default-image

"Ανάσα" για μικροοφειλέτες - Πώς υποβάλλονται οι αιτήσεις

Κρήτη
"Ανάσα" για μικροοφειλέτες - Πώς υποβάλλονται οι αιτήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Ανάσα" στους αυτοαπασχολούμενους, οι οποίοι είχαν εξαιρεθεί από τον εξωδικαστικό μηχανισμό, υπόσχεται να δώσει η ρύθμιση που προβλέπει "κούρεμα" έως 85% για οφειλές προς τα ταμεία από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής για ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 3.000.

Την υπουργική απόφαση, που εξειδικεύει τα κριτήρια της ρύθμισης οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, υπέγραψαν η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, και ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιος Πετρόπουλος.

Μια ρύθμιση, την οποία περίμεναν πώς και πώς οι επαγγελματίες αλλά και οι αγρότες, προκειμένου να μπορέσουν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους.

Πώς υποβάλλονται οι αιτήσεις

Οι αιτήσεις για τη ρύθμιση των 120 δόσεων θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά, ενώ η ρύθμιση θα διαρκέσει μέχρι τις 31/12/2018. Η ρύθμιση αφορά α) φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική ιδιότητα, χωρίς δυνατότητα πτωχευτικής διαδικασίας (όπως είναι δικηγόροι, μηχανικοί, αγρότες), υπό την προϋπόθεση ότι έχουν κάνει έναρξη εργασιών και ότι οι οφειλές τους προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ) δεν υπερβαίνουν τις 50.000 ευρώ, και β) φυσικά πρόσωπα με πτωχευτική ικανότητα (π.χ. έμποροι) ή νομικά πρόσωπα, εφόσον (i) οι συνολικές οφειλές τους προς όλους τους πιστωτές τους δεν υπερβαίνουν τις 20.000 ευρώ ή (ii) οι οφειλές τους προς τους ΦΚΑ υπερβαίνουν το 85% των συνολικών οφειλών τους.

Η ρύθμιση καλύπτει οφειλές που γεννήθηκαν έως τις 31/12/2016 και η ελάχιστη μηνιαία δόση ορίζεται στα 50 ευρώ.

Τα ευεργετήματα της ρύθμισης

Όσοι ενταχθούν στη ρύθμιση θα μπορούν να εξασφαλίσουν ασφαλιστική ενημερότητα. Παράλληλα, θα αναστέλλεται κάθε διαδικασία λήψης αναγκαστικών μέτρων και βέβαια θα σταματά ο υπολογισμός περαιτέρω τόκων και προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής. Για οφειλέτες με συνολικές οφειλές από 20.000 έως 50.000 ευρώ δημιουργείται ένας έλεγχος βιωσιμότητας του χρέους, που θα προκύπτει από ένα κλάσμα τού βασικού χρέους προς το εισόδημα του οφειλέτη, ενώ για οφειλές άνω των 50.000 ευρώ η ρύθμιση γίνεται πιο αυστηρή και εισάγονται περιουσιακά κριτήρια, με στόχο να τεθούν εκτός της διαδικασίας όσοι θεωρούνται στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Οι ρυθμίσεις

Πιο αναλυτικά, για οφειλέτες με συνολικό ποσό βασικής οφειλής προς το Δημόσιο έως 3.000 ευρώ προβλέπεται εξόφληση σε μέχρι 36 μηνιαίες δόσεις και καμία διαγραφή επί της οφειλής. Για οφειλέτες πάνω από 3.000 ευρώ έως και 20.000 ευρώ προς το Δημόσιο προβλέπεται διαγραφή του 85% των οφειλών σε προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής-εξόφληση σε μέχρι 120 μηνιαίες δόσεις.

Για οφειλέτες με συνολικές οφειλές από 20.000,01 μέχρι 50.000 ευρώ προς το Δημόσιο προβλέπεται διαγραφή του 95% των οφειλών στην εφορία ή του 85% των οφειλών στα Ταμεία, από τις προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής (όχι στο κεφάλαιο), και εξόφληση σε μέχρι 120 μηνιαίες δόσεις. Το Δημόσιο θα απορροφά έως το 33% του εισοδήματος του οφειλέτη για πληρωμές σε δόσεις, ενώ με τα υπόλοιπα θα μπορεί να ρυθμίσει και άλλες οφειλές του προς τις τράπεζες.

Απώλεια ρύθμισης

Η ρύθμιση χάνεται στις εξής περιπτώσεις: μη καταβολής δόσεων ή μερικής καταβολής δόσεων, έως τη συμπλήρωση του ποσού που αντιστοιχεί σε τρεις δόσεις, παράλειψης του οφειλέτη να υποβάλει την προβλεπόμενη Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ), εντός τριών μηνών από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους, παράλειψης του οφειλέτη να εξοφλήσει ή να τακτοποιήσει με νόμιμο τρόπο, με αναστολή είσπραξης ή ρύθμιση τμηματικής καταβολής τις οφειλές του προς το ΚΕΑΟ, οι οποίες βεβαιώθηκαν μετά την 31η Δεκεμβρίου 2016, εντός 90 ημερών από την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση ή, προκειμένου για οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την υπαγωγή στη ρύθμιση, εντός 60 ημερών από τη λήξη της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους.

Τα κριτήρια

Σύμφωνα με τα κριτήρια που μέχρι στιγμής έχουν τεθεί, για οφειλές έως 20.000 ευρώ ο οφειλέτης πρέπει να έχει θετικό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων σε μία τουλάχιστον από τις τελευταίες τρεις χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης.

Για οφειλές 20.000-50.000 ευρώ, πέρα από το ανωτέρω κριτήριο, ο λόγος του χρέους, αφού αφαιρεθούν οι προς διαγραφή προσαυξήσεις και τόκοι, προς το εισόδημα πρέπει να είναι μικρότερος ή ίσος του 8. Επιπλέον, αποκλείεται η υπαγωγή στη ρύθμιση, εφόσον η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη είναι κατά 25 φορές μεγαλύτερη της προς ρύθμιση οφειλής. Ο μέγιστος αριθμός δόσεων για οφειλές 3.000-50.000 ευρώ είναι οι 120 δόσεις και για οφειλές έως 3.000 ευρώ είναι οι 36 δόσεις. Το ελάχιστο ποσό δόσης είναι τα 50 ευρώ.

Για ρύθμιση οφειλών 3.000-50.000 ευρώ προβλέπεται διαγραφή του 85% των προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής.

Τι λένε οι φορείς της αγοράς

Σχολιάζοντας τη ρύθμιση αυτή, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ηρακλείου-Ε' αντιπρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ κ. Χαράλαμπος Λεκάκης δεν παρέλειψε να σημειώσει το θετικό σημείο, που δεν είναι άλλο από τη διαγραφή του 95% των οφειλών στην εφορία ή του "κουρέματος" 85% των οφειλών στα Ταμεία, πράγμα που περίμεναν με αγωνία οι οφειλέτες, υπογραμμίζοντας ωστόσο από την άλλη ότι το κριτήριο της κερδοφορίας, που πρέπει να έχει παρουσιάσει η εκάστοτε επιχείρηση τα χρόνια της κρίσης, είναι πολύ δύσκολο να συμβεί, τονίζοντας παράλληλα πως «αναμένουμε τα τελικά κριτήρια που θα τεθούν, για να δούμε πόσοι επαγγελματίες θα ενταχθούν. Σίγουρα θα ευνοήσει όσους έχουν μικρές οφειλές. Όμως, όσοι χρωστούν πολλά χρήματα - και δυστυχώς δεν είναι λίγοι - δε θα μπορέσουν να τη χρησιμοποιήσουν».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ηρακλείου κ. Παύλος Μπαριτάκης τόνισε ότι πρόκειται για ένα πολύ θετικό και χρήσιμο εργαλείο για όλους εκείνους που θα καταφέρουν να υπαχθούν, σημειώνοντας μάλιστα πως ήδη «υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον απ' όσους θέλουν να υπαχθούν».

Ωστόσο, το θέμα, όπως είπε, είναι «πόσοι τελικά θα καταφέρουν να υπαχθούν λόγω των κριτηρίων που έχουν τεθεί. Ένας μεγάλος αριθμός επαγγελματιών θα ικανοποιηθεί, ωστόσο το ζητούμενο είναι ποιοι από αυτούς θα καταφέρουν να τηρήσουν τη ρύθμιση μέχρι τέλους».

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News