default-image

Μ.Διακάκης: Το εκρηκτικό μείγμα  που κάνει τις πλημμύρες καταστροφικές

Κρήτη
Μ.Διακάκης: Το εκρηκτικό μείγμα  που κάνει τις πλημμύρες καταστροφικές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε συνδυασμό με ζητήματα όπως  της άναρχης ρυμοτόμησης, των αμέτρητων μπαζωμένων ρεμάτων και τις ελλιπούς υποδομής στο λεκανοπέδιο Αττικής , αλλά και σε όλη την Ελλάδα και ειδικά σε περιοχές της Κρήτης όπως το Ηράκλειο, αποτελούν ένα εκρηκτικό μείγμα , που μετατρέπουν ένα φυσικό φαινόμενο όπως οι πλημμύρες σε καταστροφική και δυστυχώς και φονική κατάσταση.

Αυτό είπε μεταξύ άλλων ο ερευνητής γεωλόγος, ειδικός σε περιπτώσεις πλημμυρών, Μιχάλης Διακάκης, που κατάγεται από την Ιεράπετρα, μιλώντας στο Ράδιο 98,4  και στο Γιώργο Σαχίνη.

Ο ίδιος  μαζί με άλλα μέλη της ομάδας διαχείρισης φυσικών καταστροφών του Τμήματος Γεωλογίας του ΕΚΠΑ επισκέφτηκαν ήδη  τις πληγείσες περιοχές, στη Δυτική Αττική . 

Αναφερόμενος στα βασικά αίτια της καταστροφής κάνει λόγο για «συνδυασμό των έντονων βροχών αλλά και του γεγονότος πως τα ρέματα έχουν πολύ μικρές διατομές λόγω των ανθρώπινων παρεμβάσεων».

Το μπάζωμα των ρεμάτων, που είχε ως αποτέλεσμα τα νερά να μετατρέπονται σε χείμαρροι προφανώς έκανε την κατάσταση πολύ χειρότερη.

Διαπιστώσαμε, είπε, πως μέσα στο ρέμα ήταν χτισμένα κτίρια, υπήρχαν δρόμοι καθώς και γέφυρες και μάλιστα σε πολύ λάθος διαστάσεις. 

Σε ό,τι αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα, ο κ. Διακάκης επισημαίνει ότι αυτά , προφανώς είναι αναγκαία σε πόλεις όπως και το Ηράκλειο, όμως ακόμη κι έτσι κάποιες περιοχές, όπως η Μάνδρα, δε σώζονται.

 Πρέπει να αλλάξει η ρυμοτόμηση επισήμανε, προκειμένου να δοθεί χώρος στα ρέματα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News