default-image

Τους επιβλήθηκαν πρόστιμα και απειλούνται με κατεδαφίσεις

Κρήτη
Τους επιβλήθηκαν πρόστιμα και απειλούνται με κατεδαφίσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και έντονη ανησυχία, διάβασαν οι επιχειρηματίες της παραλιακής ζώνης της Ιεράπετρας, όσα δήλωσε στη «Νέα Κρήτη» η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Μαρία Κοζυράκη, αναφορικά με την επιχείρηση κατεδάφισης των αυθαίρετων «κτισμάτων» που ξεκίνησαν από τα Χανιά και θα συνεχιστούν στο Ηράκλειο και το Λασίθι.

Ωστόσο, επειδή στην Ιεράπετρα, η υπόθεση αυτή είναι εντελώς διαφορετική, γίνεται προσπάθεια να ξεπεραστεί το πρόβλημα των επιχειρηματιών, σε συνεργασία με τον Δήμο Ιεράπετρας, στον οποίο έχει επιβληθεί επίσης, ένα υπέρογκο πρόστιμο 200.000 ευρώ, επειδή ήταν εκείνος που είχε δώσει το 2007 την άδεια να γίνουν αυτές οι ξύλινες κατασκευές στο παραλιακό μέτωπο, έχοντας μάλιστα υποδείξει τα υλικά και το σχέδιο που θα έπρεπε να ακολουθήσουν όλοι, για να υπάρχει ομοιομορφία. Μάλιστα για την κατάληψη των υπαίθριων αυτών χώρων, ο Δήμος Ιεράπετρας, εισέπραττε και δημοτικό τέλος τοποθέτησης τραπεζοκαθισμάτων, ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα που είχε καλύψει ο καθένας.

«Εμείς εδώ στην παραλία της Ιεράπετρας, έχουμε την ιδιαιτερότητα, ότι έχουμε φτιάξει πέργκολες μπροστά από τα μαγαζιά μας, για τις οποίες έχουμε πάρει άδεια με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και με αριθμό 224 του 2007.

Τότε ο Δήμος, για να ευπρεπιστεί το παραλιακό μέτωπο, μας υπέδειξε τον τύπο της πέργκολας που ταίριαζε με το περιβάλλον και για να υπάρχει ομοιομορφία, όλοι όσοι πήραμε τότε άδεια κάναμε τις ίδιες κατασκευές. Σε κάποιες περιπτώσεις τις πέργκολες τις κατασκεύασε ο ίδιος ο Δήμος. Δεν μας είπε κανείς τότε, ότι έπρεπε να ζητήσουμε άδεια και από την Κτηματική Υπηρεσία, με την οποία ήταν σε συνεννόηση ο ίδιος ο Δήμος», μας εξηγεί ο πρόεδρος του Συλλόγου καταστηματαρχών καφέ και εστίασης κ Μιχάλης Βολυράκης.

Μέχρι το 2010 κανείς δεν είχε ενοχλήσει από τις κρατικές υπηρεσίες τους επαγγελματίες της παραλιακής ζώνης της Ιεράπετρας, που λειτουργούσαν κυρίως τους θερινούς μήνες, στους χώρους που είχαν καλύψει με τις ομοιόμορφες πέργκολες, πληρώνοντας το ανάλογο αντίτιμο όπως αυτό είχε καθοριστεί με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το 2010, μετά από μια καταγγελία που έγινε στην Κτηματική Υπηρεσία από αποθανόντα (σήμερα) επιχειρηματία, έπειτα από μια διαφωνία που προέκυψε με την γειτονική επιχείρηση για τον χώρο που θα καταλάμβανε ο καθένας, η Κτηματική Υπηρεσία θυμήθηκε ότι, θα πρέπει να εφαρμόσει το Νόμο και ήρθε να μετρήσει κα να καταγράψει όλες τις επιχειρήσεις και τα τετραγωνικά που καταλάμβαναν με τις πέργκολες που είχαν κατασκευάσει με την άδεια του Δήμου.

«Μέχρι σήμερα 51 συνάδελφοι επιχειρηματίες έχουν παραλάβει πρωτόκολλα κατεδάφισης, έχοντας κάνει ορισμένοι και όχι όλοι, ανακοπή κατά της απόφασης κατεδάφισης, η οποία δεν έχει ακόμα εκδικαστεί.

Στη συνέχει άρχισαν να φτάνουν τα πρόστιμα που μας χρεώνουν 42 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο της επιφάνειας που έχουμε καλύψει. Αν κάποιος έχει καλύψει 100 τετρ. μέτρα, καλείται να πληρώσει 4.200 ευρώ για κάθε χρόνο από το 2010 μέχρι το 2015. Δηλαδή 4200Χ5=21.000 ευρώ», πρόσθεσε ο κ. Μιχάλης Βολυράκης.

Το σοβαρό αυτό θέμα που αφορά στην αξιοπιστία και στη λειτουργία του κράτους οι υπηρεσίες του οποίου πολλές φορές βγάζουν έξω από τα όρια τους, επαγγελματίες που επενδύουν με νομότυπο τρόπο στον πολύπαθο τουριστικό κλάδο, τέθηκε πριν λίγες μέρες στον υπουργό Οικονομικών κ Παπαδημητρίου, κατά τη συνάντηση που είχε με παραγωγικούς φορείς στο Δημαρχείο της Ιεράπετρας.

Ο ίδιος απάντησε, ότι θα το εξετάσει επιστρέφοντας στο Υπουργείο του στην Αθήνα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα βρεί τον τρόπο να βγάλει από την ομηρεία του κράτους, τους επιχειρηματίες που δεν αποφάσισαν ξαφνικά ένα πρωί να χτίσουν πάνω στον αιγιαλό ξενοδοχεία η νυχτερινά κέντρα, αλλά έφτιαξαν με άδεια του Δήμου, πέργκολες, για να μπορεί ο ξένος να κάθεται στη σκιά, να πίνει τον καφέ του το καλοκαίρι, εν μέσω καύσωνα.

Στην ίδια συνάντηση ο βουλευτής Λασιθίου κ Μανόλης Θραψανιώτης, διαβεβαίωσε ότι ετοιμάζεται νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα αντιμετωπίζει τελεσίδικα τέτοιες περιπτώσεις, που δεν βασανίζουν μόνο τους επαγγελματίες της παραλιακής Ιεράπετρας, αλλά ολόκληρης της Ελλάδας.

Από τον κ. Παπαδημητρίου ζητήθηκε να παγώσει η διαδικασία της επιβολής προστίμων, μέχρι να ρυθμιστεί νομοθετικά το πρόβλημα που έχει προκύψει.

Στο μεταξύ μερίδα επιχειρηματιών και πολιτικών μηχανικών θέτουν και θέμα επανακαθορισμού της αιγιαλίτιδας ζώνης, καθώς πλέον το χειμέριο κύμα δε φτάνει ποτέ, σε πολλά από τα σημεία τα οποία χαρακτηρίζονται ακόμα… αιγιαλός.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News