default-image

Κλείνουν βάνες στις γεωτρήσεις δήμαρχοι της Κρήτης /video

Κρήτη
Κλείνουν βάνες στις γεωτρήσεις δήμαρχοι της Κρήτης /video

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε αυστηρά μέτρα περιορισμού της άρδευσης προσανατολίζονται να προχωρήσουν Δήμοι στην ενδοχώρα του νομού Ηρακλείου, αν συνεχιστεί και στο επόμενο διάστημα η σημερινή ανομβρία που έχει ήδη προκαλέσει δραματικά αποτελέσματα.

Μάλιστα, οι εκτιμήσεις είναι ότι αν συνεχιστεί η καλοκαιρία... τότε θα διψάσουν όχι μόνο οι καλλιέργειες, αλλά και οι άνθρωποι, αφού θα ληφθούν μέτρα και για περιορισμό της ύδρευσης! Έτσι δεν έχει τέλος η αγωνία δημάρχων από τη μια, και παραγωγών από την άλλη, που μετά την παρατεταμένη περίοδο ανομβρίας εκφράζουν φόβους για το αν θα μπορέσουν να έχουν έστω και την υποτυπώδη δυνατότητα να καλύπτουν ανάγκες όχι μόνο στην άρδευση, αλλά ακόμα και στην ύδρευση! Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η στάθμη των γεωτρήσεων της ενδοχώρας έχει υποχωρήσει κατά 19 μέτρα, δηλαδή η δυναμικότητά τους είναι μειωμένη κατά 30%!

Συγκεκριμένα, οι ποσότητες νερού στις γεωτρήσεις που χρησιμοποιούνται ακόμα και μέσα στην καρδιά του χειμώνα έχουν τραγικά περιοριστεί. Και το αποτέλεσμα είναι δραματικό, ενώ υπάρχει πλέον και το ορατό ενδεχόμενο ο χειμώνας να συνεχιστεί με καιρικές συνθήκες όπως αυτές που επικρατούν φέτος.

Μιλώντας στην "ΚΡΗΤΗ TV", ο δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης ήταν κατηγορηματικός. «Αν συνεχιστεί αυτή η ανομβρία που επικρατεί μέχρι σήμερα και τον υπόλοιπο χειμώνα, τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ δύσκολα για τη νέα αρδευτική περίοδο. Και όχι μόνο για την άρδευση. Το ίδιο πρόβλημα ισχύει και για την ύδρευση. Ήδη οι πηγές που υδρεύονται σε πολλές περιοχές και του δήμου μας παρουσιάζουν μεγάλη μείωση στην παρεχόμενη ποσότητα νερού...».

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης τονίζει: «Στην Κρήτη, αν δε βρέξει τους επόμενους τρεις μήνες, έχουν όλες οι καλλιέργειες τελματώσει. Δε θα καλλιεργήσουμε. Δε θα παράγουμε για τη χρονιά που μας έρχεται, γιατί δε θα μπορέσουν τα φυτά να αντεπεξέλθουν στο βαθμό που πρέπει...».

Τα ποσοστά μείωσης της διαθέσιμης ποσότητας νερού έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Και το εφιαλτικό σενάριο να στερέψουν οι πηγές και να εξαντληθεί το νερό από τις γεωτρήσεις μοιάζει πιο επικίνδυνο από ποτέ, απειλώντας άμεσα και τις καλλιέργειες που έχουν υποστεί με τις αλλοπρόσαλλες καιρικές συνθήκες των τελευταίων ετών ανεπανόρθωτη καταστροφή... Και με τον κρητικό ελαιώνα να έχει υποστεί την πιο σκληρή επίθεση.

«Το χειρότερο είναι», σύμφωνα με τον Παύλο Μπαριτάκη, «ότι συνεχίζουμε να ποτίζουμε και το χειμώνα για την κάλυψη αρδευτικών αναγκών. Και αυτό σημαίνει ότι θα μειωθεί επιπλέον ο υδροφόρος ορίζοντας, που έχει μια μείωση πάνω από το 30% σήμερα. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι δεν υπάρχει δυνατότητα, εάν δεν υπάρχει αναπλήρωση όλης αυτής της στάθμης που έχει χαθεί, για τη νέα καλοκαιρινή σεζόν...».

Μέτρα στήριξης για τον παραγωγό

Ο Μύρων Χιλετζάκης από την πλευρά του εξηγεί ότι «όλα αυτά έχουν δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα, ειδικά στον κρητικό ελαιώνα, που είναι και η "ναυαρχίδα" μας στις εξαγωγές και στην παραγωγή. Οι ελιές πραγματικά έχουν "καταλάβει" ότι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα καιρικά φαινόμενα και δεν παράγουν. Δεν παράγουν πλέον. Δεν ανθίζουν όπως πρέπει να ανθίσουν. Και δεν κρατάνε και τον ανθό όπως πρέπει να τον κρατήσουν για να έχουν τις αναμενόμενες παραγωγές...».

Μπροστά στο ενδεχόμενο να μην υπάρξει η δυνατότητα κάλυψης των αναγκών σε νερό, τόσο σε ό,τι αφορά την άρδευση όσο και την ύδρευση, δήμαρχοι περιφερειακών Δήμων αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και περιοριστικών μέτρων το επόμενο διάστημα. «Θα το δούμε αυτό το επόμενο διάστημα. Όλα αυτά εξετάζονται», δηλώνει ο κ. Μπαριτάκης. Και από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ δηλώνει σύμφωνος, αλλά ξεκαθαρίζει ότι θα πρέπει το επίσημο κράτος να πάρει μέτρα στήριξης των παραγωγών για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. «Οι Δήμοι κάνουν το σωστό. Γιατί ο υδροφόρος ορίζοντας έχει αδειάσει. Απλώς», όπως λέει, «θα χρειαστούν μέτρα στήριξης στον Έλληνα παραγωγό. Και θα πρέπει να τα δουν οι κυβερνώντες από μια άλλη γωνία. Να δουν όλα αυτά που χρειάζονται σε ό,τι αφορά το πότισμα για να στηρίξουν τον παραγωγό...».

Ρεπορτάζ: Ράνια Μωραΐτη - Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News