default-image

Γιορτινά... μαχαίρια για τις 3 Κυριακές. Ανοιχτή η αγορά

Κρήτη
Γιορτινά... μαχαίρια για τις 3 Κυριακές. Ανοιχτή η αγορά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Μαχαίρια" βγήκαν και πάλι για τις Κυριακές, με αφορμή το εορταστικό ωράριο, που προστάζει τόσο  σήμερα  Κυριακή 17 Δεκεμβρίου όσο και την επόμενη Κυριακή 24 Δεκεμβρίου, πριν από τα Χριστούγεννα δηλαδή, καθώς και στις 31 Δεκεμβρίου, τελευταία Κυριακή του χρόνου, τα καταστήματα να παραμείνουν ανοιχτά.

Για μια ακόμη φορά, στους κόλπους της τοπικής και όχι μόνο αγοράς έχει ξεσπάσει έντονη γκρίνια ενόψει των εορτών, με τους υπαλλήλους στο εμπόριο να προχωρούν και πάλι σε απεργία σήμερα, στις 10:30 το πρωί, με τα μέλη της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου να δίνουν ραντεβού στα Δικαστήρια Ηρακλείου, καλώντας τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα να αντιδράσουν και να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που οργανώνουν.

«Η ανάγκη αγωνιστικής απάντησης έρχεται μέσα από την ίδια την κατάσταση που βιώνουμε οι εργαζόμενοι στο εμπόριο μέσα στους χώρους δουλειάς, και που αυτές τις μέρες χτυπάει "κόκκινο".

Μπροστά στις γιορτές, εκτός από τις ατέλειωτες ώρες δουλειάς, 10 και 12 ώρες τη μέρα και για μέρες, πολλές φορές χωρίς διάλειμμα και χωρίς να πληρώνονται, έχουμε τις τρεις Κυριακές που τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά, το "εορταστικό ωράριο", που καλούμαστε παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς να είμαστε μέσα στα καταστήματα μέχρι αργά το βράδυ, και μεθοδεύεται και η κατάργηση της 2ης Γενάρη ως μέρα αργίας, όπως έχει καθιερωθεί εδώ και χρόνια. Απεργούμε γιατί γνωρίζουμε ότι μονάχα οι αγώνες φέρνουν αποτελέσματα», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους τα μέλη της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, που διεκδικούν: Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, κατάργηση της μερικής απασχόλησης, νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, κατάργηση όλων των νόμων που απελευθερώνουν το ωράριο και μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους.

Διχασμός

Η κόντρα όμως για την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων δεν έχει παύσει, και τη "σπίθα" για να αναζωπυρωθεί έβαλε από την πλευρά του και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος με ανακοίνωσή του, μέσω της οποίας ζητούσε προστασία των καταστημάτων για να λειτουργήσουν τις Κυριακές, με σκοπό την αποφυγή «γεγονότων παρόμοιων με αυτά της Κυριακής 5/11/2017, καθώς και προηγούμενων Κυριακών, που αφορούν τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές». Άμεση ήταν η απάντηση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, που εκπροσωπεί τους μικρομεσαίους του λιανεμπορίου, η οποία χαρακτήρισε τουλάχιστον «επιπόλαιο» να ζητήσουν την προστασία της ΕΛ.ΑΣ. κατά τη διάρκεια του εορταστικού ωραρίου της χριστουγεννιάτικης αγοράς.

Υπενθυμίζεται πάντως πως από την Παρασκευή τέθηκε σε ισχύ το εορταστικό ωράριο, όπου τα εμπορικά καταστήματα του Ηρακλείου θα λειτουργούν με συνεχές και διευρυμένο ωράριο.

Ο εμπορικός κόσμος ελπίζει στο εορταστικό ωράριο, καθώς με τα καταστήματα να λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο, διατηρώντας παράλληλα καλές τιμές στα προϊόντα, ποντάρει στο διάστημα των εορτών των Χριστουγέννων, όπου το εμπόριο παραδοσιακά πραγματοποιεί το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου του. Την ίδια ώρα όμως ζητά από τους καταναλωτές να στηρίξουν την τοπική αγορά, στην προσπάθειά της να ορθοποδήσει.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, το προτεινόμενο εορταστικό ωράριο των καταστημάτων γι' αυτήν την εβδομάδα έχει ως εξής: σήμερα Κυριακή 17 του μήνα, 11:00-19:00, αύριο Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου, 9:00-15:00, Τρίτη 19 του μηνός, 9:00-14:00 και 17:00-21:00, Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου, 9:00-15:00, Πέμπτη 21 και Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου σπαστό, 9:00-14:00 και 17:00-21:00, Σάββατο 23 Δεκεμβρίου, 9:00-19:00 και Κυριακή 24 Δεκεμβρίου, 11:00-19:00.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News