default-image

Πανηγυρική συνεδρίαση υπό την προεδρία του Ν. Βούτση στη Χαλέπα

Κρήτη
Πανηγυρική συνεδρίαση υπό την προεδρία του Ν. Βούτση στη Χαλέπα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ετήσια συνεδρίαση των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής και του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», πραγματοποιήθηκε σήμερα στις εγκαταστάσεις του στη Χαλέπα Χανίων, υπό την προεδρία του Προέδρου της Βουλής και του Ιδρύματος Νίκου Βούτση.

Ο κ. Βούτσης που προήδρευσε για τρίτη συνεχή χρονιά, αναφέρθηκε στο έργο του Ιδρύματος, σημειώνοντας ότι «έχει κάνει αισθητή την παρουσία του σε ολόκληρη την χώρα», αναπτύσσοντας «μια πολυσχιδή δραστηριότητα η οποία όλο και περισσότερο μεγεθύνεται με έναν υπεύθυνο τρόπο ιστορικά, σε μια εποχή που αυτό δεν είναι πολύ σύνηθες». Και πρόσθεσε ότι: «Η σημαντική δουλειά που γίνεται αφήνει το αποτύπωμά της σε όλη την Κρήτη, σε όλη τη χώρα. Είναι σημείο αναφοράς για χιλιάδες παιδιά, που έρχονται από τα σχολεία για να ξεναγηθούν στην οικία Βενιζέλου, αλλά και για διανοούμενους, φοιτητές, επιστήμονες από την Ελλάδα και πολλές άλλες χώρες».

Τόνισε επίσης ότι είναι «τιμή για μένα και τη Βουλή που έχουμε αυτόν τον ρόλο και ό,τι εξαρτάται από εμάς, για να ενισχύσουμε και να ενθαρρύνουμε αυτή την προσπάθεια, είναι δεδομένο ότι γίνεται και θα γίνεται από εδώ και πέρα».

Κατά τη συνεδρίαση ο Γενικός Διευθυντής Νικόλαος Παπαδάκης και το επιστημονικό προσωπικό του Ιδρύματος έκανε απολογισμό των δράσεων που αναπτύχθηκαν στη διάρκεια του 2017 στους τομείς της έρευνας, της εκπαίδευσης και των εκδόσεων, ενώ επισημάνθηκε το μεγάλο ενδιαφέρον και η πολύ υψηλή επισκεψιμότητα της Οικίας-Μουσείου της Χαλέπας (σε ετήσια βάση περίπου 5.000 μαθητές σε εκπαιδευτικά προγράμματα και 5.000 σε ξεναγήσεις σχολείων, καθώς και 8.000 επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό).

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε ο προγραμματισμός του Ιδρύματος για το 2018. Μεταξύ των προγραμματιζόμενων δράσεων, ξεχωριστή είναι η σημασία της ίδρυσης Παραρτήματος του Ιδρύματος στο Βελιγράδι, καθώς, όπως τονίστηκε, υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον για τον Ελευθέριο Βενιζέλο και το έργο του Ιδρύματος από πνευματικούς κύκλους στη σερβική πρωτεύουσα. Επίσης, έγινε αναφορά στη δυσχερή οικονομική θέση, στην οποία εξακολουθεί να βρίσκεται το Ίδρυμα.  

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, εξέφρασε τη στήριξη της Περιφέρειας στη λειτουργία και το βαρυσήμαντο έργο που επιτελεί το Ίδρυμα, ένα ίδρυμα, που όπως είπε «έχει πλούσιο συγγραφικό και εκπαιδευτικό έργο, ενώ φιλοξενεί και ξεναγεί σε ετήσια βάση χιλιάδες παιδιά, όχι μόνο από την Κρήτη, αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα».

Ο κ. Αρναουτάκης έδωσε βαρύτητα επίσης στις πλούσιες εκδηλώσεις εκπαιδευτικού, κοινωνικού και πολιτιστικού περιεχομένου που προβάλουν το έργο του Ελευθέριου Βενιζέλου. Ο περιφερειάρχης συνεχάρη για το έργο και την προσπάθεια τους, τον Γενικό Διευθυντή του Ιδρύματος Νίκο Παπαδάκη, τα στελέχη Ιδρύματος, επισημαίνοντας ότι η Περιφέρεια θα βρίσκεται διαρκώς δίπλα τους.

Στη συνεδρίαση έλαβαν μέρος τα μέλη του Δ.Σ. και της Ε.Ε.: ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός, η βουλευτής Χανίων Βάλια Βαγιωνάκη, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες Νίκος Καλογερής και Δημήτρης Μιχελογιάννης, οι Δήμαρχοι Χανίων Τάσος Βάμβουκας, Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός και Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελος Διαμαντόπουλος, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων Γιάννης Δασκαλάκης, οι Πρόεδροι του Τεχνικού Επιμελητηρίου (παράρτημα Δυτικής Κρήτης) Σπύρος Σοφιανός και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Χανίων Γιάννης Μαργαρώνης κ.ά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News