default-image

«Ελευθέριος Βενιζέλος: Ο άνθρωπος, ο ηγέτης - Βιογραφία»

Κρήτη
«Ελευθέριος Βενιζέλος: Ο άνθρωπος, ο ηγέτης - Βιογραφία»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το δίτομο έργο με τίτλο «Ελευθέριος Βενιζέλος: Ο άνθρωπος, ο ηγέτης - Βιογραφία» των εκδόσεων «Εστία», που συνέγραψε ο γενικός διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος» Νίκος Παπαδάκης, είναι πλέον στη διάθεση του φίλων του βιβλίου, καθώς -όπως ανακοίνωσε το Ίδρυμα- κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία.

Το έργο αποτελεί μία ολοκληρωμένη βιογραφία του Ελευθερίου Βενιζέλου, καθώς ο συγγραφέας «παρακολουθεί» τον Βενιζέλο από τη γέννησή του στην Κρήτη (1864) έως και τον θάνατό του στο Παρίσι (1936) και καταγράφει την πολυτάραχη διαδρομή της ζωής του πολιτικού που καθόρισε τη μοίρα της νεότερης Ελλάδας, έδωσε υπόσταση στο ανορθωτικό όραμα του νέου ελληνισμού, άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του σε σημαντικές διεθνείς εξελίξεις και έθεσε τις βάσεις για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Ιδρύματος, μέσα από τη δίτομη έκδοση, το φαινόμενο «Βενιζέλος» φωτίζεται ολόπλευρα, με τις ανεξερεύνητες έως τώρα πτυχές του, σε ένα έργο απολαυστικό για τον αναγνώστη και πλούσιο για τον ερευνητή.

Ο αναγνώστης, μέσα από τις σελίδες των δύο τόμων μεταφέρεται στην Κρήτη του τέλους του 19ου αιώνα, τις Επαναστάσεις του 1897 και του Θερίσου, την Αθήνα των αρχών του 20ου αιώνα, στα πεδία των μαχών των ένδοξων Βαλκανικών Πολέμων, του Α΄ Παγκοσμίου, της Μικρασιατικής Εκστρατείας, στις ευρωπαϊκές διασκέψεις, στις πρωτεύουσες των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών, παρακολουθώντας τους διπλωματικούς άθλους του Βενιζέλου.

Ξαναζεί το ειρηνικό έργο της αναδημιουργίας της Ελλάδας σε όλους τους τομείς (κράτος δικαίου, θεσμοί, οικονομία, κοινωνική πολιτική, υγεία, εκπαίδευση, γράμματα και τέχνες πολεοδομία κ.ά.). Ακόμα, παρακολουθεί τον ιδιωτικό βίο του ηγέτη, την προσωπική του ζωή, τα ταξίδια του, τον χαρακτήρα, την προσωπικότητα και τους ορίζοντες της σκέψης του.

Οι τόμοι συμπληρώνονται από 56 σελίδες, με πλούσιο και εν πολλοίς άγνωστο εικονογραφικό υλικό (φωτογραφίες, πρωτοσέλιδα εφημερίδων, σκίτσα, λαϊκές εικόνες), από το Αρχείο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος».

ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News