Κρήτη

Κατρακυλά η θερμοκρασία - χιόνια σε χαμηλά υψόμετρα

Χιόνια και κρύοι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού στην Κρήτη που ετοιμάζεται να μπει αν και πρόσκαιρα σε χειμωνιάτικο σκηνικό.

Χιόνια και κρύο θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού στην Κρήτη που αφήνει πίσω της πλέον τους νοτιάδες και ετοιμάζεται να μπει αν και πρόσκαιρα σε χειμωνιάτικο σκηνικό.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις η εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει με βροχές ενώ θα έρθουν και τα χιόνια στα ορεινά από την Τρίτη και μετά τα οποία μάλιστα θα κατέβουν πολύ χαμηλά με παράλληλη ενίσχυση των βοριάδων στο νησί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΝΟΤΙΑΔΕΣ ΧΕΙΜΩΝΙΑΖΕΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Χειμώνα θα θυμίζει ο καιρός σταδιακά από την Τρίτη με χαρακτηριστική ημέρα την Τετάρτη οπότε και θα υπάρξει αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, σε τιμές χειμερινής περιόδου, με την ελάχιστη να υποχωρεί κάτω από τους 10°C (σε μεγαλύτερα υψόμετρα θα υποχωρήσει και κάτω από τους 5 °C ) ενώ και οι μέγιστες θα κυμανθούν κοντά στους 12°C για τις παράκτιες ζώνες.

Αναφορικά με τις χιονοπτώσεις, νυκτερινές ώρες και ξημερώματα της Τετάρτης αναμένεται να πέσουν χιόνια στα ορεινά τμήματα του νησιού σε υψόμετρα πιθανά κάτω και από τα 1200 μέτρα. Στα νότια τμήματα του νησιού τα φαινόμενα θα είναι πιο περιορισμένα.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για τις επόμενες ημέρες :

Η αποκατάσταση και σταδιακή ενίσχυση των Βορείων ανέμων σε συνδυασμό με την εισβολή μίας έντονα ψυχρής  αέριας  μάζας από τα βόρεια θα προκαλέσει βροχές, λίγα χιόνια στα ορεινά ενώ αισθητή θα γίνει η πτώση της θερμοκρασίας σε χειμωνιάτικα επίπεδα ,σύμφωνα με τον μετεωρολόγο κ. Μανόλη Λέκκα.

Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου

Λίγες νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες με πιθανότητα για ασθενείς παροδικές βροχές ιδιαίτερα στη δυτικά τμήματα της Κρήτης.

Οι άνεμοι θα πνέουν από Δυτικές διευθύνσεις με εντάσεις που θα φθάνουν έως και τα 5 Μποφώρ.

Η θερμοκρασία αναμένεται να υποχωρήσει λίγο με την ελάχιστη στους 12 °C (ανατολικότερα θα είναι έως και 3 βαθμούς υψηλότερη) και τη μέγιστη να υποχωρεί λίγο κάτω από τους 20 °C.

Τρίτη 5 Δεκεμβρίου

Αρχικά λίγες νεφώσεις οι οποίες πολύ γρήγορα θα πυκνώσουν από τα δυτικά και στη συνέχεια σε όλα τα βόρεια τμήματα του νησιού και θα ξεκινήσουν οι βροχές οι οποίες θα επεκταθούν σταδιακά  και ανατολικότερα.

Τις νυκτερινές ώρες και τα ξημερώματα της Τετάρτης αναμένεται να σημειωθούν και χιονοπτώσεις στα ορεινά τμήματα του νησιού σε υψόμετρα πιθανά κάτω και από τα 1200 μέτρα. Στα νότια τμήματα του νησιού τα φαινόμενα θα είναι πιο περιορισμένα.

Οι άνεμοι το πρωί θα είναι από ΒΔ διευθύνσεις στα 3 ως 4 Μποφώρ ενώ λίγο αργότερα θα στραφούν από Βόρειες διευθύνσεις  και θα ενισχυθούν σταδιακά φθάνοντας  τα 5 έως και 6 Μποφώρ προς τις νυκτερινές ώρες.

Δεν αναμένεται όμως να προκαλέσουν προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες του νησιού.

Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα με την ελάχιστη στους 12 °C και τη μέγιστη έως και τους 17 °C.

Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου

Νεφώσεις με βροχές κατά περιόδους και χιονοπτώσεις στα ορεινά, ιδιαίτερα στα βόρεια τμήματα του νησιού, θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού για την Τετάρτη. Φαίνεται όμως ότι από τις απογευματινές ώρες θα ξεκινήσει η σταδιακή ύφεση των καιρικών φαινομένων.

Οι άνεμοι θα πνέουν από Βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 5 έως και 6 Μποφώρ, ενώ από τις απογευματινές ώρες εξασθενούν σταδιακά, αρχικά από τα δυτικά της Κρήτης και αργότερα και ανατολικότερα.

Αισθητή θα είναι η πτώση της θερμοκρασίας, σε τιμές χειμερινής περιόδου, με την ελάχιστη να υποχωρεί κάτω από τους  10°C (σε μεγαλύτερα υψόμετρα θα υποχωρήσει και κάτω από τους 5 °C  ) ενώ και οι μέγιστες θα κυμανθούν κοντά στους  12°C για τις παράκτιες ζώνες

Καλύτερη θα είναι η εικόνα του καιρού από την Πέμπτη με λίγες νεφώσεις να διατηρούνται  πρόσκαιρα το πρωί στα ορεινά ενώ οι άνεμοι στρέφονται και πάλι από ΒΔ διευθύνσεις με ένταση έως και τα 4 Μποφώρ, η θερμοκρασία θα διατηρηθεί και πάλι σε χαμηλά επίπεδα. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται τις πρωινές ώρες της Πέμπτης, κυρίως στα ορεινά λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών. Οι καλές καιρικές συνθήκες αναμένεται να διατηρηθούν και την Παρασκευή με τις θερμοκρασίες να σημειώνουν μικρή άνοδο.

Σχόλια