default-image

Σ. Βαρδάκης: Η αγροτική μεταρρύθμιση του Ελ. Βενιζέλου μας εμπνέει ακόμα

Κρήτη
Σ. Βαρδάκης: Η αγροτική μεταρρύθμιση του Ελ. Βενιζέλου μας εμπνέει ακόμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη μεγάλη μεταρρύθμιση του Ελευθερίου Βενιζέλου συμμετείχε ο Βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης απ΄ όπου προέβη στην ακόλουθη δήλωση.

«Συγχαίρω για την πρωτοβουλία τους διοργανωτές της σημερινής εκδήλωσης την Περιφέρεια Κρήτης, Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος» και τη Γεωπονική Σχολή ΤΕΙ Κρήτης.

Η αγροτική μεταρρύθμιση του 1917 δεν ήταν απλά ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός που επηρέασε την ανάπτυξη της Θεσσαλίας, Μακεδονίας και Θράκης, μέσω του διαμοιρασμού του καλλιεργούμενου εδάφους και την δημιουργία ενός μεγάλου αριθμού μικρών εκμεταλλεύσεων. Η αγροτική μεταρρύθμιση του 1917 και οι θεσμικές παρεμβάσεις που ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια όπως, η δημιουργία αγροτικών συνεταιρισμών, η Αγροτική Πίστη η δημιουργία των πρώτων γεωργοαγροτικών ιδρυμάτων και τα μεγάλα έργα που ακολούθησαν ήταν ίσως η μεγαλύτερη, από οικονομική και κοινωνική πλευράς ήταν ίσως η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που συνδέθηκε με τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

Η διανομή εκατομμυρίων στρεμμάτων στους ακτήμονες και στους πρόσφυγες που ήρθαν από τις χαμένες πατρίδες στην Ελλάδα επηρέασε, την οργάνωση, κοινωνική και οικονομική δομή της υπαίθρου, τις παραγωγικές της δραστηριότητες και αποτέλεσε τη βάση δημιουργίας του μοντέλου της ελληνικής γεωργίας με τον οικογενειακό της χαρακτήρα.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες που καθόρισαν την ιστορία του τόπου μας. Κατόρθωσε να ανασυντάξει τις δυνάμεις του ελληνικού λαού και να τον εμπνεύσει ανακτώντας την αυτοπεποίθησή του. Άφησε το στίγμα του μέσω των ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων όπως αυτό της αγροτικής μεταρρύθμισης, η οποία μας εμπνέει ακόμα και σήμερα, που βρισκόμαστε μπροστά σε μία ανάγκη αναδιάρθρωσης του αγροτικού τομέα προς μία παραγωγική και ανταγωνιστική ελληνική γεωργία».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News