default-image

Φτηνότερο το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι φέτος στην Ιεράπετρα

Κρήτη
Φτηνότερο το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι φέτος στην Ιεράπετρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η παρατεταμένη καλοκαιρία, η μεγάλη παραγωγή αμνοεριφίων και οπωροκηπευτικών, αλλά και η υποκατανάλωση που συμπιέζει τις τιμές προς τα κάτω, είναι οι τρεις βασικοί παράγοντες στην Ιεραπετρίτικη αγορά, που δημιουργούν τις συνθήκες για φθηνότερο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι φέτος.

Στην Ιεραπετρίτικη αγορά που εξυπηρετεί περισσότερους από 30.000 καταναλωτές από τη Βιάννο μέχρι το Μακρύ Γιαλό, έχουν ήδη ξεκινήσει οι προετοιμασίες και οι προμήθειες, κάθε λογής καταναλωτικών αγαθών, ώστε να υπάρχει τις γιορτινές μέρες υπερεπάρκεια στα πάντα, σε καλή ποιότητα και καλές τιμές.

Στην αγορά του κρέατος ο ανταγωνισμός που είναι αδυσώπητος, η υπερπαραγωγή και η μεγάλη προσφορά ντόπιων αμνοεριφίων, αλλά και η χαμηλή ζήτηση, δημιουργούν τις συνθήκες για πτώση των τιμών από 5-10%.

«Σε γενικές γραμμές, οι τιμές στα κρέατα τα τελευταία δέκα χρόνια παραμένουν σταθερές. Φέτος όμως όλα δείχνουν ότι τα κρέατα που θα διαθέσουμε από τα ντόπια κρεοπωλεία για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, θα προσφερθούν σε ελαφρώς χαμηλότερες τιμές.

Τα κρεοπωλεία της Ιεράπετρας, διαθέτουν αμνοερίφια εξαιρετικής ποιότητας, που προέρχονται από Λασιθιώτες κτηνοτρόφους, κρητικά γουρουνόπουλα και Ηπειρώτικες γαλοπούλες, καθώς δεν παράγει γαλοπούλες η Κρήτη. Με λίγα λόγια ,στο ντόπια κρεοπωλεία προσφέρονται πάντα ποιοτικά ντόπια κρέατα στις καλύτερες τιμές. Αρκεί ο καταναλωτής να καταλάβει το συμφέρον του, και να προτιμήσει τα χρήματα του να τα αφήσει στις ντόπιες επιχειρήσεις, προκειμένου αυτά τα λίγα χρήματα που του έχουν απομείνει, να επιστρέψουν και πάλι στη δική του τσέπη», τονίζει ο κρεοπώλης κ. Θανάσης Φραγκιαδάκης.

Στα ζαχαροπλαστεία της Ιεράπετρας, όπου τα τελευταία χρόνια απευθύνεται το καταναλωτικό κοινό για τα Χριστουγεννιάτικα γλυκά, οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις.

«Αυτά τα Χριστούγεννα, όλοι οι ζαχαροπλάστες θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε σταθερές τις τιμές, όπως και πέρυσι, παρότι έχουμε αυξήσεις στις τιμές ορισμένων πρώτων υλών.

Βλέπουμε ότι υπάρχει έλλειψη ρευστότητας και η υποκατανάλωση, μας υποχρεώνει να απορροφήσουμε εμείς τις όποιες αυξήσεις στις πρώτες ύλες. Σίγουρα θα κρατήσουμε ψηλά την ποιότητα των Χριστουγεννιάτικων γλυκών μας, χωρίς να αυξήσουμε τις τιμές τους.

Οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα θα διατεθούν γύρω στα 12 ευρώ το κιλό. Τα ξεροτήγανα από 14-15 ευρώ το κιλό και η βασιλόπιττα θα προσφερθεί στα 12 ευρώ το κιλό», μας είπε ο νεαρός ζαχαροπλάστης κ. Γιώργος Κοντοπόδης.

Στην αγορά των φρούτων και των λαχανικών το οψιμοκαλόκαιρο μέχρι χθές κρατούσε τις τιμές σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ο καιρός θα είναι ο αστάθμητος παράγοντας, ο οποίος θα παίξει το σημαντικότερο ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών καταναλωτή μέχρι την Πρωτοχρονιά.

«Μέχρι στιγμής, η αγορά των φρούτων και των λαχανικών είναι γύρω στο 5-10% φθηνότερη σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Ο ήπιος μέχρι στιγμής χειμώνας, έχει επιτρέψει ακόμα και στην Βόρεια Ελλάδα να συνεχίζει να παράγει και να προσφέρει αγροτικά προϊόντα, που συνήθως τέτοια εποχή ζητούνταν από τη Νότια Κρήτη και την Πελοπόννησο. Η υπερπροσφορά οπωροκηπευτικών από κάθε γωνιά της χώρας και η φτώχια του κόσμου, κρατούν χαμηλά την κατανάλωση και τις τιμές των προϊόντων», μας είπε ο  έμπορος φρούτων και λαχανικών κ Κώστας Ζαμπετάκης.

Η Ιεραπετρίτικη αγορά ωστόσο 10 μέρες πριν τα Χριστούγεννα, παραμένει μουδιασμένη και ελπίζει ότι, οι επιδοτήσεις που καταβάλλονται από χθές, το κοινωνικό μέρισμα, τα διάφορα επιδόματα, οι μισθοί του α' δεκαπενθήμερου, το δώρο των Χριστουγέννων, η πώληση του παραγόμενου ελαιόλαδου και των κηπευτικών, θα αναθερμάνουν στο μέτρο του δυνατού τους τζίρους όλων των επιχειρήσεων.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News