default-image

Επιτέλους έτοιμο το Γενικό Πολεοδομικό του Δήμου Χανίων

Κρήτη
Επιτέλους έτοιμο το Γενικό Πολεοδομικό του Δήμου Χανίων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λύση σε σοβαρά προβλήματα χρήσης γης υπόσχεται να δώσει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του δήμου Χανίων το οποίο ολοκληρώθηκε με μεγάλη καθυστέρηση και την προσεχή Δευτέρα στις δώδεκα το μεσημέρι, αναμένεται να παρουσιαστεί σε ανοιχτή εκδήλωση στο Κ.Α.Μ. Την ίδια ημέρα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, η οποία θα έχει διάρκεια δύο μηνών.

Όπως είπε στο neakriti.gr ο δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας, «πρόκειται για μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη, καθώς ο δήμος θα έχει πλέον ένα δυνατό αναπτυξιακό εργαλείο. Όταν οριστικοποιηθεί το Γενικό Πολεοδομικό, ο κάθε δημότης θα μπορεί να γνωρίζει πώς να αξιοποιήσει την περιουσία του, κάτι που μέχρι σήμερα δεν είναι εφικτό. Ουσιαστικά, μπαίνουμε ως δήμος σε ένα νέο πλαίσιο, ξεπερνώντας προβλήματα του παρελθόντος».

Η δεύτερη φάση του Γενικού Πολεοδομικού του καλλικρατικού δήμου Χανίων που θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα, περιλαμβάνει τους πρώην δήμους Νέας Κυδωνίας και Ακρωτηρίου ,τους περιαστικούς δήμους Ελευθερίου Βενιζέλου, Θερίσου και Σούδας καθώς και τον πρώην δήμο Κεραμειών. «Θα ενταχθούν νέες περιοχές στα σχέδια πόλεων, θα καθοριστούν χρήσεις γης και θα ξεκαθαριστούν πολλά πράγματα τα οποία αυτή τη στιγμή είναι ασαφή», υπογράμμισε ο κ. Βάμβουκας εξηγώντας ότι το Γ.Π.Σ. του δήμου Χανίων είναι προϊόν συνένωσης δύο διαφορετικών ομάδων πολεοδομικών σχεδίων, που προέκυψαν από τους πρώην καποδιστριακούς δήμους, οι οποίοι στο παρελθόν είχαν παραγγείλει την εκπόνηση αυτών των μελετών.

«Σημαντική επιτυχία της παρούσας δημοτικής αρχής είναι η ένταξη στο Γ.Π.Σ και της περιοχής των Κεραμειών με συνοπτικές διαδικασίες» τόνισε ο κ. Βάμβουκας. H πρόταση των μελετητών, έχει ως γενικό στόχο την καλύτερη δυνατή οργάνωση των χρήσεων γης, με σκοπό την υποστήριξη της τοπικής ανάπτυξης και τη διατήρησή της σε βάθος χρόνου. Στο πλαίσιο της διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης, τα στοιχεία του δεύτερου σταδίου των μελετών, θα είναι διαθέσιμα σε ψηφιακή μορφή, από τις 18 Δεκεμβρίου στην ιστοσελίδα του Δήμου Χανίων στην ενότητα «Προκηρύξεις - Διαβουλεύσεις». Η διαβούλευση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου 2018.

Με την ανάρτηση των στοιχείων του δεύτερου σταδίου των μελετών, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν ενστάσεις. Τυχόν σχόλια ή παρατηρήσεις μπορούν να κατατεθούν εγγράφως στο γενικό πρωτόκολλο του Δήμου Χανίων στην οδό Κυδωνίας 29 ή και ηλεκτρονικά μέσω του ειδικού ιστότοπου www.gps-chania.gr. Η συμμετοχή στην παρουσίαση και η έγκαιρη διατύπωση τυχόν απόψεών κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, προκειμένου να διευκολυνθεί η περαιτέρω διαδικασία ολοκλήρωσης των μελετών.

Μέχρι σήμερα οποιαδήποτε προσπάθεια για την ολοκλήρωση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Δήμου Χανίων, σκόνταφτε πάνω σε μια ήδη διαμορφωμένη κατάσταση ανεξέλεγκτης δόμησης σε πολλές περιοχές.

Ρεπορτάζ: Βίκυ Παπαδογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News