default-image

Είπαν το τελευταίο αντίο στον λαουτιέρη Δημήτρη Φουκάκη

Κρήτη
Είπαν το τελευταίο αντίο στον λαουτιέρη Δημήτρη Φουκάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην Κρητική γη αναπαύεται από το μεσημέρι της Τετάρτης , ένας από τους σημαντικότερους λαουτιέρηδες της Κρήτης ο Δημήτρης Φουκάκης που έφυγε χθες από τη ζωή

 Η τελευταία «πράξη» παίχτηκε στο χωριό του τον Πανασσό του Δήμου Γόρτυνας όπου συγγενείς και φίλοι αποχαιρέτησαν τον σπουδαίο καλλιτέχνη που είχε συνεργαστεί με κορυφαία ονόματα της Κρητικής μουσικής.

Στην κηδεία του 81χρονου καλλιτέχνη, εκτός από τους δικούς του ανθρώπους , παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία του Παγκρήτιου Συλλόγου καλλιτεχνών Κρητικής μουσικής.

Ο Δημήτρης Φουκάκης  υπήρξε άξιος εκπρόσωπος της παλιάς γενιάς της Κρητικής Παραδοσιακής Μουσικής με Ιιδιαίτερο, χαρακτηριστικό και περίτεχνο συνοδευτικό παίξιμο που άφησε εποχή και σίγουρα θα μελετηθεί από τους νεότερους.

Πολλές συνεργασίες και δισκογραφίες στο ενεργητικό του, κυρίως με τον Ν.Ξυλούρη, με τον οποίο συνεργάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960 και έγραψαν αρκετούς δίσκους 45 στροφών όπως «Στο πρώτο βήμα τση ζωής», «Ανε μπορέσω στη ζωή», με τον Θ. Σκορδαλό με τον οποίο το 1973 έγραψε σε δίσκο 45 στροφών το τραγούδι «θέλω να μείνω μοναχός» το οποίο είναι και η πρώτη εκτέλεση του συρτού «Ένας καινούριος άνεμος» και σειρά ακόμα άλλων δίσκων, με τον Β.Σκουλά, τον Γ.Κουφαλιτάκη, τον Γ.Καλομοίρη, τον Ν.Σωπασή,τον Μ.Τζαγκαράκη, τον Ζ.Κριτσωτάκη,τον Μ.Λουμπάκη, τον Γ.Παπαδάκη και τον Γ.Τσαντάκη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News