default-image

Συναγερμός στο ΠΑΓΝΗ λόγω σπάνιου και επικίνδυνου μύκητα

Κρήτη
Συναγερμός στο ΠΑΓΝΗ λόγω σπάνιου και επικίνδυνου μύκητα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί οι υγειονομικές αρχές μετά τον εντοπισμό του σπάνιου και επικίνδυνου μύκητα «MUCOR»  στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου, όπως αποκάλυψε το βράδυ της Πέμπτης η ΚΡΗΤΗ TV.

Το καμπανάκι του κινδύνου ήχησε στο ΠΑΓΝΗ όπου ελέγχονται τρεις περιπτώσεις ασθενών, ο ένας εκ των οποίων κατέληξε. Πρόκειται για έναν πολυτραυματία, θύμα τροχαίου που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του νοσοκομείου και παρουσίασε σημάδια νέκρωσης ιστών, δείγμα χαρακτηριστικό της προσβολής από μουκορμύκωση.

Επικίνδυνος μύκητας

Ο συγκεκριμένος μύκητας εμφανίζεται σπάνια και  θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνος, καθώς παρουσιάζει θνησιμότητα άνω του 50%.

Το δεύτερο περιστατικό αφορά έναν ανοσοκατασταλμένο ασθενή από χρόνια νόσο με: «Ιστικές βλάβες στο πλάγιο θωρακικό τοίχωμα». Σύμφωνα με τις πληροφορίες μάλιστα, ο συναγερμός ήχησε από μικροσκοπικές ενδείξεις µε εκτεταμένη νέκρωση μυϊκού ιστού και  οξεία φλεγμονής µε παρουσία άφθονων κόκκων.

Ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ, μιλώντας στην ΚΡΗΤΗ TV, εμφανίζεται καθησυχαστικός, ενώ αναφέρει πως δεν υπάρχουν ακόμη απαντήσεις για τα επίμαχα δείγματα που έχουν ληφθεί, χωρίς να επιβεβαιώνει τον αριθμό των ύποπτων κρουσμάτων.

Κρούσματα προσβολής ασθενών από το συγκεκριμένο μύκητα είχαν εμφανιστεί πριν 10 χρόνια στο Αττικό Νοσοκομείο και τον Ευαγγελισμό, ένα εκ των οποίων ήταν θανατηφόρο. Όπως είχε επισημάνει τότε η Επιτροπή Λοιμώξεων Αττικού Νοσοκομείου: «Χωρίς άμεση παρέμβαση η νόσος έχει κατά κανόνα μοιραία έκβαση λόγω της τάσης του μύκητα να επεκτείνεται μέσω των αγγείων προκαλώντας θρόμβωση και νέκρωση των ιστών».

Πως μεταδίδεται ο μύκητας

Εν αναμονή των ελέγχων που γίνονται, ο διοικητής ΠΑΓΝΗ - Βενιζελείου σπεύδει να επισημάνει πως ο μύκητας δεν μεταδίδεται από ασθενή σε ασθενή ενώ διαβεβαιώνει πως οι κανόνες υγιεινής και αποστείρωσης τηρούνται ευλαβικά.

Ο μύκητας mucor μπορεί να μεταδοθεί από  μολυσμένες γάζες, ελαστικούς επιδέσμους και επιθέματα, είτε από τη νοσηλεία ασθενών σε περιβάλλον που εκτελούνται κατασκευαστικές εργασίες.

Ο μύκητας mucor προκαλεί μια σχετικά σπάνια μυκητιασική λοίμωξη, τη μουκορμύκωση και προσβάλλει μόνον τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Δηλαδή, χειρουργημένους ασθενείς, άτομα που πάσχουν από λευχαιμία ή άλλες μορφές αιματολογικού καρκίνου ή λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα ύστερα από μεταμόσχευση. Θεωρείται μάλιστα η υπ' αριθμόν ένα θανατηφόρος επιπλοκή στους ασθενείς με λευχαιμία.

Η λοίμωξη εκδηλώνεται κυρίως στο αναπνευστικό σύστημα αλλά και στο γαστρεντερικό, ενώ μπορεί να πλήξει τα όργανα που παρουσιάζουν άλλες βλάβες και είναι ήδη εξασθενημένα.

(Φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News