Κρήτη

Τσουχτερά πρόστιμα για όσους δεν πληρώσουν εγκαίρως τα τέλη

Η οικονομική κατάσταση των Ελλήνων συνεχίζει να χειροτερεύει, αλλά... αυτό δεν επηρεάζει την πολιτική εσόδων της κυβέρνησης, που θα επιβάλει «τσουχτερά» πρόστιμα, όπως ανακοινώθηκε, σε όσους ιδιοκτήτες οχημάτων δεν πληρώσουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου τα τέλη κυκλοφορίας για το 2018.

Τα τέλη κυκλοφορίας παραμένουν αμετάβλητα συγκριτικά με πέρυσι, και οι φορολογούμενοι αναμένεται θα καταβάλουν ακριβώς το ίδιο ποσό με αυτό που πλήρωσαν το Δεκέμβριο του 2016.

Ωστόσο, παρά τη συνεχιζόμενη μείωση των μισθών, τη χειμαζόμενη αγορά και την υπέρμετρη φορολογία που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες της κρίσης, εκείνοι που δε θα πληρώσουν εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας θα καταβάλουν πρόστιμο ίσο με την αξία τους. Το πρόστιμο είναι ίσο με το ύψος των τελών που θα έπρεπε να είχε εξοφληθεί. Για παράδειγμα, αν κάποιος ιδιοκτήτης Ι.Χ. πρέπει να πληρώσει τέλη κυκλοφορίας ύψους 85,50 ευρώ, από αρχές Ιανουαρίου 2018 θα πρέπει να πληρώσει 171 ευρώ.

Αυτήν την οφειλή ο φορολογούμενος θα έχει τη δυνατότητα να τη ρυθμίσει ύστερα από ένα μήνα με την πάγια ρύθμιση σε 24 δόσεις, αλλά η βεβαιωθείσα οφειλή επιβαρύνεται με τους προβλεπόμενους τόκους. Ωστόσο, έως και την οριστική εξόφληση του ποσού, ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να μεταβιβάσει το όχημά του. Δηλαδή, για να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση του οχήματος, δεν αρκεί η βεβαίωση των τελών ή η υπαγωγή τους σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά θα πρέπει να έχει εξοφληθεί ολοσχερώς η οφειλή.

Κατάθεση πινακίδων

Την ίδια ώρα, όσοι επιθυμούν να καταθέσουν πινακίδες, πρέπει να υποβάλουν δήλωση ακινησίας και να καταθέσουν τις πινακίδες του οχήματος στην εφορία ως τις 31 Δεκεμβρίου 2017. Επειδή, ωστόσο, η καταληκτική ημερομηνία είναι Κυριακή, όσοι θέλουν να καταθέσουν τις πινακίδες τους, θα πρέπει να το κάνουν έως την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου.

Πόσα θα πληρώσουν για τα τέλη κυκλοφορίας

Υπενθυμίζεται ότι οι ιδιοκτήτες οχημάτων, ανάλογα με τα κυβικά και το έτος πρώτης κυκλοφορίας του οχήματός τους, θα πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας που κυμαίνονται:

- Από 22 έως 1.230 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν έως το 2000.

- Από 22 έως 1.260 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν από 2001 έως 2005.

- Από 22 έως 1.380 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν από 2006 έως 2010.

Για όσα οχήματα κυκλοφόρησαν μετά την 1η Νοεμβρίου του 2010, τα τέλη θα υπολογιστούν με βάση τα επίπεδα των ατμοσφαιρικών ρύπων που εκπέμπουν: από 0,9 ευρώ ως 3,72 για κάθε γραμμάριο διοξειδίου άνθρακα που εκπέμπουν μεσοσταθμικά στην ατμόσφαιρα.

Η εκτύπωση των τελών

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, δε θα αποσταλούν ειδοποιητήρια στους φορολογούμενους, άρα οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα πρέπει να εισέλθουν στην ιστοσελίδα του TAXIS και στη συνέχεια στην ένδειξη που αφορά τα τέλη κυκλοφορίας. Αφού αναγράψουν τον ΑΦΜ τους και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός τους, θα μπορούν να βρουν το ειδικό έντυπο των τελών και να το εκτυπώσουν. Για να εκτυπώσουν το ειδικό έντυπο των τελών κυκλοφορίας θα πρέπει να ακολουθήσουν τα εξής βήματα:

Ο φορολογούμενος πληκτρολογεί την ηλεκτρονική διεύθυνσης https://www.gsis.gr. Στην Υπηρεσία προς τους Πολίτες επιλέγει την ένδειξη «Οχήματα».

Στη συνέχεια υπάρχουν δύο επιλογές: α) ο φορολογούμενος να κάνει κλικ στο «Τέλη κυκλοφορίας με κωδικούς στο Taxisnet». Πληκτρολογεί όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης προκειμένου να ανοίξει η εφαρμογή και να συμπληρώσει τα στοιχεία του. β) Στη δεύτερη επιλογή μπορεί να κάνει κλικ στο «Τέλη κυκλοφορίας χωρίς κωδικούς Taxisnet» και στη συνέχεια κλικ στο πεδίο «Είσοδος». Αμέσως θα μεταφερθεί στην ηλεκτρονική φόρμα, όπου θα πρέπει να αναγράψει τον ΑΦΜ του και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός του και να κάνει κλικ στο πεδίο «Αναζήτηση». Μόλις ολοκληρωθεί η αναζήτηση, ο φορολογούμενος θα πρέπει να δώσει την εντολή εκτύπωσης για να εμφανιστεί το ειδοποιητήριο με τα τέλη κυκλοφορίας του 2018. Εν συνεχεία οφείλει να καταβάλει το ποσό που αναγράφεται σε τράπεζα ή ΕΛ.ΤΑ., ενώ μπορεί να πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας και μέσω e-banking. Οι κάτοχοι πιστωτικών καρτών μπορούν επίσης να εξοφλήσουν τα τέλη κάνοντας χρήση προγραμμάτων έως και 12 άτοκων δόσεων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια