default-image

Ξέσπασε ο πατέρας του Πρίαμου Ξυδάκη στη δίκη για το φονικό

Κρήτη
Ξέσπασε ο πατέρας του Πρίαμου Ξυδάκη στη δίκη για το φονικό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με φωνές, αλλά και... κλάματα εκτυλίχθηκε η σημερινή συνεδρίαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Ανατολικής Κρήτης, όπου εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση του διπλού μακελειού που είχε σημειωθεί τον Ιούνιο του 2012 στον Προφήτη Ηλία Ηρακλείου.

Η πολύκροτη δίκη συνεχίστηκε σήμερα με τις απολογίες των δύο αδερφών που είναι κατηγορούμενοι στην υπόθεση κι εν συνεχεία η Έδρα διέκοψε για τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου, οπότε και η διαδικασία θα συνεχιστεί με την πρόταση του εισαγγελέα της Έδρας.

«Φονιά... την αλήθεια, φονιά! Δεν μπορούμε να σ' ακούμε!», φώναξε ο πατέρας του αδικοχαμένου Πρίαμου Ξυδάκη, Γιάννης, βγαίνοντας από την αίθουσα του δικαστηρίου, την ώρα που ο 57χρονος κρεοπώλης ξεκινούσε να απολογείται ενώπιον τακτικών και λαϊκών δικαστών. Ο 57χρονος, φανερά συγκινησιακά φορτισμένος, ξέσπασε για πρώτη φορά σε κλάματα, λίγο μετά την έναρξη της απολογίας του.  

O 57χρονος κρεοπώλης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το απόγευμα της αποφράδας 24ης Ιουνίου του 2012 μίλησε στο τηλέφωνο με τον αδερφό του (σ.σ. το συγκατηγορούμενό του), ο οποίος του είπε ότι πέτυχε στο δρόμο τον Πρίαμο Ξυδάκη και ο τελευταίος δεν τον χαιρέτησε.

Συνέχισε λέγοντας ότι ο ίδιος πήρε στη συνέχεια τηλέφωνο τον Πρίαμο, ο οποίος του έκλεισε το τηλέφωνο. Αυτό έγινε ακόμη μια φορά και εν συνεχεία ο Πρίαμος το σήκωσε. Στις στιγμές που ακολούθησαν, ο 57χρονος είπε ότι, κουβέντα στην κουβέντα, η ένταση χτύπησε "κόκκινο" και αντάλλαξε με τον 34χρονο γυμναστή βαριές κουβέντες.

Αναφορικά με το συμβάν κατά το οποίο έχασαν τη ζωή τους ο Πρίαμος Ξυδάκης και ο Μανόλης Σταυρουλάκης, ο κρεοπώλης ανέφερε ότι ήταν στο κατάστημά του μαζί με τα δύο παιδιά του, όταν άκουσε έναν θόρυβο.

Στη συνέχεια, είδε, όπως λέει, τον Πρίαμο να μπαίνει στο κρεοπωλείο κρατώντας ένα λοστό και τότε αναφώνησε στα παιδιά του «Παναγία μου, θα σκοτωθούμε». Σύμφωνα με τον 57χρονο, ο Πρίαμος τού πέταξε τότε το λοστό, ο οποίος ωστόσο δεν τον πέτυχε.

Ο κρεοπώλης είπε ότι έτρεξε εκείνη την ώρα να φύγει όταν «άκουσε το κλείστρο», αναφερόμενος στο όπλο που φέρεται να κρατούσε ο Ξυδάκης. Επίσης, ο 57χρονος ανέφερε ότι ήθελε να πάει στο αυτοκίνητό του για να φύγει. Εν συνεχεία, είπε ότι ο Πρίαμος άρχισε να τον πυροβολεί, πετυχαίνοντάς τον στο πόδι. «Προσπαθούσα κουκουβιστός να μπω στο αμάξι», είπε χαρακτηριστικά ο κρεοπώλης.

«Κάποια στιγμή περνά ο γιος μου και λέει στον Πρίαμο: "Μη σκοτώσεις τον πατέρα μου". Τότε ο Πρίαμος τον πυροβόλησε και ο μικρός είπε: "Μπαμπά, με σκότωσε". Εγώ είχα πιάσει την καραμπίνα. Είχα τραυματιστεί στα πόδια. Δεν είχα σκοπό να τον σκοτώσω... Νόμιζα ότι το κοπέλι μου ήταν τελειωμένο. Έριξα μία φορά», είπε ο 57χρονος.

Ο 57χρονος κρεοπώλης αναφέρθηκε και στον Μανόλη Σταυρουλάκη. «Εγώ δεν τον είχα δει καθόλου το συγχωρεμένο τον Μανόλη» ότι καθόταν στο καφενείο. «Είχα άριστες σχέσεις με τον Σταυρουλάκη», είπε ο κρεοπώλης

Ο αδελφός

Εν συνεχεία, ήταν η σειρά του αδερφού του κρεοπώλη να απολογηθεί. Μιλώντας για την αποφράδα 24η Ιουνίου, ο δεύτερος κατηγορούμενος τη χαρακτήρισε ως «μαύρη Κυριακή που κατέστρεψε τις ζωές ολονών μας...». Σημειώνεται, πάντως, ότι και στο ξεκίνημα της εν λόγω απολογίας ο Γιάννης Ξυδάκης φώναξε και πάλι προς την πλευρά των κατηγορουμένων, λέγοντας «φονιάδες, ν' αναλάβετε τις ευθύνες σας».

«Είχαμε πάρα πολύ καλές σχέσεις με τον Πρίαμο. Ήταν καλό και ζωηρό παιδί. Γι' αυτό κάναμε και παρέα», είπε μεταξύ άλλων ο αδερφός του κρεοπώλη για τον 34χρονο γυμναστή. Εξάλλου, μίλησε για το βράδυ της 24ης Ιουνίου: «Με παίρνει τηλέφωνο η γυναίκα του αδερφού μου και μου λέει: "Γλάκα γιατί μας σκοτώνουν"». Τότε ξεκίνησε, όπως λέει, προς το κρεοπωλείο του αδερφού του και στο δρόμο άκουσε 5 με 6 μπαλοθιές.

«Σταμάτησα έξω από το καφενείο τού... (όνομα). Βλέπω κάποιον ξαπλωμένο και, έχοντας ακούσει νωρίτερα τα όσα μου είπε η γυναίκα του αδερφού μου, νόμιζα ότι το άτομο που βρίσκεται στο έδαφος είναι ο αδερφός μου. Ρωτάω τότε: "Ποιος σκότωσε τον αδερφό μου;"». Και τότε ο αδερφός της χήρας του Πρίαμου τού είπε: «Κουμπάρε, ο αδερφός σου σκότωσε τον Πρίαμο».

Ωστόσο, σύμφωνα με το δεύτερο κατηγορούμενο, για την τραγική κατάληξη της υπόθεσης υπάρχουν ηθικοί αυτουργοί, "δείχνοντας" συγκεκριμένα τον πατέρα του Πρίαμου, έναν στενό συγγενή του κι ένα ακόμη άτομο. «Ήταν σχεδιασμένο. Έλειπα κι εγώ και ο... (ο τρίτος αδερφός) από το κρεοπωλείο και είπαν του Πρίαμου να πάει, επειδή ήταν ο αδερφός μου μόνος του με τα δύο πιτσιρίκια, για να τον μακελέψει, να τον ξεφτιλίσει».

Αναφορικά με την κατηγορία που του αποδίδεται για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του πατέρα του Πρίαμου, Γιάννη Ξυδάκη, υποστήριξ ότι δε συνέβη ποτέ τέτοιο περιστατικό.  

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News