default-image

Να ''μετριάσουμε'' τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής μπορούμε μόνο

Κρήτη
Να ''μετριάσουμε'' τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής μπορούμε μόνο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην τελευταία πιο δύσκολη και πιο πολιτική φάση της βρίσκεται η Διεθνής Διάσκεψη της Βόννης για το Κλίμα.

Η μαζική πολιτική παρουσία ανώτατων αξιωματούχων από τις χώρες που έχουν υπογράψει τη Συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα έχει ως στόχο να ασκήσει εντονότερες πιέσεις για επίσπευση της υλοποίησης της συμφωνίας πριν να είναι αργά.

 Μέχρι το τέλος του 2021 η Γαλλία σκοπεύει να έχει κλείσει όλα τα εργοστάσια που λειτουργούν με καύση άνθρακα, δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

 Θέμα που αφορά το πεπρωμένο της ανθρωπότητας, χαρακτήρισε την κλιματική αλλαγή η καγκελάριος Α. Μέρκελ και υποσχέθηκε μεγαλύτερες προσπάθειες εκ μέρους της Γερμανίας.

Ωστόσο, οι ακτιβιστές για το περιβάλλον την επέκριναν ότι στην ομιλία της δεν ανέφερε συγκεκριμένη ημερομηνία για το πότε η Γερμανία θα εγκαταλείψει τον άνθρακα ως πηγή ενέργειας.

Το κόμμα των Πρασίνων απαιτεί ο επόμενος κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία να ασκήσει πιέσεις προκειμένου να απομακρυνθούν όλες οι πυρηνικές κεφαλές που παραμένουν στη γερμανική επικράτεια, σύμφωνα με έγγραφο το οποίο περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters την Τετάρτη.

Στα έργα των ανθρώπων, τις ευθύνες ατομικές και πολιτικές και τη στάση της Ελλάδας, αναφέρθηκε ο Μιχάλης Προμπονάς, Περιβαλλοντολόγος από το ΜΦΙΚ, μιλώντας στο Ράδιο 9,84.

Αίσθηση από την αναφορά του πως από δω και στο εξής με την καταστροφή που έχει προκαλέσει ο άνθρωπος,  μπορούμε να μιλάμε μόνο για μετριασμό των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή.

Εντωμεταξύ στην 39η θέση ανάμεσα σε 56 χώρες που αξιολογήθηκαν και την 23η στις 28 χώρες της ΕΕ κατέλαβε η Ελλάδα βάσει των ανεπαρκών επιδόσεων της στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Τα συμπεράσματα της ετήσιας διεθνούς αξιολόγησης Climate Change Performance Index 2018 αναφέρουν ότι:

·   Καμία χώρα δεν έχει λάβει μέτρα σύμφωνα με τον στόχο ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,5-2°C, και πως οι 3 πρώτες θέσεις της αξιολόγησης παραμένουν κενές για μια ακόμα χρονιά.

·   Την καλύτερη βαθμολογία έλαβε η Σουηδία χάρη στις εξαιρετικές επιδόσεις της στον τομέα των ΑΠΕ και τη συνολική μείωση εκπομπών. Απαιτείται ωστόσο επιπλέον προσπάθεια, σύμφωνα με τους αναλυτές, για την πλήρη απεξάρτηση της τόσο από το φυσικό αέριο όσο και τα πυρηνικά.

·    Στο τέλος της βαθμολογίας βρίσκονται οι Σαουδική Αραβία, Ιράν, Δημοκρατία της Κορέας, Αυστραλία και ΗΠΑ.

·   Αν και για τρεις συνεχόμενες χρονιές οι παγκόσμιες εκπομπές από τον ενεργειακό τομέα παρέμειναν σταθερές, εν τούτοις οι τελευταίες εκτιμήσεις για το 2017 δείχνουν ότι αναμένεται εκ νέου αύξηση 2% (4).

·    Η παγκόσμια κατανάλωση του πλέον ρυπογόνου καύσιμου, του κάρβουνου, έπεσε κατά 1,7% σε σχέση με το 2015 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News