default-image

Χριστουγεννιάτικο μπιλιετάκι σε εκατοντάδες πολίτες

Κρήτη
Χριστουγεννιάτικο μπιλιετάκι σε εκατοντάδες πολίτες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χριστουγεννιάτικο…μπιλιετάκι έλαβαν εκατοντάδες ιδιοκτήτες ακινήτων στο Ηράκλειο οι οποίοι αντί να λάβουν… δώρα εν όψει γιορτών, θα κληθούν να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη. Η περίοδος των γιορτών επελέγη για να τους αποσταλούν μπιλιετάκια με τα οποία τους ζητούνται τσουχτερά ποσά για την ένταξη στο σχέδιο πόλης!

Όπως είπε οργισμένη η Κ.Π μιλώντας στο neakriti.gr «στο σπίτι μας έφτασε υπάλληλος του δήμου ο οποίος μας έδωσε ένα έγγραφο το οποίο μιλούσε για μια εισφορά που πρέπει να πληρώσουμε. Όταν είδα το ποσό, έπαθα σοκ! Μας ζητούν να δώσουμε 1.600 ευρώ…ωραίο "δώρο" Χριστουγεννιάτικα! Βρήκαν την κατάλληλη στιγμή για να μας τα ζητήσουν. Και τέτοιο ποσό που να το βρεις;».

Όπως εξήγησε ο υπάλληλος του Τμήματος τοπογραφικών εφαρμογών και απαλλοτριώσεων της Πολεδομίας του δήμου Ηρακλείου κ.Συντυχάκης «ήδη έχουν αποσταλεί ειδοποιήτηρια σε 500 περίπου δημότες και απομένουν άλλοι τόσοι στις περιοχές Θέρισσος, Δειλινά ,Κορώνη Μαγαρά και Μασταμπά.Πρόκειται για τη συμβατική υποχρέωση όσων εντάσσονται στο σχέδιο πόλης. Τώρα πρόκειται μόνο για ενημερωτικό  έγγραφο, ενώ θα αποσταλεί και νέο από το νέο χρόνο με το οποίο θα ζητείται η πληρωμή του χρηματικού ποσού».

Από 100 έως και …. 200.000 ευρώ!

Τα ποσά που θα πρέπει να πληρωθούν είναι από 100 έως και …. 200.000 ευρώ αν και τα μεγάλα ποσά είναι ελάχιστα καθώς αφορούν κυρίως σε εταιρίες ή ιδιοκτήτες με μεγάλα οικόπεδα. Ακόμη δίνεται η δυνατότητα να πληρωθεί το ποσό σε 12 δόσεις, αν και αυτό δεν παρηγορεί ιδιαίτερα τους ιδιοκτήτες, που έτσι κι αλλιώς δεν διαθέτουν τα χρήματα για να πληρώσουν την εισφορά.

Μπιλιετάκια... Χριστουγεννιάτικα

Όπως προκύπτει η ένταξη στο σχέδιο πόλης ξεκίνησε σταδιακά από το 2004 και ήδη εντάχθηκαν πολλές περιοχές, ενώ θα ενταχθούν προοδευτικά και άλλες. Παρότι όμως επρόκειτο για μια χρονοβόρα διαδικασία, με την ολοκλήρωσή της απεστάλησαν τα ειδοποιητήρια στους δημότες εν μέσω Χριστουγέννων με αποτέλεσμα πολλά νοικοκυριά να αισθάνονται την οφειλή σαν «θηλιά» λίγο πριν τις γιορτές και πολλούς να σχολιάζουν αρνητικά τη χρονική στιγμή που επελέγη για τα τσουχτερά μπιλιετάκια.

Απαντώντας στο θέμα ο κ.Συντυχάκης σημείωσε «είναι δυνητικό το δικαίωμα του δήμου να επιβάλλει εισφορά. Μπορεί πολλοί να νομίζουν ότι τώρα ζητάει ο δήμος χρήματα, αλλά δεν είναι έτσι. Απλά τώρα ολοκληρώθηκε η διαδικασία. Θα μπορούσε να μην είναι Χριστουγεννιάτικα, αλλά αυγουστιάτικα ή πασχαλιάτικα .Πάλι θα έρχονταν τα έγγραφα…».

Όλοι όσοι έχουν απορίες ή εντοπίζουν τυχόν λάθη θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τα τηλέφωνα που αναφέρονται στα έγγραφα καθώς όσοι έχουν ήδη πληρώσει τα ποσά θα πρέπει να προσκομίσουν τις αποδείξεις. Σε ότι αφορά τις προσφυγές που μπορούν  να γίνουν σε διάστημα 30 ημερών απαιτείται η καταβολή του 20% του ποσού και ακολουθεί η αναμονή για την εκδίκαση της υπόθεσης.

Τα τηλέφωνα πήραν "φωτιά"

Το θέμα πάντως έχει προκαλέσει αναστάτωση στους ιδιοκτήτες ακινήτων, ο φόρτος εργασίας των υποθέσεων για τον ένα και μοναδικό υπάλληλο είναι μεγάλος και τα τηλέφωνα στο αρμόδιο γραφείο της πολεοδομίας έχουν πάρει «φωτιά». Δεν είναι και λίγο από το «πουθενά» να καταφτάνει μπιλιετάκι και μάλιστα με ποσό-σοκ για πολλές οικογένειες στο Ηράκλειο,  τις οποίες δεν "άγγιξε" το κλίμα των Χριστουγέννων.

Ρεπορτάζ: Φιλία Σαριδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News