default-image

Παίρνουν στα χέρια τους τη δακοκτονία

Κρήτη
Παίρνουν στα χέρια τους τη δακοκτονία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποτέ ξανά τέτοια καταστροφή δακοπροσβολής λόγω της κυβερνητικής ολιγωρίας αποφάσισαν οι συνεταιριστές και οι πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων του δήμου Ρεθύμνου, που ενημερώθηκαν διεξοδικά από γεωπόνους ιδιώτες και κατέληξαν στη σύσταση επιτροπής που θα αρχίσει να πιέζει την Αθήνα τόσο για την αλλαγή του συστήματος προμήθειας και διάθεσης των φυτοφαρμάκων του προγράμματος, όσο και για καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς μέσω ΠΣΕΑ.

Ήδη τα οξέα στις χοντρολιές φτάνουν μέχρι και τα 30, ενώ πολύ σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι ελαιοπαραγωγοί της κορωνέικης ελιάς!

«Οι γεωπόνοι μάς είπαν ότι ο δάκος έχει κάνει πολύ μεγάλη ζημιά φέτος στην περιοχή μας», μετέφερε στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη" χτες, Παρασκευή, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Ρεθύμνου Γιώργος Κατσανέβας.

«Μας είπαν συγκεκριμένα ότι το υπουργείο έκανε αλλοπρόσαλλες ενέργειες από την αρχή. Δεν έστειλε τα φάρμακα όταν έπρεπε. Τα πρώτα φάρμακα μάς τα έστειλε τον Αύγουστο. Όμως εμείς εδώ, επειδή είναι πρώιμη η παραγωγή, έπρεπε να ξεκινήσουμε στις 15 Ιουνίου και να κάνουμε συνολικά 7 ψεκασμούς.

Το υπουργείο ενέκρινε μόνο τέσσερις, αλλά η ζημιά έγινε τους πρώτους δύο μήνες. Επίσης, οι γεωπόνοι μάς είπαν ότι είχαμε και την ατυχία να βρέξει πάρα πολύ στις 25 Σεπτεμβρίου και έκανε τότε 100 χιλιοστά. Ακολούθησαν ξηρασίες και ζέστες, και αναπτύχθηκε πάρα πολύ ο δάκος. Προσέβαλε όλες τις χοντρολιές. Η ζημιά έφτασε στο 90%. Χαρακτηριστικά να σας πω ότι η συγκομιδή ξεκίνησε στις 20 Οκτωβρίου και τελείωσε πριν από μία εβδομάδα. Και βγαίνουν οξέα από 10 μέχρι 30, γεγονός πρωτοφανές για τα δεδομένα της περιοχής μας»...

Η σύσκεψη κατέληξε, επίσης, στην απόφαση να ζητηθεί άμεσα συνάντηση με το βουλευτή του νομού Ρεθύμνου και υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, ενώ ήδη αρκετοί άλλοι βουλευτές της Κρήτης έχουν καταθέσει σχετική ερώτηση στη Βουλή και αναμένεται η απάντηση του Βαγγέλη Αποστόλου.

«Εμείς διεκδικούμε καταρχήν να αλλάξει το σύστημα της δακοκτονίας για την Κρήτη. Να φύγει από την αρμοδιότητα των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Εσωτερικών, και να δοθεί η δυνατότητα και η αρμοδιότητα στην Περιφέρεια να διαχειρίζεται την αγορά και τη διάθεση των φαρμάκων», είπε ο κ. Κατσανέβας.

Τέλος, η σύσκεψη κατέληξε στη σύσταση επιτροπής, στην οποία, εκτός από τον ίδιο τον Γιώργο Κατσανέβα, μετέχουν ακόμη ο αντιδήμαρχος Ρεθύμνου και υπεύθυνος για τα αγροτικά Νίκος Αγριμάκης, ο δημοτικός σύμβουλος Ρεθύμνου Δράκος Κιαγιάς, ο πρόεδρος της Επισκοπής Ρεθύμνου Μανόλης Πατεράκης, ο τοπικός δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Σερλής, ο περιφερειακός σύμβουλος Ρεθύμνου Νίκος Κακογιαννάκης και ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Κωστής Καλλιγιάννης.

Η συγκεκριμένη επιτροπή ενδέχεται σύντομα να μεταβεί στο υπουργείο στην Αθήνα για τα θέματα αυτά.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News