default-image

Στο δήμο Φαιστού το στρατόπεδο Νικολούδη αλλά με... όρο

Κρήτη
Στο δήμο Φαιστού το στρατόπεδο Νικολούδη αλλά με... όρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα χέρια του Δήμου Φαιστού περνά και με τη βούλα για τα επόμενα 40 χρόνια το παλιό, ανενεργό εδώ και πολλά χρόνια, στρατόπεδο Νικολούδη, λίγο έξω από τις Μοίρες, με σκοπό να δημιουργηθεί ένα πολυδιοικητήριο όπου θα συστεγαστούν υπηρεσίες του Δήμου, της Περιφέρειας και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Η παραχώρηση του στρατοπέδου, που περιλαμβάνει 47 στρέμματα γης και κτίσματα εμβαδού 1.700 τ.μ., από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προς το Δήμο Φαιστού, είναι οριστικά γεγονός. Υπογράφτηκε πριν από λίγες ημέρες και δημοσιεύτηκε ήδη στη "Διαύγεια" η σχετική απόφαση παραχώρησης από τη Διοικητική Επιτροπή του Ταμείου Εθνικής Άμυνας, με τις υπογραφές των υπουργών Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου και Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Η τελική συμφωνία παραχώρησης προβλέπει πενταετή περίοδο χάριτος, στη διάρκεια της οποίας ο Δήμος θα πληρώνει ένα μικρότερο αντίτιμο, το οποίο θα αυξηθεί από την 6η χρονιά και μετά. Απαράγραπτος όρος στη συμφωνία είναι το εγχείρημα του πολυδιοικητηρίου να προχωρήσει εντός επταετίας! Σε διαφορετική περίπτωση η συμφωνία θεωρείται άκυρη, η παραχώρηση θα αρθεί και συν τοις άλλοις ο Δήμος Φαιστού θα υποχρεωθεί να πληρώσει και οικονομική ρήτρα...

Το αίτημα της παραχώρησης του ανενεργού, κλειστού εδώ και πολλά χρόνια, στρατοπέδου Νικολούδη είναι διαχρονικό. Η δημοτική Αρχή Φαιστού είχε ανοίξει ένα νέο γύρο πιέσεων-οχλήσεων τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, που, όπως αποδεικνύεται τώρα στην πράξη, απέδωσε καρπούς.

Όπως είχαμε γράψει, η συμφωνία παραχώρησης είχε "κλειδώσει" από τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν οι εμπλεκόμενες πλευρές τα είχαν βρει στη βάση ενός προσχεδίου παραχώρησης.

Βεβαίως έπρεπε να περάσουμε από το προσχέδιο στην τελική σύμβαση και απόφαση παραχώρησης, κάτι που έγινε τώρα μέσα από ένα πολύμηνο κύκλο συζητήσεων και επαφών.

Η τελευταία σχετική συνάντηση έγινε στις 18 Οκτωβρίου. Την ημέρα εκείνη ο δήμαρχος Γιώργος Αρμουτάκης υποδέχτηκε Δημαρχείο Φαιστού, στις Μοίρες, το διευθυντή του Ταμείου Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ), αντιστράτηγο κ. Αντώνη Κονδύλη, το διευθυντή της Υπηρεσίας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων κ. Γεώργιο Ζησιμάτο, την ειδική σύμβουλο ΥΕΘΑ κ. Αικατερίνη Παληοδήμου και λοιπά στελέχη του Ταμείου.

Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο της περιοδείας των στελεχών στην Κρήτη με σκοπό την αξιοποίηση ακινήτων ιδιοκτησίας του Ταμείου Εθνικής Άμυνας. Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες που απέμεναν για την παραχώρηση και την αξιοποίηση του Στρατοπέδου "Τγχη (ΠΖ) Νικολούδη Εμμ.".

Εκτός του δημάρχου, παρόντες ήταν και οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Μαυράκης, Ξηρουδάκης και Γκιαουράκη, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε επίσκεψη στο χώρο του στρατοπέδου.

Όπως φαίνεται λοιπόν, στη συνάντηση της 18ης Οκτωβρίου ρυθμίστηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες και εκκρεμότητες, και έτσι προ ημερών έπεσαν οι τελικές τζίφρες για την παραχώρηση.

Διοικητικό Κέντρο Μεσαράς στη θέση του

Στη σχετική απόφαση αναφέρεται ότι αποφασίζεται και εγκρίνεται «η κατά χρήση παραχώρηση για 40 έτη του στρατοπέδου "ΤΧΗ (ΠΖ) Εμμ. Νικολούδη", έκτασης 48.129 m2, το οποίο βρίσκεται στις Μοίρες Ηρακλείου Κρήτης, στο Δήμο Φαιστού, με αποκλειστικό σκοπό τη δημιουργία του Διοικητικού Κέντρου Μεσαράς».

Με βάση τη σχετική απόφαση της Διοικητικής Επιτροπής του Ταμείου Εθνικής Άμυνας, στην οποία συμμετέχουν, πέραν της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών, η παραχώρηση είναι για 40 χρόνια. Γίνεται σε δύο δόσεις χρονικά, μια πενταετή περίοδο χάριτος, που είναι η α' φάση, και για τα υπόλοιπα 35 χρόνια, που είναι η β' φάση.

Αναλυτικότερα, οι βασικές παράμετροι της παραχώρησης του πρώην στρατοπέδου Νικολούδη στο Δήμο Φαιστού έχουν ως εξής:

α) Σε πρώτη φάση, από την υπογραφή της σύμβασης και μέχρι την ολοκλήρωση των απαραιτήτων σχετικών και αναγκαίων προκαταρκτικών διαδικασιών και μελετών, θα καταβληθεί οικονομικό αντάλλαγμα υπέρ ΤΕΘΑ, στην ελάχιστη δυνατή βάση. Το υπόψη χρονικό διάστημα (περίοδος χάριτος) προσδιορίζεται σε 5 έτη, το δε ετήσιο οικονομικό αντάλλαγμα καθορίζεται στα 21.000 ευρώ ετησίως (1.750 ευρώ ανά μήνα).

β) Σε δεύτερη φάση, με τη λήξη της πενταετούς περιόδου χάριτος, και από το έκτο έτος της παραχώρησης, το ετήσιο οικονομικό αντάλλαγμα καθορίζεται στο ύψος των 34.800 ευρώ ετησίως, ήτοι 2.900 ευρώ ανά μήνα, αναπροσαρμοζόμενο ετησίως.

Η ετήσια αναπροσαρμογή μισθώματος ορίζεται, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, στο 75% της μεταβολής του Δείκτη Καταναλωτή (ΔΤΚ), όπως αυτός υπολογίζεται από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. και όχι μικρότερη του +1% του ισχύοντος μισθώματος μέχρι και τη λήξη της συμφωνίας παραχώρησης.

γ) Η συμμετοχή του ΤΕΘΑ είναι σε ποσοστό 15% επί των μισθωμάτων που θα προκύψουν, σε οποιασδήποτε μορφής εμπορική δραστηριότητα τυχόν αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια λειτουργίας τού εν λόγω διοικητικού κέντρου.

δ) Εφόσον παρέλθει άπρακτο χρονικό διάστημα διάρκειας 7 ετών, από την υπογραφή της σύμβασης, χωρίς να επιτευχθεί πλήρως ο σκοπός της υπόψη παραχώρησης χρήσης, ήτοι η κατασκευή και λειτουργία του διοικητικού κέντρου Μεσαράς, τότε θα:

1. Αρθεί η παραχώρηση χρήσης, με νέα απόφαση της Διοικητικής Επιτροπής του ΤΕΘΑ.

2. Επιβληθεί ρήτρα ίση με το 100% του ετήσιου οικονομικού ανταλλάγματος, το οποίο θα είχε ισχύ από τον 6ο χρόνο της παραχώρησης, ήτοι 34.800 ευρώ.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News