default-image

Συγκλονιστικές μαρτυρίες: Όσα ζήσαμε τη βραδιά του ναυαγίου

Κρήτη
Συγκλονιστικές μαρτυρίες: Όσα ζήσαμε τη βραδιά του ναυαγίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέρασαν πενήντα ένα χρόνια από τη μαύρη εκείνη νύχτα… Ο κ. Σταύρος Λαγωνικάκης, από τους ελάχιστους πια επιζώντες του ναυαγίου του πλοίου «Ηράκλειον», θυμάται σαν να 'ταν χτες τις εφιαλτικές ώρες που οδήγησαν από τη μια στιγμή στην άλλο στο θάνατο, περισσότερες από 270 ψυχές.

Το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ηράκλειον» των αδελφών Τυπάλδου είχε αναχωρήσει από το λιμάνι της Σούδας με προορισμό τον Πειραιά, με άσχημες καιρικές συνθήκες. Βυθίστηκε στη θαλάσσια περιοχή της Φαλκονέρας μέσα σε ελάχιστα λεπτά.

Πιασμένος από ένα καφάσι μαζί με τρεις ακόμη επιβάτες, δύο άντρες και μια γυναίκα, ο κ. Λαγωνικάκης πάλεψε για τουλάχιστον δεκαεπτά ώρες με τα κύματα.

(Ο κ. Σταύρος Λαγωνικάκης)

Ο κ. Κωνσταντίνος Μπιριτσάκης μαζί με δύο ακόμη άτομα, ήταν οι μοναδικοί Ρεθυμνιώτες που επέζησαν.

(Ο κ. Κωνσταντίνος Μπιριτσάκης)

Από τους 73 ναυτικούς, πλήρωμα του πλοίου, και τους 191 επιβάτες, σώθηκαν μόνο 46. Θεωρείται ωστόσο βέβαιο ότι ο αριθμός των θυμάτων ήταν κατά πολύ μεγαλύτερος.

Στη μνήμη των Χανιωτών, παραμένει ως ηρωική μορφή η νεαρή Άλκηστης Αγοραστάκη. Στην επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των θυμάτων του ναυαγίου στο Ενετικό λιμάνι, οι μνήμες ζωντάνεψαν.

Πριν προλάβουν τα Χανιά να συνέλθουν από το πένθος, τρία χρόνια μετά το ναυάγιο του πλοίου «Ηράκλειον», στις 8 Δεκεμβρίου 1969, αεροσκάφος της Ολυμπιακής Αεροπορίας, που εκτελεί την πτήση Χανιά - Αθήνα, συντρίβεται στη Κερατέας. Από πλήρωμα και τους 85 επιβάτες δε σώθηκε κανείς.

Η μνήμη τους τιμήθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Παταπίου στο δημοτικό γηροκομείο Χανίων.

Ρεπορτάζ: Βίκυ Παπαδογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News