default-image

Το καλοκαίρι η ανακήρυξη της ΑΟΖ στην Κρήτη

Κρήτη
Το καλοκαίρι η ανακήρυξη της ΑΟΖ στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από την Κρήτη στις αρχές του καλοκαιριού το μεγάλο βήμα της Ελλάδας για την ανακήρυξη ΑΟΖ (Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης)!

Αν και στην πολιτική, και εν προκειμένω στην υψηλή γεωστρατηγική πολιτική και στη διπλωματία δεν μπορεί ποτέ κανείς να είναι σίγουρος για οτιδήποτε, φαίνεται πως έχει "κλειδώσει" οριστικά η κίνηση "ματ" από ελληνικής πλευράς για τους υδρογονάνθρακες, και όχι μόνο.

Η κίνηση αυτή θα γίνει επί κρητικού εδάφους κατά την 4μερή συνδιάσκεψη κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου-Ιταλίας τον ερχόμενο Ιούνιο.

Προς επιβεβαίωση των σχετικών δημοσιευμάτων, μεταξύ των οποίων και το δικό μας δημοσίευμα προ ημερών στη "Νέα Κρήτη", ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στη συνέντευξη εφ' όλης της ύλης που παραχώρησε προχθές το βράδυ στην ΕΡΤ προανήγγειλε την ανακήρυξη της ΑΟΖ από την πλευρά της Ελλάδας, κάτι που θα γίνει, όπως σκιαγράφησε, στην Κρήτη και στη συνάντηση κορυφής που θα γίνει τον Ιούνιο.

Η οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο και την Ιταλία θα γίνει στην τετραμερή διάσκεψη κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου και Ιταλίας, που προγραμματίζεται να γίνει στο νησί. Αρχικά, θυμίζουμε, ότι η διάσκεψη κορυφής ήταν 3μερής, ωστόσο προστέθηκε στην πορεία και η Ιταλία. Απολύτως εύλογα, από τη στιγμή που υπάρχουν κοινοί σχεδιασμοί στο ενεργειακό μέτωπο.

Η προαναγγελία Σταθάκη

Ο Νίκος Κοτζιάς έγινε προχθές ο δεύτερος υπουργός που προανήγγειλε μέσα στις τελευταίες ημέρες ανακοινώσεις ανακήρυξης της ΑΟΖ. Είχε προηγηθεί πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος προανήγγειλε χθες ραγδαίες εξελίξεις και στο μέτωπο της ΑΟΖ.

Σε ερώτηση «πού βρίσκεται το ζήτημα της οριοθέτησης της ΑΟΖ της Ελλάδας με την Κύπρο και την Αίγυπτο;», ο Χανιώτης υπουργός απάντησε χαρακτηριστικά: «Η οριστική και τελική οριοθέτηση των ΑΟΖ είναι επιβεβλημένη και νομίζω θα προχωρήσουμε πολύ σύντομα. Είναι μικρές, κατά τη γνώμη μου, οι διαφορές και σίγουρα μπορούμε να ολοκληρώσουμε την οριοθέτηση πολύ σύντομα».

Την ίδια ημέρα που έγινε η δήλωση με νόημα διά στόματος του Γιώργου Σταθάκη είχαμε μπαράζ κεντρικών δημοσιευμάτων, που αποκάλυπταν ένα έντονο παρασκήνιο και πυρετώδεις διεργασίες, ώστε η τετραμερής συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Ιταλίας, που προγραμματίζεται αρχές καλοκαιριού στην Κρήτη, να σφραγιστεί από την κομβική εξέλιξη της οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο και την Ιταλία!

Όπως είχαμε γράψει, μόνο τυχαίο δεν ήταν το γεγονός ότι στην πρόσφατη συνάντηση κορυφής μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, που πραγματοποιήθηκε προ ολίγων ημερών στη Λευκωσία, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα συνόδευε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Ο Ν. Κοτζιάς συζήτησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του και το θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών, θέμα που - σύμφωνα με τις πληροφορίες - βρίσκεται σε πολύ λεπτό, πλην όμως ικανοποιητικό σημείο.

Είναι προφανές, λοιπόν, πως εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου, και εις γνώσιν συγκεκριμένων κυβερνητικών στελεχών, προωθούνται μεθοδικά οι διπλωματικές συζητήσεις-διαβουλεύσεις για να πάμε στην οριοθέτηση ΑΟΖ.

Ο Νίκος Κοτζιάς είναι προφανές ότι συζήτησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του και το θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών.

Τα παραπάνω επιτρέπουν στην Αθήνα να κινείται για την οριοθέτηση της ΑΟΖ τόσο με την Αίγυπτο - που είναι και το πλέον δύσκολο - όσο και με την Ιταλία.

Εντωμεταξύ, συζήτηση για το θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ υπάρχει και μεταξύ Αθήνας και Αλβανίας. Και εδώ η Κρήτη βρέθηκε στο πρώτο κάδρο των εξελίξεων! Γιατί αυτό; Μα, θεωρείται δεδομένο πως η σχετική πρώτη συζήτηση (η οποία θα συνεχιστεί προσεχώς επί αλβανικού εδάφους) έγινε κατά την πρόσφατη τριήμερη συνάντηση που είχε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών με τον Αλβανό ομόλογό του Ντιτμίρ Μπουσάτι στο νησί μας, τότε που έγινε και μια επίσκεψη-ξενάγηση στο Δικταίον Άντρον.

Αποκαλυπτικός ως προς το παρασκήνιο και το πού βρισκόμαστε εμφανίζεται ο γνωστός καθηγητής του Πάντειου Πανεπιστημίου, Άγγελος Συρίγος, ο οποίος αναφέρει σε σχετική άκρως ενδιαφέρουσα ανάλυσή του:

«Σήμερα φαίνεται ότι με την αλλαγή καθεστώτος στην Αίγυπτο έχει ανοίξει ένας νέος δρόμος, που γεννά αισιοδοξία για μια οριοθέτηση που θα είναι επωφελής και για τα δύο κράτη. Θα πρέπει τα οικόπεδα που θα δημιουργήσει η Ελλάδα να είναι τέτοια, που δε θα προβάλει καμία αντίρρηση η Αίγυπτος. Μετά από πολλές συνομιλίες, που διαρκούν επί οκτώ χρόνια, οι δύο πλευρές γνωρίζουν τι ακριβώς επιθυμούν. Η Ελλάδα, έστω και με καθυστέρηση δεκαετιών, φαίνεται να προσαρμόζει τις κινήσεις της στη νέα γεωπολιτική σκακιέρα, και το επόμενο βήμα της πρέπει να είναι η συμφωνία οριοθέτησης με την Αίγυπτο, εκμεταλλευόμενη την κοσμογονία που παρατηρείται στην περιοχή.

Οι εταιρείες ExxonMobil, Total και ΕΝΙ θα έρθουν να πάρουν οικόπεδα ανατολικά της Κρήτης μόνο όταν γνωρίζουν ότι μας ανήκουν»...

Επέκταση χωρικών υδάτων: Από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια

Εντωμεταξύ, στην ίδια συνέντευξη, που παραχώρησε στην ΕΡΤ, ο Νίκος Κοτζιάς προανήγγειλε την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων τμηματικά από 6 έως και τα 12 ναυτικά μίλια. Ουσιαστικά ο κ. Κοτζιάς προανήγγειλε την εφαρμογή της σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, που αναγνωρίζει στη χώρα μας την αύξηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας υπεγράφη το 1982 και επικυρώθηκε από την Ελλάδα το 1994. Το επόμενο έτος, η τουρκική εθνοσυνέλευση είχε αποφασίσει ότι η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων αποτελεί casus belli για την Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, η τμηματική αυτή επέκταση θα ξεκινήσει από το Ιόνιο.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News