default-image

Ξεκινά ο διαγωνισμός για τα κοιτάσματα

Κρήτη
Ξεκινά ο διαγωνισμός για τα κοιτάσματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θέσεις στη... σέντρα είχαν πάρει εδώ και κάμποσο καιρό οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, περιμένοντας από την ελληνική κυβέρνηση να "σφυρίξει", και μάλιστα εις διπλούν, το εναρκτήριο λάκτισμα για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε Κρήτη και Ιόνιο Πέλαγος...

Και αυτό ακριβώς έγινε! Σήμερα, με τη δημοσίευση του διεθνούς διαγωνισμού στο ευρωπαϊκό πλέον ΦΕΚ (στο ελληνικό ΦΕΚ ο διαγωνισμός δημοσιεύτηκε στις 11 Αυγούστου), ανοίγει επισήμως η διαδικασία υποβολής προσφορών για τα δύο μεγάλα θαλάσσια οικόπεδα της Κρήτης και το ένα οικόπεδο στο Ιόνιο.

Πλέον με την επίσημη έναρξη της τρίμηνης διαδικασίας υποβολής προσφορών ο κύβος ερρίφθη χωρίς επιστροφή. Μέσα στους επόμενους τρεις μήνες θα αποδειχτεί στην πράξη ποιοι είναι οι ενδιαφερόμενοι "μνηστήρες" για τα "πλουσιοπάροχα", με βάση τις συγκλίνουσες επιστημονικές εκτιμήσεις, κοιτάσματα στα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Ο προηγούμενος, προ λίγων ετών, διαγωνισμός για τον ορυκτό πλούτο της Κρήτης είχε καταλήξει σε "ναυάγιο", με ευθύνη όμως και των ελληνικών χειρισμών. Αυτή τη φορά τα δεδομένα μοιάζουν τελείως διαφορετικά. Πετρελαϊκοί κολοσσοί έχουν εκφράσει εμπράκτως - και όχι στη θεωρία - το ενδιαφέρον τους, αφού θυμίζουμε μια μεγάλη κοινοπραξία (ΕΛ.ΠΕ.-Total-ExxonMobil) είχε χτυπήσει την πόρτα του ΥΠΕΚΑ, ζητώντας τα δύο θαλάσσια οικόπεδα της Κρήτης.

Η επιχείρηση προσέλκυσης διεθνών κολοσσών ξεκίνησε με την επαναξιολόγηση των δεδομένων σε 26 περιοχές της χώρας, που είχαν τα ΕΛ.ΠΕ., με την αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας, η οποία δίνει σαφέστερες ενδείξεις για την ύπαρξη κοιτασμάτων. Οι επαφές και οι συζητήσεις πύκνωσαν μετά την ανακάλυψη του γιγαντιαίου κοιτάσματος Ζορ στην Αίγυπτο, που άλλαξε τη μέχρι τότε εικόνα των γεωλογικών δεδομένων της ευρύτερης περιοχής.

Μετά το Ζορ, οι πολυεθνικές άρχισαν με δική τους πρωτοβουλία να χτυπούν την πόρτα των ελληνικών εταιρειών ΕΛ.ΠΕ. και Energean, για συζητήσεις και πιθανές συνεργασίες.

Η μέχρι στιγμής σκακιέρα

Ποια είναι τα μέχρι στιγμής δεδομένα στη σκακιέρα του διαγωνισμού για τα κοιτάσματα της Κρήτης; Η κοινοπραξία- "μαμούθ" ΕΛ.ΠΕ.-Total-ExxonMobil μοιάζει ως τον πολύ ισχυρό "παίκτη" στη σκακιέρα που στήνεται. Άλλωστε, αν δεν εμφανιστεί άλλος "μνηστήρας", τα δύο προς έρευνα και αξιοποίηση υδρογονανθράκων θαλάσσια οικόπεδα της Κρήτης θα παραχωρηθούν αυτομάτως στην εν λόγω ισχυρή κοινοπραξία.

Αντιμέτωπος με την κοινοπραξία αναμένεται να βρεθεί, ωστόσο, ένας ιταλικός κολοσσός, η ΕΝΙ. Η πολυεθνικού βεληνεκούς εταιρεία, που ανακάλυψε το περίφημο κοίτασμα Zoρ στην Αίγυπτο και έχει εγκατασταθεί ήδη στην Κύπρο, έχει αποφασίσει να διευρύνει το πεδίο δράσης της στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, στρεφόμενη και προς την ελληνική αγορά, βήμα που για πολλούς ήταν απόλυτα αναμενόμενο.

Το ενδιαφέρον της ΕΝΙ φέρεται να αφορά στη νότια περιοχή της Κρήτης (και όχι στο Ιόνιο). Αυτό σημαίνει ότι, εφόσον το ενδιαφέρον εκφραστεί και εμπράκτως στο πλαίσιο του διαγωνισμού που "τρέχει" για το επόμενο τρίμηνο, θα υπάρξει έντονος ανταγωνισμός με την κοινοπραξία των ΕΛ.ΠΕ.-Total-ΕxxonMobil, που στοχεύει στην ίδια περιοχή. Μια εξέλιξη που θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση του ελληνικού Δημοσίου στη φάση των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης...

Τα γεγονότα, με την κίνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει σήμερα στη δημοσίευση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος στην επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε., ανοίγοντας έτσι το διαγωνισμό, επισφραγίζουν οριστικά την πολιτική βούληση να προχωρήσει επιτέλους η υπόθεση της έρευνας και αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Η κινητικότητα στις τάξεις των πετρελαϊκών εταιρειών προμηνύει "ζεστό" επενδυτικό ενδιαφέρον και ένα γερό "κονταροχτύπημα" μεταξύ των παγκόσμιων κολοσσών. Μένει φυσικά να δούμε αν, πέρα από την ισχυρή κοινοπραξία της γαλλικής Total και της αμερικανικής ExxonMobil με τα Ελληνικά Πετρέλαια, αλλά και την ιταλική ENI, θα υπάρξουν και άλλες επενδυτικές προσφορές στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού, που "τρέχει" και με τη βούλα από σήμερα και για το επόμενο τρίμηνο.

Η ανακοίνωση

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας-Περιβάλλοντος, δημοσιεύεται σήμερα Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ανακοίνωση της "Πρόσκλησης Υποβολής Προσφορών" για τους δύο διεθνείς διαγωνισμούς, που προκήρυξε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων τριών περιοχών στην Κρήτη και το Ιόνιο Πέλαγος. Με τη δημοσίευση ξεκινά η διαδικασία υποβολής προσφορών από κάθε ενδιαφερόμενο, διάρκειας 90 ημερών.

Οι νέες προκηρύξεις αποφασίστηκαν από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, ύστερα από τις αιτήσεις που υπέβαλαν η κοινοπραξία Total-ExxonMobil-ΕΛ.ΠΕ., η οποία ενδιαφέρεται για δύο θαλάσσιες περιοχές νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, και η Energean Oil & Gas, για θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του μπλοκ 2, στο Ιόνιο, για το οποίο υπογράφηκε στις 31 Οκτωβρίου μεταξύ ΥΠ.ΕΝ. και κοινοπραξίας Total-Edison-ΕΛ.ΠΕ. η σύμβαση παραχώρησης.

Οι προσφορές για τις δύο νέες προκηρύξεις που αφορούν Κρήτη και Ιόνιο κατατίθενται στην ΕΔΕΥ Α.Ε.

Προθεσμία 90 ημερών

Τα τέλη υποβολής προσφορών ανέρχονται στα 5.000 ευρώ για κάθε αίτηση. Η προθεσμία υποβολής αίτησης είναι 90 ημέρες μετά τη σημερινή δημοσίευση στο ευρωπαϊκό ΦΕΚ. Η αξιολόγηση προσφορών πρέπει να γίνει σε 60 ημέρες και η σύναψη σύμβασης μίσθωσης σε 60 ημέρες από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ο αιτών πρέπει, εκτός από το να καταβάλει το τέλος υποβολής αίτησης, να αγοράσει τουλάχιστον 3.000 χιλιόμετρα σεισμικών γραμμών της PGS, να αγοράσει την έκθεση ερμηνείας δισδιάστατων δεδομένων του BEICIP 2014 έναντι ποσού 50.000 ευρώ, και να αγοράσει την εξειδικευμένη γεωλογική και γεωφυσική ανάλυση των περιοχών διακήρυξης από την ΕΔΕΥ, έναντι ποσού 25.000 ευρώ.

Ο αιτών επενδυτής πρέπει να προτείνει ένα ετήσιο ποσό σε ευρώ ως στρεμματική αποζημίωση ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο για κάθε περιοχή προς παραχώρηση και αυτά αυξητικά ανά φάση ερευνών. Η περιοχή νοτιοδυτικά Κρήτης έχει εμβαδόν 19.868,37 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η περιοχή δυτικά Κρήτης έχει εμβαδόν 20.058,4 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Όσον αφορά στη διάρκεια του σταδίου των ερευνών, που διαιρείται σε τρεις φάσεις, μπορεί να φτάσει και τα 8 έτη.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News