default-image

«Γίνεται» Νικόλας Άσιμος ο Λεωνίδας Κακούρης στο σανίδι!

Κρήτη
«Γίνεται» Νικόλας Άσιμος ο Λεωνίδας Κακούρης στο σανίδι!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα προφητικά λόγια, οι μπροστά από την εποχή του στίχοι, οι μουσικές και τα τραγούδια του αντισυμβατικού και ανατρεπτικού Νικόλα Άσιμου, του "Τρελού των Εξαρχείων", θα ακουστούν αύριο, Σάββατο, στο κινηματοθέατρο «Αστόρια».

Ο Λεωνίδας Κακούρης ντύνεται ο «Έτσι» και μαζί με τέσσερις μουσικούς μάς ταξιδεύει στο «σύμπαν» του Νικόλα Άσιμου μέσα από τη μουσικοθεατρική παράσταση «Στο φαλιμέντο του κόσμου».

Ο Λεωνίδας Κακούρης, που από το 2013 μπαίνει στο "πετσί" και το μυαλό του Άσιμου, μίλησε στη «Νέα Κρήτη» για την παράσταση, τις δυσκολίες να ενσαρκώνει μια τόσο αντισυμβατική προσωπικότητα, αλλά και το πόσο μπροστά έβλεπε ο - για πολλούς τότε - «γραφικός» καλλιτέχνης.

Συνέντευξη στην Όλγα Μανιουδάκη

«Στο φαλιμέντο του κόσμου»... Μια παράσταση που μας ταξιδεύει στον κόσμο του Νικόλα Άσιμου. Μιλήστε μας λίγο γι' αυτή. Τι θα δούμε επί σκηνής;

«Πρόκειται για μια παράσταση βασισμένη στα τραγούδια και τη μουσική του Νικόλα, αλλά και σε ένα πλούσιο υλικό που έχει αλιευτεί από το βιβλίο του "Αναζητώντας τους Κροκανθρώπους", από απομαγνητοφωνημένες παραστάσεις, από αρχειακό υλικό που έχει συλλεχθεί και έχει μετουσιωθεί σε ένα αυτόνομο μουσικό-θεατρικό έργο.

Μια παράσταση όπου η πρόζα με τα τραγούδια μπλέκονται το ένα μέσα στο άλλο. Ο συνδετικός κρίκος, η κλωστή, αν θέλετε, που τα συνδέει όλα αυτά είναι ένα πρόσωπο που το είχε εφεύρει ο Νικόλας ο Άσιμος, ο "Έτσι", ο οποίος έχει τη μορφή, ας πούμε, του Νικόλα ή τη μορφή που μπορεί να ένιωθε ο Νικόλας ότι έχει ο "Έτσι". Είναι μια διαδραστική παράσταση που χωρίζεται σε διάφορα μέρη. Έχουμε τα πιο λυρικά, τα πιο ευαίσθητα κομμάτια, τις πιο ευαίσθητες αναφορές του Άσιμου στον ανθρώπινο ψυχισμό, στον έρωτα και από την άλλη ένα πιο πολιτικοποιημένο λόγο, την αίσθηση του κατεπείγοντος που είχε για τα πράγματα, για τα οποία, δυστυχώς, αποδεικνύεται ότι είχε απόλυτο δίκιο.

Είναι μια παράσταση ευαίσθητη, ρομαντική, αλλά και ένα μικρό "χαστούκι", που μας χρειάζεται για να μας "ξυπνήσει".

Τη μουσική επιμέλεια και τη μουσική ενορχήστρωση την έχει κάνει ο Δημήτρης Χατζηδημητρίου. Είναι επίσης μαζί μας ο Βαγγέλης Καζαντζής, ένας πολύ ιδιαίτερος καλλιτέχνης, με πολύ ωραία προσωπική πορεία, η Κατερίνα Μακαβού, μια εξαιρετική φωνή, και ο Διονύσης Μακρής, που είναι το μπάσο μας».

Στην παράσταση μεταμορφώνεστε στον Νικόλα Άσιμο. Μια ιδιαίτερη, αντισυμβατική προσωπικότητα. Πόσο δύσκολο είναι να μπει κανείς στο μυαλό του;

«Ήθελε πάρα-πάρα πολλή δουλειά για να μπεις στον κόσμο αυτού του ανθρώπου. Να τον μελετήσεις, όχι να τον μιμηθείς. Μια πολυσύνθετη προσωπικότητα. Μακριά από ταμπέλες. Ένας άνθρωπος που δε συμβιβάστηκε με τίποτα και κανέναν. Ούτε με τον ίδιο του τον εαυτό».

Έβλεπε μπροστά ο Άσιμος; Μας χτυπούσε το καμπανάκι, αλλά εμείς κλείναμε τα αφτιά;

«Ναι. Ξεπουληθήκαμε για ένα κουστούμι, το οποίο δεν το χρειαζόμαστε κιόλας. Τότε ήταν γραφικός, ο τρελός του χωριού.. "Έλα, μωρέ, ο Νικόλας...", έλεγαν. Ένας γνωστός σκηνοθέτης, σχεδόν συνομήλικός του, ήρθε να παρακολουθήσει την παράσταση. Όταν το ρώτησα πώς του φάνηκε, μου λέει: "Έχω στεναχωρηθεί". "Γιατί;", τον ρώτησα. "Γιατί τα έλεγε ο Νικόλας, και εμείς λέγαμε: Έλα μωρέ, ο Νικόλας είναι". Επειδή ο Άσιμος έχει συνδεθεί με κάτι σκοτεινό, δύσκολο, δυσνόητο, παρότι αυτά που έλεγε ήταν πολύ απλά, δεν τα καταλαβαίναμε. Απλά ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του. Τώρα είναι πολύ πιο εύκολο να καταλάβουμε τι ακριβώς μας έλεγε».

Έχει όντως ο κόσμος φτάσει στο φαλιμέντο του;

«Το φαλιμέντο δεν είναι μόνο οικονομικό. Είναι κυρίως φαλιμέντο αξιών, φαλιμέντο ανθρωπιάς. Αποδοχή μιας παράλογης πραγματικότητας ως κανονική. Αποδοχή μιας ακροβασίας ως μοναδικό τρόπο επιβίωσης. Προχωράμε όμως. Αυτό που μπορεί να κάνει ο καθένας μας είναι δύο πράγματα: Το ένα είναι η αγάπη και το άλλο να προσπαθήσει να βλέπει τον κόσμο από τα μάτια των παιδιών. Όλα είναι αγνά στον κόσμο των παιδιών».

Τι ήταν αυτό που σας ιντρίγκαρε στο να υποδυθείτε τον Άσιμο;

«Ήταν ο άνθρωπος που παρακολουθούσα από μικρός. Είχα κάνει κάποια μαθήματα κιθάρας και τα πρώτα τραγούδια που έμαθα ήταν του Νικόλα. Οπότε, όταν ξεκίνησε αυτή η ιδέα από τον Γιώργο Κορδέλα, για την παράσταση, ήμουν πολύ θετικός. Το συζητήσαμε και καταλήξαμε στο να φτιάξουμε ένα πρόσωπο, τον "Έτσι", που θα περιφέρει όλη την αύρα του Νικόλα Άσιμου. Έτσι ξεκίνησε αυτό το ταξίδι, το οποίο δε σταματάει κιόλας. Η παράσταση ανέβηκε για πρώτη φορά του 2013, σήμερα έχουμε 2017, οδεύουμε προς το 2018 και συνεχίζουμε να κλείνουμε παραστάσεις. Πιστεύω πως όσο προχωράμε το ενδιαφέρον όλο και θα "φουντώνει"».

Ποια είναι η "ακτινογραφία" του κοινού που έρχεται να παρακολουθήσει την παράσταση;

«Είναι πολύ παρήγορο ότι βλέπουμε παιδιά 15 και 16 χρονών να έρχονται στην παράσταση. Παιδιά που ξέρουν τα τραγούδια, τους στίχους και τις μουσικές. Είναι μια παράσταση για όλες τις ηλικίες. Για εκείνους που έζησαν τον Άσιμο και θέλουν να θυμηθούν, και για εκείνους που θέλουν να τον γνωρίσουν. Και όλο αυτό χωρίς καμία ιδιαίτερη διαφήμιση. Δεν είναι ένα έργο που προβάλλεται στα ΜΜΕ. Πρέπει να το ψάξεις για να το βρεις. Πρέπει να το ανακαλύψεις. Αυτά που έχουν κάποια αξία είναι καταδικασμένος πάντα κάποιος να τα βρίσκει».  

Η ταυτότητα της παράστασης, αύριο στο κινηματοθέατρο «Αστόρια»

Το «Φαλιμέντο του κόσμου» θα ανέβει αύριο Σάββατο, στις 9 το βράδυ, στο κινηματοθέατρο «Αστόρια», στα πλαίσια του 3ου Φεστιβάλ Πολιτισμού Ηρακλείου. Μια παράσταση βασισμένη σε κείμενα, μουσικές και τραγούδια του Νικόλα Άσιμου.

«Πώς γίνεται αυτός ο "Τρελός των Εξαρχείων", ο πλανόδιος θεατρίνος των δρόμων... αυτή η ενοχλητική μύγα στα ρουθούνια της όποιας εξουσία... σχεδόν τριάντα χρόνια μετά την τελευταία του "απόδραση", να έχει σήμερα κάτι να μας πει για το "Φαλιμέντο του κόσμου"... Σχεδόν προφητικά τα λόγια και τα τραγούδια του, μόνο "Χρεωκοπημένα" δεν είναι... Αντιθέτως αποκτούν το βαθύτερο νόημά τους καθώς ο χρόνος τούς δίνει το δαχτυλίδι της επιβεβαίωσης. Είναι αυτό που λέμε "ήρθες στα λόγια μου". Μόνο που στη δική του περίπτωση μάλλον εμείς πήγαμε στα δικά του. "Ξεπουληθήκαμε στο Γιουσουρούμ; Για ένα κουστούμι"... "Θα είσαι με μπαταρία; Nα εκτελείς εργασία"... "Θα το δείξει ο καιρός"...».

Τέσσερις μουσικοί και ένας ηθοποιός σάς καλούν να θυμηθείτε ή και να γνωρίσετε τον κόσμο αυτού του τόσο "ξεχωριστού" καλλιτέχνη μέσα από κείμενα του Νικόλα (που περιέχονται στο βιβλίο του "Αναζητώντας Κροκανθρώπους"), επιλογή από τα πιο αγαπημένα του τραγούδια και προβολή οπτικοακουστικού υλικού. Τελικά... Venceremos ή κατα-κατα-καταρρέουμε;

Στο ρόλο του «Έτσι» ο Λεωνίδας Κακούρης. Μαζί του θα είναι οι μουσικοί Βαγγέλης Καζαντζής, Δημήτρης Χατζηδημητρίου και Διονύσης Μακρής. Συμμετέχει η Κατερίνα Μακαβού.

Η γενική είσοδος είναι 13 ευρώ και 10 ευρώ το μειωμένο (φοιτητικό, ανέργων), ενώ προπώληση γίνεται στο ταμείο του κινηματοθεάτρου «Αστόρια». Για πληροφορίες και κρατήσεις: Χρύσα Αρβανιτίδου, τηλ. 2310/257.218 και 6934/115.555.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News