default-image

"Λευκά" Χριστούγεννα στην Κρήτη - Χειμωνιάζει στο νησί

Κρήτη
"Λευκά" Χριστούγεννα στην Κρήτη - Χειμωνιάζει στο νησί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το περιμένουν πως και πως οι Κρητικοί αυτό το πολυπόθητο νερό και όπως όλα δείχνουν ο καιρός θα… τους κάνει το χατίρι.

Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων κάνουν λόγο για έντονες βροχοπτώσεις από σήμερα στα βόρεια τμήματα του νησιού, με την εμφάνιση μάλιστα και καταιγίδων.

Ωστόσο αυτό που υπογραμμίζουν οι ειδικοί είναι η έλευση χιονιού σε χαμηλότερα επίπεδα από τα συνηθισμένα παραπέμποντας έτσι σε χειμερινό σκηνικό και πάνω από όλα Χριστουγεννιάτικο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΝΟΨΕΙ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ - ΠΑΡΤΕ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΔΥΣΑΡΕΣΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει αισθητά με σύμμαχο της και τους βοριάδες που θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους ενώ σύμφωνα πάντα με τις προβλέψεις η ποσότητα των βροχοπτώσεων θα είναι τέτοια που καλό είναι όλοι να είναι προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους και να έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα.

Αναλυτικά η πρόγνωση από σήμερα μέχρι και τα Χριστούγεννα σύμφωνα με τον μετεωρολόγο κ. Μανόλη Λέκκα.

Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου

Βροχές σε όλη την Κρήτη. Περισσότερες και κατά διαστήματα έντονες βροχοπτώσεις αναμένονται στα βόρεια τμήματα του νησιού ενώ υπάρχει πιθανότητα να κάνουν την εμφάνιση τους και τοπικές καταιγίδες. Τα προγνωστικά των ατμοσφαιρικών μοντέλων δίνουν μία ένταση των φαινομένων στο βόρειο άξονα του νησιού (πιθανά προς το βράδυ της Παρασκευής έως ξημερώματα Σαββάτου), ιδιαίτερα από το Ρέθυμνο έως και δυτικά των Χανίων  χρειάζεται μεγάλη προσοχή.

Οι άνεμοι στα δυτικά και τα κεντρικά τμήματα της Κρήτης θα πνέουν από ΒορειοΑνατολικές διευθύνσεις ενισχυμένοι με εντάσεις  5 - 6 τοπικά έως και 7 Μποφώρ (ιδιαίτερα στο δυτικό Κρητικό φθάνουν έως και τα 8 Μποφώρ). Στα Ανατολικά του νησιού θα πνέουν από Ανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις που θα φθάνουν έως και τα 5 Μποφώρ, ενώ από τις βραδινές ώρες θα στραφούν και στις περιοχές αυτές από Βόρειες διευθύνσεις και θα ενισχυθούν.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ διαφορετικά επίπεδα στο νησί. Η ελάχιστη τιμή της τις πρωινές ώρες θα είναι γενικά  κοντά στους 10 °C,  με τη μέγιστη όμως να φθάνει στους 15 °C στα δυτικά, στους 18 °C περίπου στα Ανατολικά τμήματα του νησιού και τα νότια.

Σάββατο 23 Δεκεμβρίου

Διατηρούνται οι βροχές, ενώ από το μεσημέρι θα ξεκινήσουν και οι χιονοπτώσεις,  αρχικά ψηλά στις ορεινές ζώνες,  κατερχόμενα όμως αργότερα σε χαμηλότερα υψόμετρα. Τις νυκτερινές ώρες του Σαββάτου και την Κυριακή τα ξημερώματα το χιόνι θα εμφανισθεί σε υψόμετρα κάτω των 1.000 μέτρων.

Οι άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν από Βόρειες διευθύνσεις ενισχυμένοι με εντάσεις στα 5 - 6 Μποφώρ , κατά τόπους στα νότια έως και τα 7 Μποφώρ.

Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει αισθητά με την ελάχιστη να είναι λίγο κάτω από του 10 °C και τη μέγιστη να φθάνει στους  13°C στα δυτικά ενώ λίγο υψηλότερη θα είναι στα ανατολικά και τα νότια.

Κυριακή 24 Δεκεμβρίου

Κατά τόπους βροχές, αν και πιο περιορισμένης έντασης, στα πεδινά και παράκτια τμήματα του νησιού, ενώ οι χιονοπτώσεις θα συνεχίζονται στα ορεινά τμήματα. Από το μεσημέρι ο καιρός θα αρχίσει να παρουσιάζει ύφεση και η εικόνα του θα βελτιώνεται σταδιακά.

Οι άνεμοι θα διατηρηθούν το πρωί της Κυριακής αρκετά ενισχυμένοι, θα εξασθενήσουν όμως σταδιακά από το μεσημέρι και μετά φθάνοντας μέχρι το βράδυ της Κυριακής έως και τα 4 Μποφώρ στο Αιγαίο.

Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα και στα ορεινά θα είναι κοντά στους 0 °C

Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου, ημέρα Χριστουγέννων

Αποκαθίσταται ένας πολύ καλός καιρός σε ολόκληρη την Κρήτη με ηλιοφάνεια.

Οι άνεμοι θα πνέουν από Βορειοδυτικές διευθύνσεις αρκετά εξασθενημένοι με την ένταση τους να φθάνει στα 3 τοπικά έως και τα 4 Μποφώρ.

Αισθητό θα είναι το κρύο την Δευτέρα το πρωί με την ελάχιστη θερμοκρασία να είναι χαμηλότερη των 10°C ακόμη και στις παράκτιες περιοχές,  ενώ στην ενδοχώρα και ιδιαίτερα στα ορεινά θα είναι κατά πολύ χαμηλότερη, λόγω όμως της ηλιοφάνειας οι μέγιστες τιμές αναμένεται να ανέβουν προς τους  14°C στα πεδινά τμήματα της Κρήτης.

Καλές καιρικές συνθήκες αναμένεται να διατηρηθούν και μετά την ημέρα των Χριστουγέννων,  με τη θερμοκρασία και μόνο να διατηρείται σε αρκετά χαμηλά επίπεδα κυρίως τις νυκτερινές  ώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : "ΑΣΠΡΙΣΕ" Η ΕΛΛΑΔΑ- ΠΟΥ ΧΙΟΝΙΣΕ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Μ.Λέκκας: Χειμωνιάτικο το σκηνικό του καιρού

Οδηγίες προς τους πολίτες για τα έντονα καιρικά φαινόμενα .(Καταιγίδες-Χιονοπτώσεις).

Στη Κρήτη αναμένεται επιδείνωση καιρικών φαινομένων σήμερα Παρασκευή 22/12/2017, αύριο Σάββατο 23/12/2017 ως και την Κυριακή 24/12/2017, με κύρια χαρακτηριστικά την αισθητή πτώση θερμοκρασίας, τους κατά τόπους θυελλώδεις ανέμους και καταιγίδες, καθώς επίσης και τις χιονοπτώσεις στα ορεινά του νησιού.

Παρακαλούνται λοιπόν οι πολίτες να είναι προσεκτικοί.

  • Αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
  • Να αποφύγουν την οδήγηση σε δύσβατες ορεινές περιοχές σε περίπτωση χιονόπτωσης.
  • Σε περιοχές, όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή κατά τις μετακινήσεις. Όταν είναι απαραίτητο να μετακινηθούν με αυτοκίνητο, να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες.
  • Να ταξιδέψουν κατά προτίμηση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Να προτιμήσουν τους κεντρικούς δρόμους και να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που θα κάνουν.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους, σε περιπτώσεις έντονων βροχοπτώσεων.
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News