Κρήτη

«Είμαι Πολίτισσα, Τζάνουμ», ένα βιβλίο για την Πόλη μας!

Το νέο βιβλίο του Θοδωρή Δεύτου «Είμαι Πολίτισσα, Τζάνουμ» παρουσιάζεται αύριο Τρίτη, στις 7 το απόγευμα, στη δημοτική αίθουσα «Ανδρόγεω».

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο εκπαιδευτικός Κώστας Σταμούλος, ενώ αποσπάσματα θα διαβάσει η ιστορικός Ιωάννα Αϊνατζοπούλου. Το συντονισμό της παρουσίασης θα έχει ο Νίκος Δημόπουλος. Η χορωδία του Συλλόγου «Άγιος Πολύκαρπος» θα τραγουδήσει μικρασιάτικα τραγούδια, ενώ ο συγγραφέας θα συνομιλήσει με το κοινό και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του.

Πρόσκληση για τη συμμετοχή στην παρουσίαση της «Πολίτισσας» απευθύνουν οι Σύλλογοι Μικρασιατών Ηρακλείου Κρήτης «Άγιος Πολύκαρπος», Αλατσατιανών, Σμυρναίων, «Η Αρτεμισία» Νέας Αλικαρνασσού, Ποντίων «Εύξεινος Λέσχη», Καραμπουρνιωτών «Άγιος Γεώργιος», Βουρλών «Άγιος Νεκτάριος», Κωνσταντινουπολιτών «Το Βυζάντιο», «Κότινος» και Θρακιωτών, το βιβλιοπωλείο «Ελευθερουδάκης» και οι εκδόσεις «Ωκεανός».

Η υπόθεση: «Όλα καλά, χρυσά και άγια, είναι καμωμένα σ' αυτήν την Πόλη, αλλά όταν πέφτει εκείνη η παρατεταμένη υγρασία, το ισλακλίκ, όπως το λένε εδώ οι ντόπιοι, με πονάνε όλα μου τα κόκκαλα, με πηρονιάζει μέχρι την καρδιά!

Η Πόλη είναι φημισμένη για την ομίχλη, τις βροχές και τις αστραπές της. Όταν όμως πέφτει αυτή η ρημάδα η ομίχλη, δε βλέπεις ούτε τη μύτη σου!...

Όταν έχει βοριά, μέχρι κάτω τα Πριγκηπόνησα μπορώ να ατενίσω, και τότε η ψυχή μου ανοίγει σαν τριαντάφυλλο εκατόφυλλο!

Τι να σε πω, αυτή η θέα είναι μοναδική, αξεπέραστη! Όποιος δεν την έχει διεί, χάνει, τζάνουμ, χάνει!»

Είναι η Έλσα, η κοσμοπολίτισσα Ρωμιά της Πόλης, που μας σεργιανάει με τις αναμνήσεις της, με τις υπέροχες περιγραφές της για τη Βασιλεύουσα, με τους παράξενους αλλά ξεχωριστούς έρωτές της, με τα γλέντια, τα πάθη, τις προσδοκίες...

Μαζί της κι η Ρωξάνη, η μεγάλη αρχόντισσα του Πέραν, που ξετυλίγει το κουβάρι της ζωής της σαν παραμύθι... ένα παραμύθι όμως που οι απόγονοι των Νεότουρκων του Κεμάλ Ατατούρκ το μετέτρεψαν σε εφιάλτη...

Μέσα από την αφήγηση των δύο γυναικών αναδύεται η ίδια η Κωνσταντινούπολη των Ρωμιών, λαμπρή, μεγαλοπρεπής, πλανεύτρα.

Μια πόλη μαγική κι ανεπανάληπτη, χαραγμένη ανεξίτηλα στις μνήμες όσων την έζησαν και όσων την ποθούν...

Ένα ακόμη συναρπαστικό μυθιστόρημα που αφηγείται με ιδιαίτερο τρόπο τη ζωή τριών γενεών μιας οικογένειας Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, από το συγγραφέα του best seller "Τραπεζούντα, το διαμάντι της Ανατολής" (από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Σχόλια