default-image

Η Πολεοδομία Ηρακλείου καλεί τους κατοίκους της Αμφιθέας

Κρήτη
Η Πολεοδομία Ηρακλείου καλεί τους κατοίκους της Αμφιθέας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάλλιο αργά παρά ποτέ για την επέκταση του σχεδίου πόλης στην περιοχή της Αμφιθέας, που προχωρά επιτέλους ένα βήμα μπροστά, δίχως βεβαίως να βρισκόμαστε ακόμα κοντά, έστω, στην τελική ευθεία.

Το σημαντικό βήμα, μετά από καθυστέρηση χρόνων, στην προσπάθεια ένταξης της περιοχής στο σχέδιο πόλης αφορά στην ανάρτηση της β' φάσης της πολεοδόμησης, και της γ' φάσης της κτηματογράφησης.

Η β' φάση του ρυμοτομικού σχεδίου και η γ' φάση της κτηματογράφησης αναρτήθηκαν προχθές Δευτέρα και θα παραμείνουν αναρτημένες στην Πολεοδομία Ηρακλείου για πάνω από ένα μήνα (συγκεκριμένα για 30 εργάσιμες ημέρες).

Οι ενδιαφερόμενοι ή οι εμπλεκόμενοι πολίτες καλούνται να σπεύσουν στα γραφεία της Πολεοδομίας, στο μέγαρο της πλατείας Δασκαλογιάννη, ώστε να υποβάλουν ενστάσεις, προτάσεις, ακόμα και δηλώσεις ιδιοκτησίας, μιας και υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες με τις δηλωμένες ιδιοκτησίες!

Σύμφωνα με πληροφορίες, το 1/5 περίπου των ιδιοκτησιών δεν έχει δηλωθεί στο πλαίσιο της πολεοδομικής μελέτης που "τρέχει" από το 2009.

Οι ιδιοκτήτες αυτοί θα πρέπει να σπεύσουν να δηλώσουν τις περιουσίες τους και να δουν συνάμα συνολικά το σχέδιο της πολεοδομικής μελέτης και πώς καταγράφεται η ιδιοκτησία τους μέσα σε αυτή, διότι πολύ απλά δε θα υπάρξει άλλη ευκαιρία.

Μιλάμε για τη γ' φάση της κτηματογράφησης και την τελευταία ανάρτησή της, με παρεχόμενη τη δυνατότητα ενστάσεων. Κοινώς δηλαδή, αν υπάρχουν λάθη με τις καταγεγραμμένες ιδιοκτησίες, τώρα είναι η τελευταία ευκαιρία να διορθωθούν!

Βεβαίως, στα γραφεία της Πολεοδομίας, πέρα από τους ιδιοκτήτες που δεν έχουν υποβάλει δήλωση ιδιοκτησίας, καλό θα ήταν να σπεύσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι ιδιοκτήτες που έχουν περιουσίες στην πολεοδομική ενότητα της Αμφιθέας...

Είναι η ευκαιρία, βλέπετε, τώρα στην ανάρτηση της β' φάσης του πολεοδομικού-ρυμοτομικού σχεδίου να δουν την καθαρή πια ρυμοτομική εικόνα της περιοχής, όπως προβλέπεται όταν ενταχθεί στο σχέδιο πόλης. Να δουν, δηλαδή, το χάρτη με τα οικοδομικά τετράγωνα, τη χάραξη των δρόμων, τη χωροθέτηση κοινόχρηστων χώρων και πάρκων, το πού χωροθετούνται επίσης σχολικές μονάδες κ.τ.λ...

Το δικό του κάλεσμα προς τους ενδιαφερόμενους πολίτες απευθύνει ο Δήμος Ηρακλείου, μέσω σχετικής ανακοίνωσης, η οποία αναφέρει: «Σας ενημερώνουμε ότι στα γραφεία της Διεύθυνσης Πολεοδομίας Δήμου Ηρακλείου, στο β' όροφο του δημοτικού κτηρίου της πλατείας Δασκαλογιάννη, λαμβάνει χώρα η ανάρτηση:

- Β1 φάσης πολεοδομικού-ρυμοτομικού σχεδίου της Π.Ε. Αμφιθέας.

- Γ' φάσης κτηματογράφησης της Π.Ε. Αμφιθέας.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται στο β' όροφο της Διεύθυνσης Πολεοδομίας, γραφεία 213, 214 και 201, και ώρες 10 π.μ. έως 2 μ.μ., από τη Δευτέρα 20/11/2017 και για 30 εργάσιμες ημέρες, και μπορούν να υποβάλλουν δηλώσεις ιδιοκτησίας, προτάσεις ή ενστάσεις.

Για την εν λόγω ανάρτηση έχει δημοσιευτεί η υπ' αρ. πρωτ. 139775/2017 πρόσκληση προς τους άμεσα ή έμμεσα ενδιαφερομένους.

Για αναλυτική ενημέρωση των ενδιαφερομένων, τα σχέδια, το κείμενο και η πρόσκληση είναι αναρτημένα σε ψηφιακή μορφή στην ιστοσελίδα gis.heraklion.gr, στην ενότητα "Ανάρτηση Π.Ε. Αμφιθέας"».

Η περιοχή

Ποια είναι όμως η ενότητα της Αμφιθέας που προωθείται προς πολεοδόμηση;

Τα όρια της περιοχής ορίζονται α) βόρεια από τη νέα ε.ο., β) ανατολικά από το ρέμα Μαραθίτη, γ) νότια από τις οδούς Φανουράκη-Λαμπράκη και δ) δυτικά από τις πολεοδομικές ενότητες Φοινικιά και Αϊ Γιάννη Χωστό. Για την περιοχή αυτή κτηματογραφήθηκε έκταση 1.650 στρ. και η έκταση πολεοδόμησης αντιστοιχεί σε 1.425 στρ. Υποβλήθηκαν κατά την πρώτη κτηματογραφική ανάρτηση 1.200 δηλώσεις ιδιοκτησίας.

Για το "πακέτο" των μελετών: Περιπέτειες και καθυστερήσεις

Η πολεοδομική μελέτη της Αμφιθέας είχε προωθηθεί από τo Δήμο Ηρακλείου, επί δημαρχίας Κουράκη, με δύο άλλες πολεοδομικές ενότητες που συνολικά αφορούν στην ένταξη 7 συνολικά περιοχών του Ηρακλείου, όλες βόρεια του ΒΟΑΚ.

Το "πακέτο" των μελετών που προωθήθηκαν στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας αφορούσαν στις τρεις πολεοδομικές ενότητες:

- Αμφιθέα

- Κάτω Κατσαμπάς - Παπά Τίτου Μετόχι - Παγκρήτιο

- Αγία Ειρήνη - Κορακοβούνι - Μαραθίτης

Οι τρεις μελέτες είχαν μπλέξει σε δικαστικές περιπέτειες λόγω προσφυγών διαγωνιζόμενων μελετητών. Τελικά, το θέμα ξεμπλόκαρε τον Ιούλιο του 2009, οπότε υπογράφτηκε ως πακέτο μάλιστα η σύμβαση ανάθεσης και των τριών πολεοδομικών μελετών στο ίδιο μελετητικό γραφείο.

Έκτοτε υπήρξαν και νέες καθυστερήσεις. Μάλιστα, η αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Στέλλα Αρχοντάκη-Καλογεράκη έδωσε στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο - όπου και έκανε μια σύντομη ενημέρωση για την ανάρτηση της β' φάσης της πολεοδόμησης - εν συντομία το χρονικό της πολεοδομικής μελέτης της Αμφιθέας.

Όπως ανέφερε, η ανάθεση της πολεοδομικής μελέτης υπογράφτηκε τον Ιούνιο του 2009, περιλαμβάνοντας μελέτες κτηματογράφησης, πολεοδόμησης και γεωλογικής καταλληλότητας.

Η α' ανάρτηση της κτηματογράφησης έγινε το Μάιο του 2010 και η β' τον Ιούνιο του 2011. Χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια για να φτάσουμε πριν λίγο καιρό στην παράδοση της γ' κτηματογράφησης, που αναρτήθηκε προχθές Δευτέρα και για 30 εργάσιμες ημέρες στην Πολεοδομία.

Όπως ενημέρωσε το σώμα η αντιδήμαρχος, η μελέτη γεωλογικής καταλληλότητας διαβιβάστηκε το 2012 στο ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά έμεινε στάσιμη. Κατόπιν αλλαγής νομοθεσίας, η Πολεοδομία Ηρακλείου το Μάρτιο του 2017 μεταβίβασε το φάκελο της μελέτης στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, η οποία ανήρτησε τη μελέτη πριν από λίγους μήνες.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News