default-image

Αυγενάκης: Καμία απάντηση για τα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια

Κρήτη
Αυγενάκης: Καμία απάντηση για τα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην κοινοβουλευτική παρέμβαση του Γραμματέα ΠΕ ΝΔ - Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λ. Αυγενάκη για τα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια, απαντά, μέσω παλιότερης κοινοβουλευτικής του απάντησης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ε. Αποστόλου.

Στην ερώτησή του (αρ. πρωτ. 590/23-10-2017) ο κ. Λ. Αυγενάκης είχε επισημάνει ότι «… Πρόκειται για τις οφειλές 35.000 αγροτών και 727 συνεταιρισμών στο υπό εκκαθάριση χαρτοφυλάκιο της ΑΤΕ, που έχουν επιβαρυνθεί με τόκους υπερημερίας και ανέρχονται σε 3,5 δις ευρώ. Η συνολική υπερχρέωση στον αγροτικό χώρο αγγίζει τα 7 δις ευρώ.

… Ωστόσο, μόλις την περασμένη εβδομάδα (18-10-2017) ο κ. Αποστόλου, στο πλαίσιο τηλεοπτικής εκπομπής, δήλωσε: «…υπάρχουν δάνεια τα οποία είναι ληξιπρόθεσμα εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Είναι αυτά τα οποία έχουν μεταφερθεί στον εκκαθαριστή. … Αυτά είναι ληξιπρόθεσμα. Και ένα μέρος αυτών είναι και στην εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Εκεί υπάρχουν δυσκολίες. Και κυρίως ένα μέρος αυτών δεν μπορεί να μπει (σ.σ. σε όσα έχουν την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου) στη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού.…».

Με την κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο κ. Αυγενάκης είχε θέσει τα εξής ερωτήματα:

«1. Τι προτίθεστε να κάνετε για τα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια; 2. Ποιος ο σχεδιασμός σας για την στήριξη της αγροτικής παραγωγής και των αγροτών που δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους λόγω της υπερφορολόγησης που εφαρμόζετε;».  

Ο Υπουργός κ. Ε. Αποστόλου με το υπ' αριθ. πρωτ. 82/111865/16-11-2017 έγγραφό του, παραπέμπει σε παλιότερη απάντησή του, για το ίδιο θέμα και ειδικότερα, στην από 20-07-2017 συζήτηση στην Ολομέλεια τη Βουλής (Συνεδρίαση ΡΝΕ'), όπου αναφέρει ότι «…Οι συγκεκριµένοι πιστούχοι, παρά τις ενοχλήσεις της εκκαθάρισης που υπήρξαν, δεν ανταποκρίθηκαν και ούτε -σας το λέω- µπορούν να ανταποκριθούν. Παρ' όλα αυτά, όµως, η εκκαθάριση οφείλει, σύµφωνα µε τον νόµο, να κινήσει τις προβλεπόµενες διαδικασίες, βάζοντας ως βασικό στόχο από εκεί και πέρα, να εξασφαλίσει τις απαιτήσεις. … Άρα, η αποστολή εξωδίκου ήταν αναγκαία προκειµένου να διασφαλιστούν για την εκκαθάριση οι εγγυήσεις του ελληνικού δηµοσίου. Διότι εάν περάσουν πέντε χρόνια από την έναρξη της καθυστέρησης του εξασφαλισµένου δανείου, θα υπάρχει πρόβληµα για την κάλυψη της εγγύησης του δηµοσίου.

Βέβαια, στις ενέργειες αυτές της εκκαθάρισης ορισµένοι οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα να επιδιώξουν µέσω του εξωδικαστικού συµβιβασµού ευνοϊκή µείωση και ρύθµιση της οφειλής τους, αρκεί όταν ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρµα, να υποβάλλουν στην Ειδική Γραµµατεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους τη σχετική αίτηση. Οι υπόλοιποι θα επιδιωχθεί σύντοµα να αποκτήσουν δυνατότητα διευθέτησης των οφειλών τους µε τις ίδιες προϋποθέσεις που προβλέπει ο εξωδικαστικός συµβιβασµός. Είναι µια διαδικασία η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά ακόµη και στην περίπτωση που αυτό δεν καταστεί δυνατό, θα εξετάσουµε και τη νοµική ρύθµιση του θέµατος ΟΔΙΑΓΕ.

… Εµείς λέµε το εξής πάρα πολύ απλό: 2,5 δις είναι αυτές οι οφειλές περίπου και άλλο 1 δις είναι οι οφειλές προς το δηµόσιο, ο ΦΠΑ, διάφορες οφειλές προς ασφαλιστικά ταµεία. Άρα, πρέπει να δούµε πώς µπορούµε εµείς εκεί να σταµατήσουµε τη διαδικασία αυτή της εκκαθάρισης, καταθέτοντας την πρόταση, την οποία και επεξεργαζόµαστε, να διαχωριστεί η υποθηκευµένη περιουσία σε αστική και αγροτική. Εµείς δεν µπορούµε ως Υπουργείο να ασχοληθούµε µε τα θέµατα αστικής περιουσίας. Δεν λέω να πάνε στη διαδικασία εκκαθάρισης, σε πλειστηριασµούς. Αυτό, όµως, δεν είναι αρµοδιότητα δικιά µας, είναι αρµοδιότητα του εκκαθαριστή, είναι αρµοδιότητα του Υπουργείου Οικονοµικών. Εµείς θέλουµε όσον αφορά στην υποθηκευµένη αυτή αγροτική περιουσία να µας παραχωρηθεί η χρήση αυτής της περιουσίας….»

Από το προαναφερόμενο έγγραφο προκύπτει καταρχάς ότι δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη στο εν λόγω θέμα. Ο κ. Υπουργός δεν έχει να προσθέσει κάτι νεότερο από τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους.

Η Κυβέρνηση, για ακόμη μια φορά, στήνει ένα θλιβερό σκηνικό κενών και ανεφάρμοστων υποσχέσεων. Ενώ δικαστικοί επιμελητές επιδίδουν εξώδικα για τα εν λόγω δάνεια που οι αγρότες δεν μπορούν να εξοφλήσουν, το αρμόδιο Υπουργείο δήθεν ενδιαφέρεται για τον πρωτογενή τομέα που φορολογεί … «μέχρι αίματος» και δεσμεύεται για μακροχρόνια ρύθμιση όλων των δανείων, αναφέροντας αφενός ότι υπάρχει νομοσχέδιο (το τελευταίο 5μηνο) σε διαβούλευση και σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις και αφετέρου ότι τα δάνεια που έχουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου δεν μπορούν να μπουν στη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Δι9αβάστε την απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ΕΔΩ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News