default-image

Ο φωτογράφος που "διαβάζει" τη ψυχή των Κρητικών -photos

Κρήτη
Ο φωτογράφος που "διαβάζει" τη ψυχή των Κρητικών -photos

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα πρόσωπά τους «χαράσσονται» βαθιές ρυτίδες, στα μάτια τους «διαβάζεις» τη ψυχή τους και η κορμοστασιά τους, αυτή των αυθεντικών Κρητικών που πέρασαν όλη τη ζωή τους παλεύοντας με τη γη και τις δυσκολίες για την επιβίωσή τους.

Ακόμη κι αν δεν τους γνωρίζεις προσωπικά, οι Κρητικοί μέσα από το βλέμμα τους αφηγούνται τη δική τους ιστορία. Χαρές, λύπες, δυσκολίες, βάσανα, ολόκληρη η ζωής τους «καθρεφτίζεται» σε αυτό το βλέμμα.   

Ο "Καβομανόλης" που φωτογραφήθηκε στα Ανώγεια Ρεθύμνου το 2009
Η όμορφη Ναταλία  που φωτογραφήθηκε στη Σπιναλόγκα. Πρόκειται για την κόρη του αείμνηστου Νηστικάκη

«Οι ρυτίδες , ο μόσχος η απλότητα των ανθρώπων, αυτό με «κέρδισε». Αγαπάω πολύ τους χωρικούς. Οι χωρικοί είναι εξαιρετικοί άνθρωποι,  οι «χωριάτες» αντίθετα έχουν την ιδιοτέλεια…» σχολιάζει ο Γιώργος Τσούμπας που μέσα από το φωτογραφικό φακό αφηγείται τις δικές τους ιστορίες.

Ο βοσκός του όρους Θρυπτή Ιεράπετρας
Ο Γιώργος Τσούμπας συνάντησε το Βαγγέλη Γραμματικάκη στο Ηράκλειο το 2009 και ο φακός "αιχμαλώτισε" το βλέμμα

«Αν δεν υπάρχει χημεία, δεν φωτογραφίζω»

Για τα μοναδικά πορτραίτα εμπνευσμένα από την κρητική σχολή με ασπρόμαυρο χρώμα, ο φωτογράφος «όργωσε» όλη την Κρήτη, «έγραψε» πολλά χιλιόμετρα και  συνάντησε πολλούς Κρητικούς. Όπως λέει χαρακτηριστικά μιλώντας στο neakriti.gr «έχω τραβήξει περίπου 150 φωτογραφίες, πολλοί από αυτούς δεν βρίσκονται πια στη ζωή.  Ο καθένας με το ονοματεπώνυμο, το παρατσούκλια του, την ιστορία του.  Πρώτα πίνουμε τη ρακή μας και τους γνωρίζω προσωπικά για να βγει το σωστό πορτρέτο. Αν δεν υπάρχει χημεία, δεν μπορώ να φωτογραφίσω».

Ο 76χρονος βοσκός "Κρομμυδογιάννης" με καταγωγή από τα Βορίζα,μεγαλωμένος στό εγκαταλελειμμένο πια Μεσήσκλι
"Ρυτίδες χρόνους απού μετρούν"... Μέσα Ποταμοί Λασιθίου

«Οι σαρικοφόροι χάνονται…»

Ο γνωστός Ηρακλειώτης με καταγωγή από τα Αλάτσατα της Μικράς Ασίας που κινείται στον επιχειρηματικό χώρο, ξεκίνησε πριν από 25χρόνια να ασχολείται με τη φωτογραφία και γρήγορα τον «κέρδισαν» τα πορτραίτα.  Όπως λέει ο 57χρονος φωτογράφος «το κάνω με τη ψυχή μου, την καρδιά μου, για την Κρήτη…Θέλω να αφήσω και κάτι στην επόμενη γενιά. Οι σαρικοφόροι Κρητικοί γίνονται όλο και λιγότεροι και «φεύγουν» από τη ζωή. Η παράδοση μας θα αρχίζει να χάνεται».

Ο βοσκός Μιχελάκης Μιχάλης ή "Κατσοχύρης" από τον Αμύγδαλο Αστερουσίων

Η συμβουλή που έχει να δώσει ο ίδιος στους νέους φωτογράφους είναι πριν από το "κλικ" του φακού να ξεκαθαρίσουν γιατί φωτογραφίζουν. Ο ίδιος όπως είπε, φωτογραφίζει μόνο για τον εαυτό του. Και είναι η αλήθεια μέσα από τη δική του οπτική που "ξετυλίγεται" σε κάθε φωτογραφία.

Ο μπαρμπέρης καί η... "ξούρα" στίς Αρχάνες Ηρακλείου
Ο χρόνος "σταμάτησε" για μια γυναίκα του χωριού, στο Σφεντήλι το 2010
Το βλέμμα του Δαμαντή Αντωνάκη από τόν Πατσίδερο Ηρακλείου εκφράζει παράπονο

Το θάρρος, η λεβεντιά, η παράδοση και το "χρώμα" της Κρήτης σε... ασπρόμαυρο φόντο.Βλέμματα και εικόνες που "μιλάνε" στη ψυχή σου....  

Ρεπορτάζ: Φιλία Σαριδάκη

Φωτογραφίες: Γιώργος Τσούμπας

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News