default-image

Επιστρέφουν χρήματα έως 1400 ευρώ - Υπό ποιες προϋποθέσεις

Κρήτη
Επιστρέφουν χρήματα έως 1400 ευρώ - Υπό ποιες προϋποθέσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιστροφή έως 1.400 ευρώ έκαστος, από την εισφορά υγειονομικής περίθαλψης που αχρεωστήτως είχε παρακρατηθεί, αναμένεται να λάβουν περίπου 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι το Δεκέμβριο.

 Με τη χαρμόσυνη αυτή είδηση - εφόσον βέβαια το όλο πράγμα ευοδωθεί - φαίνεται πως γίνεται προσπάθεια να αποκατασταθεί η αδικία που συντελέστηκε το τελευταίο διάστημα σε βάρος των συνταξιούχων, που είδαν τις συντάξεις τους να πετσοκόβονται και να μην μπορούν να ζήσουν και να τα βγάλουν πέρα.

Το υπουργείο Εργασίας έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία επιστροφής εισφορών, προγραμματίζοντας να συμπέσει με τις συντάξεις του μηνός Δεκεμβρίου.

Μέχρι τότε όμως, ας κρατάμε μικρό καλάθι, διότι για να μπορέσουν τα χρήματα αυτά να επιστραφούν στους έρμους τους συνταξιούχους θα πρέπει πρώτα να δοθεί το ΟΚ από τους Θεσμούς... Διαφορετικά οι συνταξιούχοι δε θα κάνουν λαμβάνειν καμία επιστροφή... Συγκεκριμένα, οι Θεσμοί δεν έχουν ακόμα δώσει την οριστική έγκρισή τους για να πραγματοποιηθεί η επιστροφή της υγειονομικής εισφοράς που αχρεωστήτως παρακρατήθηκε στους συνταξιούχους.

Απομένει να γίνει η ακριβής αποτίμηση τόσο ως προς τους δικαιούχους, όσο και προς το συνολικό κόστος, που το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) έχει εκτιμήσει ότι θα ανέλθει στα 250 εκατ. ευρώ. Επίσης, στη σχετική υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί για το θέμα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρχει η πρόβλεψη για συμψηφισμό μέρους ή συνόλου του ποσού για δικαιούχους, οι οποίοι παράλληλα έχουν δημιουργήσει χρέη προς το Δημόσιο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Απονομής Συντάξεων τονίζει ότι η επιστροφή θα πραγματοποιηθεί εφάπαξ μαζί με την καταβολή των συντάξεων του Δεκεμβρίου. Οπότε μένει να δούμε τι τελικά θα γίνει...

Πώς θα δοθούν τα χρήματα

Η ευχάριστη αυτή είδηση για τους συνταξιούχους προκύπτει από έγγραφο (αρ. 1375934/19.10.2017) της Γενικής Διεύθυνσης Απονομής Συντάξεων του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο επισημαίνει ότι η επιστροφή θα πραγματοποιηθεί άπαξ.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων (ΠΟΠΣ), «ο επαναπροσδιορισμός για την επιστροφή της εισφοράς αφορά στο χρονικό διάστημα από 1/1/2012 μέχρι 30/6/2016». Η επιστροφή θα πραγματοποιηθεί με πίστωση του τραπεζικού λογαριασμού των συνταξιούχων με ποσά που αντιστοιχούν στην επιστροφή διαφορών για το παραπάνω χρονικό διάστημα, κατά την πληρωμή των συντάξεων του μηνός Δεκεμβρίου 2017. Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι ο υπολογισμός αυτός γίνεται επί του μικτού ποσού της κύριας σύνταξης, στην οποία εφαρμοζόταν η κράτηση μετά την αφαίρεση των ποσών που αντιστοιχούν στις μειώσεις των Νόμων 4024/2011, 4051/2011 και 4093/2012 και των αντίστοιχων κρατήσεων του Δημοσίου. Στην ουσία η Πολιτεία έχει παραδεχτεί ότι η εισφορά υγειονομικής περίθαλψης συνταξιούχων εισπράχθηκε αχρεωστήτως, γιατί υπολογίστηκε στο ακαθάριστο ποσό των καταβαλλομένων συντάξεων.

Πού δεν ισχύει η επιστροφή

Αξίζει να σημειωθεί πως, όπως τονίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων (ΠΟΠΣ), δε θα γίνει καμία επιστροφή στις παρακάτω περιπτώσεις:

* Σε όσους έχουν ήδη επιστραφεί με οποιονδήποτε τρόπο (δικαστική απόφαση κ.λπ.).

* Σε συντάξεις που δεν είχαν υποστεί μειώσεις με βάση τις διατάξεις των παραπάνω νόμων, γιατί είχαν νόμιμα εξαιρεθεί.

* Στις περιπτώσεις που είχαν επιστραφεί στους δικαιούχους ποσά υγειονομικής περίθαλψης που αχρεωστήτως είχαν παρακρατηθεί (π.χ. λόγω εξαίρεσης από την κράτηση σε διπλοσυνταξιούχους ή σε εργαζόμενους συνταξιούχους.

Γενικότερα, όπως αναφέρεται, «στις περιπτώσεις που ο υπολογισμός της εισφοράς κλάδου ασθενείας γινόταν στο ποσό της σύνταξης από το οποίο είχαν ήδη αφαιρεθεί τα ποσά που αντιστοιχούν στις μειώσεις που έγιναν με τις διατάξεις των παραπάνω νόμων».

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), είχε εκτιμηθεί ότι οι απώλειες από αυτή την παρακράτηση είναι μεγάλες και φτάνουν έως και τα 1.400 ευρώ ανά συνταξιούχο. Συνολικά, είχε υπολογιστεί ότι οφείλονται περίπου 250 εκατ. ευρώ σε 1 εκατ. συνταξιούχους.

Μάλιστα το Δίκτυο είχε δημοσιεύσει παράδειγμα, σύμφωνα με το οποίο συνταξιούχος του ΙΚΑ με συντάξιμες αποδοχές 1.866,23 ευρώ, όπως αναφέρεται στη συνταξιοδοτική απόφαση, έως το 2015 υπόκειται σε κράτηση 4% (τον Ιούλιο του 2015 αυξήθηκε σε 6%), ήτοι 74,65 ευρώ. Το καταβαλλόμενο ποσό επί του οποίου θα έπρεπε να υπολογιστεί η εισφορά είναι 1.431,27 ευρώ και κατά συνέπεια η μείωση της σύνταξης αντιστοιχεί σε 57,25 ευρώ το μήνα. Ο συγκεκριμένος συνταξιούχος, που από μειώσεις και μνημονιακές κρατήσεις χάνει 434,96 ευρώ από τη μηνιαία σύνταξή του, λόγω της παρακράτησης επί του αρχικού ποσού σύνταξης χάνει άλλα 17,39 ευρώ το μήνα.

Κρατούν μικρό καλάθι...

«Δεν πιστεύουμε τίποτα από όσα τάζει η κυβέρνηση»

Από την πλευρά τους, ωστόσο, οι συνταξιούχοι, όπως λένε, δεν πιστεύουν τίποτα από όσα ανακοινώνονται αν δεν τα δουν να συμβαίνουν με τα μάτια τους, και κυρίως αν δε δουν τα χρήματα να μπαίνουν στους λογαριασμούς τους. Αυτό επισήμανε ο πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ Νομού Ηρακλείου Ανδρέας Κριαράς, τονίζοντας μάλιστα ότι ο κλάδος βρίσκεται υπ' ατμόν ετοιμάζοντας παγκρήτιας μορφής συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας... Πράγμα που σημαίνει ότι για άλλη μια φορά, παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι, θα ξαναβγούν στους δρόμους ζητώντας να ζήσουν τα γεράματά τους αν μη τι άλλο... με αξιοπρέπεια. «Έχουμε απογοητευτεί από την πολιτική που ασκείται στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, τόσο που πλέον δεν πιστεύουμε τίποτα από όσα η κυβέρνηση ανακοινώνει. Ό,τι καλό έχουν πει δεν έχει εφαρμοστεί. Αντίθετα, μας πετσοκόβουν συνεχώς τις συντάξεις και μας αναγκάζουν να ζούμε στην εξαθλίωση. Γιατί λοιπόν να τους πιστέψουμε; Το "όχι" του κόσμου το κάνανε "ναι". Μπορείς λοιπόν να έχεις εμπιστοσύνη σε τέτοιους ανθρώπους; Από την πλευρά μας, πάντως, τέλος Νοεμβρίου ετοιμάζουμε παγκρήτια συγκέντρωση, διότι τα μέτρα που έρχονται είναι ανυπόφορα. Εκεί λοιπόν θα τους δείξουμε την αντίδρασή μας», είπε ο κ. Κριαράς.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News