default-image

Λαμπερά εγκαίνια για τη Δημοτική Πινακοθήκη Μαλεβιζίου

Κρήτη
Λαμπερά εγκαίνια για τη Δημοτική Πινακοθήκη Μαλεβιζίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε κλίμα έντονης συγκίνησης και με τις ευλογίες του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Δημοτικής Πινακοθήκης Μαλεβιζίου «Μπότης Θαλασσινός» στην Τύλισο.

Ο Δήμαρχος Κώστας Μαμουλάκης καλωσόρισε τους παρευρισκομένους που γέμισαν τον πανέμορφο και λειτουργικό χώρο, ενώ χαιρετισμό απεύθυναν ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας Κύριλλος, καθώς και η εκπαιδευτικός και ανιψιά του αείμνηστου Μπότη Θαλασσινού Χρυσούλα Αστυρακάκη μαζί με μικρές μαθήτριες που έκαναν εργασία σχετική με το έργο του μεγάλου καλλιτέχνη, ενώ ο επιμελητής της έκθεσης Κώστας Δολαψάκης, μίλησε για τον Μπότη Θαλασσινό και τα έργα του που εκτίθενται στη Δημοτική Πινακοθήκη.

Ακολούθησε απονομή τιμητικών πλακετών προς τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη για την καθοριστική συμβολή της Περιφέρειας στην ολοκλήρωση της Δημοτικής Πινακοθήκης, προς τον πρώην Δήμαρχο Τυλίσου Σταύρο Χαλκιαδάκη, επί δημαρχίας του οποίου και ξεκίνησε η κατασκευή του κτιρίου που προοριζόταν ως Δημαρχείο Τυλίσου, καθώς και προς τον επιμελητή της έκθεσης Κώστα Δολαψάκη, ο οποίος δούλεψε αρκετούς μήνες αφιλοκερδώς για να πετύχει το εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Η βραδιά έκλεισε με συναυλία από το οκτέτο εγχόρδων του Δήμου Ηρακλείου, με ξενάγηση στις 6 μεγάλες αίθουσες, όπου οι επισκέπτες θαύμασαν από κοντά τους 148 πίνακες του Μπότη Θαλασσινού, πίνακες που αποτελούν τμήμα της μεγάλης δωρεάς του καλλιτέχνη προς το Δήμο Μαλεβιζίου και με παραδοσιακή κρητική μουσική από το συγκρότημα του Μιχάλη Καζαμία, του Αντώνη και Μιχάλη Φραγκιαδάκη και της Ιταλίδας συνεργάτιδάς τους, Μπάρμπαρα.

Χαιρετισμός Σταύρου Αρναουτάκη

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στον χαιρετισμό του τόνισε: «Με την συνεργασία του Δήμου ολοκληρώσαμε και εγκαινιάσαμε ένα πολύ σημαντικό έργο Πολιτισμού που άνοιξε τις πύλες του στους πολίτες και θα αποτελεί Κυψέλη Πολιτισμού. Η Περιφέρεια συνεργάζεται με τους φορείς και στηρίζει κάθε έργο και δράση που συμβάλει στην αναβάθμιση της ζωής των πολιτών, στην ανάδειξη του πολιτισμού και στην τοπική ανάπτυξη».

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης στην σημαντικότητα του έργου, ενώ χαρακτήρισε μεγάλη παρακαταθήκη για τον τόπο την δωρεά των έργων του Μπότη Θαλασσινού, του μεγάλου απόντα όπως είπε «ο οποίος δυστυχώς δεν πρόλαβε να είναι παρών στα εγκαίνια και να δει το όνειρο του να γίνεται πραγματικότητα».

Χαιρετισμός Κώστα Μαμουλάκη

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης ανέφερε: «Με πολύ μεγάλη χαρά σας υποδεχόμαστε σήμερα, εδώ, στην όμορφη Τύλισο, στα εγκαίνια της ολοκαίνουργιας - και κυρίαρχης ελπίζουμε - πολιτιστικής δομής του Δήμου μας: Της Δημοτικής Πινακοθήκης Μαλεβιζίου! Της τρίτης κατά σειρά μεγάλης επένδυσής μας στον πολιτισμό, μετά τη δημιουργία της Αρχαιολογικής Συλλογής Μαλεβιζίου και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης στο Γάζι.

Σας καλωσορίζω στα επίσημα εγκαίνια του λαμπρού αυτού οικοδομήματος, που φιλοδοξούμε να αλλάξει το πολιτιστικό γίγνεσθαι,  όχι μόνο στα στενά όρια της Τυλίσου αλλά και σε ολόκληρο το Δήμο μας, και ευρύτερα. Ενός έργου που ολοκληρώθηκε με μεγάλες προσπάθειες εκ μέρους της δημοτικής αρχής, και σήμερα μας κάνει όλους περήφανους!

Φίλες και φίλοι, η χαρά που νιώθουμε όλοι σήμερα, και εγώ προσωπικά, μετριάζεται όμως, από την απουσία ενός ανθρώπου. Εκείνου του ανθρώπου που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην απόφαση για τη δημιουργία αυτού του χώρου πολιτισμού, που εγκαινιάζουμε σήμερα, τον οποίο δυστυχώς ο ίδιος δεν πρόλαβε να αντικρύσει ολοκληρωμένο. Και αναφέρομαι βέβαια στο σπουδαίο συντοπίτη μας, τον διεθνούς αναγνώρισης καλλιτέχνη Μπότη Θαλασσινό, και τη μεγάλη δωρεά των έργων του, τα οποία στο εξής θα φιλοξενούνται εδώ.

Τα εγκαίνια τίμησαν με την παρουσία τους

Στην εκδήλωση των εγκαινίων της Δημοτικής Πινακοθήκης Μαλεβιζίου «Μπότης Θαλασσινός» παρευρέθηκαν επίσης ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Μαλλιωτάκης, οι Βουλευτές Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης, Λευτέρης Αυγενάκης, Βασίλης Κεγκέρογλου και Σπύρος Δανέλης, ο εκπρόσωπος του Ευρωβουλευτή Μανόλη Κεφαλογιάννη, Νίκος Χρονάκης, οι Εντεταλμένοι Σύμβουλοι της Περιφέρειας Κρήτης Κώστας Φασουλάκης και Λάμπρος Βαμβακάς, ο πρώην Βουλευτής Ηρακλείου Κώστας Μπαντουβάς, η δ/ντρια της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Κρήτης Μαρία Κασσωτάκη, σύσσωμη η Δημοτική Αρχή Μαλεβιζίου, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων, στρατιωτικών αρχών και σωμάτων ασφαλείας, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, οι πρώην Δήμαρχοι, Γαζίου Γιώργος Μαρκογιαννάκης και Κρουσώνα Γιάννης Δρακουλάκης, πολλοί συγγενείς του αείμνηστου Μπότη θαλασσινού και πλήθος κόσμου.

Η Δημοτική Πινακοθήκη Μαλεβιζίου «Μπότης Θαλασσινός», βρίσκεται στην Τύλισο, στην είσοδο του οικισμού και λειτουργεί καθημερινά, Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 9 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι.

Η είσοδος στη Δημοτική Πινακοθήκη είναι ελεύθερη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News