπότε οι νεκροί από πνιγμό στην Κρήτη ανήλθαν στους 49.

Αναλυτικά, το 2017 πνίγηκαν στις θάλασσες της Κρήτης 49 άτομα, ενώ κινδύνεψε από παραλίγο πνιγμό ο αριθμός-ρεκόρ των 108 ανθρώπων! Από τα 108 περιστατικά, περίπου τα 100 μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία. Οι υπόλοιποι οκτώ αρνήθηκαν τη μεταφορά τους σε νοσοκομεία είτε επειδή επανάκτησαν τις αισθήσεις τους, είτε επειδή δεν το επιθυμούσαν.

"Πρωταθλητής" τα Χανιά

Τα θλιβερά πρωτεία κατέχει ο νομός Χανίων με 16 πνιγμούς. Έπεται το Ρέθυμνο με 13, ακολουθεί το Ηράκλειο με 12, ενώ στο Λασίθι είχαμε συνολικά 8 πνιγμούς: έξι στην Ιεράπετρα και δύο στον Άγιο Νικόλαο. Ακόμα και στους παραλίγο πνιγμούς η δυτική Κρήτη σπάει κάθε αρνητικό ρεκόρ. Συγκεκριμένα, οι αριθμοί έχουν ως εξής: 47 παραλίγο πνιγμοί στα Χανιά, 40 στο Ρέθυμνο, 16 στο Ηράκλειο και πέντε στο νομό Λασιθίου.

«Το χαρακτηριστικό "παραλίγο πνιγμός" αποδίδεται στο συμβάν όπου κάποιος, του οποίου κινδυνεύει η ζωή στη θάλασσα, δέχεται τη βοήθεια είτε από ναυαγοσώστες είτε από λουόμενους. Τότε λοιπόν κάποιος ειδοποιεί το ΕΚΑΒ, παρεμβαίνει και μεταφέρει τα περιστατικά στο νοσοκομείο», σχολίασε ειδικός στο neakriti.gr.

Η πλειοψηφία όσων έχασαν τη ζωή τους στις θάλασσες είναι τουρίστες στο νησί μας, δηλαδή αλλοδαποί. Αναλυτικά 16 Έλληνες πνίγηκαν στην Κρήτη το 2017 και 33 αλλοδαποί. Επίσης, από το συνολικό αριθμό των 49 ατόμων που πνίγηκαν, οι 36 ήταν άνδρες, ενώ 13 ήταν γυναίκες.

Κοντά στις πόλεις

Δυστυχώς, και αντίθετα σε όλες τις προβλέψεις, τα περιστατικά των πνιγμών δεν καταγράφονται σε ερημικές, απομακρυσμένες ή δυσπρόσιτες παραλίες της Κρήτης. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τόσο στα Χανιά όσο και στο Ηράκλειο οι πνιγμοί γίνονται σε παραλίες που βρίσκονται σε ακτίνα 10-15 χλμ. από το αστικό κέντρο.

Στα Χανιά μεγάλο ποσοστό αφορά την παραλία στον Καβρό Βάμου. Η συγκεκριμένη θέση έχει πολλά θαλάσσια ρεύματα. Στο Ρέθυμνο οι περισσότεροι πνιγμοί καταγράφονται εντός της πόλης και οι υπόλοιποι στη Σκαλέτα, στον Πλατανιά και το Μπαλί.

Τέλος, σε Ηράκλειο και Λασίθι οι παραλίες με τα δυσάρεστα πρωτεία βρίσκονται, όπως είναι αναμενόμενο, στα Μάλια, τη Σταλίδα, τις Γούβες, τις Γούρνες αλλά και μέσα στο Ηράκλειο, όπως για παράδειγμα στην Αμμουδάρα και τον Καρτερό.

Μετά τις 12 το 76,08%: Το μεσημέρι οι περισσότεροι πνιγμοί

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία, κατά 76,08%, οι πνιγμοί σημειώθηκαν κατά τις μεσημεριανές ώρες, δηλαδή μετά τις 12 το μεσημέρι. Αυτό, σύμφωνα πάντα με τις αναλύσεις των ειδικών, σημαίνει ότι οι παραθεριστές κατεβαίνουν στη θάλασσα είτε φαγωμένοι, είτε μεθυσμένοι ή ξενυχτισμένοι.

Οι τόσο άδικοι και πρόωροι αυτοί θάνατοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν με ελάχιστη προσοχή. Όπως εξηγεί ειδικός, «οι λουόμενοι μπαίνουν ενώ ο ναυαγοσώστης έχει σηκώσει κόκκινη σημαία. Όταν έχουμε επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (π.χ. ισχυρούς ανέμους) καταγράφεται αύξηση πνιγμών».

Πνίγηκαν 49 άτομα το 2017

Χανιά: 16

Ηράκλειο: 12

Ρέθυμνο: 13

Λασίθι: 8

Αλλοδαποί: 33

Έλληνες: 16

Γυναίκες: 13

Ρεπορτάζ: Μαρία Αγαπάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News