default-image

Γίναμε από φτωχοί... φτωχότεροι με μισθούς πείνας

Κρήτη
Γίναμε από φτωχοί... φτωχότεροι με μισθούς πείνας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Κάθε πέρσι και καλύτερα» ισχύει και φέτος στον τομέα των εργασιακών, ενώ έρχεται και ένας προϋπολογισμός που θα κάνει ακόμα δυσκολότερη την κατάσταση για την επιβίωση του κόσμου, γεγονός που έχει θέσει επί ποδός τα εργατικά συνδικάτα, τα οποία και στις 14 Δεκεμβρίου προχωρούν σε πανελλαδικές κινητοποιήσεις, διεκδικώντας ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών.

«Όλοι στους δρόμους», είναι το μήνυμα του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, που καλεί τους εργαζόμενους να μην το βάζουν κάτω, αλλά να αγωνιστούν μαζικά και δυναμικά μέσα από τα σωματεία τους, για να μην περάσουν όλα αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα κυβέρνησης και δανειστών.

«Αυτό που λέμε "κάθε πέρυσι και καλύτερα" ισχύει και φέτος», τονίζει στην εφημερίδα  "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και το αιτιολογεί λέγοντας ότι την ώρα που εμφανίζεται μια ελαφριά πτώση της ανεργίας, έχουμε στις νέες προσλήψεις το φαινόμενο, οι θέσεις μερικής απασχόλησης να ξεπερνούν τις μόνιμες θέσεις εργασίας, σε ποσοστό άνω του 55%. Μέσα από τέτοια προγράμματα, δηλαδή, εμφανίζεται η μείωση της ανεργίας, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για μέτρα που έρχονται να ρίξουν στάχτη στα μάτια της κοινωνίας, χωρίς να δίνουν ουσιαστικές λύσεις στο μείζον πρόβλημα της ανεργίας στη χώρα μας.

«Με τις θέσεις μερικής απασχόλησης, οι άνθρωποι εργάζονται και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις βασικές τους ανάγκες. Παίρνουν μισθούς πείνας. Ήδη ένας στους τρεις εργαζόμενους ζει κάτω από το όριο της φτώχιας. Να θυμίσω ότι, με βάση στατιστικά, γύρω στους 120.000 Έλληνες αμείβονται με μισθούς κάτω των 250 ευρώ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει. Τα προγράμματα της μερικής απασχόλησης έχουν περάσει σε ποσοστό αυτά των μόνιμων προσλήψεων. Συμβάσεις δεν υπάρχουν παρά ελάχιστες σε συγκεκριμένους κλάδους. Και όλα αυτά οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη φτωχοποίηση την ελληνική κοινωνία», επισημαίνει ο συνδικαλιστής.

Έρχονται τα... χειρότερα

«Τα μέτρα που έρχονται δείχνουν ότι το βαρέλι εξακολουθεί να μην έχει πάτο», όπως λέει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, που χαρακτηρίζει ως εργασιακή ζούγκλα την κατάσταση που βιώνει σήμερα ο ελληνικός λαός.

«Να σας δώσω το παράδειγμα της τελευταίας αξιολόγησης, όπου η κυβέρνηση συνθηκολόγησε άνευ όρων και συμφώνησε σε όλα και τα θεωρεί και ως επιτυχία»... Ο Στέλιος Βοργιάς μίλησε για τα νέα σκληρά μέτρα που έρχονται. Μεταξύ αυτών είναι και το μεγάλο ψαλίδισμα των επιδομάτων των τριτέκνων και των πολυτέκνων, «όταν γνωρίζουμε ότι η χώρα αυτή τη στιγμή έχει δύο εθνικά ζητήματα να αντιμετωπίσει: την ανεργία και την υπογεννητικότητα. Συνεπώς δε στηρίζεται η πολύτεκνη οικογένεια, που θα μπορούσε να δώσει ανάσες σε ό,τι αφορά την υπογεννητικότητα. Περιμένουμε πάλι μια σειρά αντεργατικών μέτρων και γι' αυτό εξάλλου έχουμε προκηρύξει πανελλαδική-πανεργατική κινητοποίηση μέσα στο Δεκέμβριο, ενάντια στο νέο προϋπολογισμό που ετοιμάζεται να καταθέσει η κυβέρνηση»...

Εκτός από την περικοπή των επιδομάτων ειδικά στις τρίτεκνες και τις πολύτεκνες οικογένειες, «έρχεται ο αντεργατικός νόμος, ο οποίος είναι πραγματικά πολύ σκληρός σε ό,τι αφορά τη δράση των συνδικάτων. Πραγματικά το να κόβεις εμμέσως την ελευθερία στο δικαίωμα της προκήρυξης μιας απεργίας σε ένα πρωτοβάθμιο σωματείο, ζητώντας το 50% συν 1, αντιλαμβανόμαστε ότι ο στόχος είναι να μην προκηρύσσονται απεργίες. Διότι υπάρχουν σωματεία όπου αυτό το 50% συν 1 είναι αδύνατον να επιτευχθεί»...

Ηλεκτρονικό "φακέλωμα" συνδικαλιστών

Ταυτόχρονα, υπάρχει για πρώτη φορά και ένα άλλο μέτρο που προφανώς είναι εξαιρετικά ύποπτο.

«Είναι και το ηλεκτρονικό μητρώο. Δηλαδή το φακέλωμα των εργαζομένων, που θυμίζει πραγματικά μαύρες εποχές που περάσαμε ως Ελλάδα. Βλέπουμε τώρα ξαφνικά και ακούγεται ότι θα περάσουν τέτοια μέτρα»...

Όπως εξηγεί στην εφημερίδα μας ο Στέλιος Βοργιάς, η κυβέρνηση προωθεί το ηλεκτρονικό "φακέλωμα" μέσω της υποχρέωσης των μελών ενός σωματείου να εγγράφονται στο ηλεκτρονικό μητρώο, την ώρα που μπορεί για ευνόητους λόγους να μη θέλουν να φανεί ότι στηρίζουν το σωματείο τους.

«Θα υπάρχει ένα μητρώο, το οποίο φοβόμαστε πολύ ότι θα καταλήγει στα χέρια εργοδοτών, για το ποιος συνδικαλίζεται. Και υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι που δε θέλουν να φαίνονται, γιατί θα αντιμετωπίσουν στους χώρους τους πολύ δύσκολες καταστάσεις», λέει ο πρόεδρος του ΕΚΗ.

Καταλήγοντας, ο Στέλιος Βοργιάς κάνει λόγο για έναν ακόμη υφεσιακό προϋπολογισμό, που δε θα έχει ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας, και καλεί σε συστράτευση ολόκληρη την κοινωνία, μέσα από τις κινητοποιήσεις που θα γίνουν στις 14 Δεκεμβρίου, τόσο στο Ηράκλειο όσο και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News