default-image

Στους δρόμους κατεβαίνουν σήμερα οι μαθητές των Χανίων

Κρήτη
Στους δρόμους κατεβαίνουν σήμερα οι μαθητές των Χανίων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δίπλα στον αγώνα των μαθητών των ΕΠΑΛ Κισάμου και Βρυσών αποφάσισε να βρεθεί η ΕΛΜΕ Χανίων, προκειμένου να μην συγχωνευτούν τμήματα και το μάθημα να γίνεται με μία… «κανονικότητα».

Στόχος της απόφασης αυτής είναι η επιδίωξη συνάντησης με τον προϊστάμενο για το θέμα της διατήρησης των ολιγομελών τμημάτων του Γυμνασίου Κανδάνου παρουσία της διευθύντριας του Γυμνασίου, «σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί τόσο η ομαλή λειτουργία του σχολείου, όσο και η διασφάλιση της μόρφωσης των μαθητών και παράλληλα να μη θιχθούν τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων».

Στην ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Η εκπαίδευση και τα σχολεία δεν βρίσκονται στην «κανονικότητα» όπως υποστηρίζει το Υπουργείο. Aντίθετα, οι πολιτικές που εφαρμόζονται πλήττουν το δημόσιο σχολείο, τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών.

Η πολιτική των μηδενικών μόνιμων διορισμών, τα κενά των σχολείων, η κατάργηση δομών, η χρόνια υποχρηματοδότηση και η ταύτιση των κυβερνήσεων με τις αντιλαϊκές επιταγές ΕΕ - ΔΝΤ - ΟΟΣΑ οδηγούν στη διάλυση τη Δημόσιας εκπαίδευσης. Ειδικά στα Χανιά τα κενά συνεχίζουν να υπάρχουν, χιλιάδες ώρες μαθημάτων έχουν χαθεί από την έλλειψη διορισμών του Υπουργείου. Επιπλέον βαρύτατες και διαχρονικές είναι οι ευθύνες του κράτους, των μνημονιακών κυβερνήσεων και της τοπικής αυτοδιοίκησης που έχουν αφήσει τα σχολεία στην τύχη τους, χωρίς να ενεργήσουν για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση του οξύτατου προβλήματος της σχολικής στέγης στον νομό.

Τέλος, οι εξελίξεις στην Τεχνική εκπαίδευση αλλάζουν το χάρτη της παιδείας στο νομό αφού δημιουργούνται συνθήκες συρρίκνωσης των επαρχιακών σχολείων(Αποκόρωνας, Κίσαμος, Σέλινο) και συγκέντρωσης του μαθητικού δυναμικού στο κέντρο.

Την ίδια στιγμή στην επιβαρυμένη κατάσταση του δημόσιου σχολείου έρχονται να προστεθούν και οι νέες αντιεκπαιδευτικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση με το «νέο Λύκειο». Ετοιμάζουν μία συνολική αλλαγή στρατηγικού χαρακτήρα και βάθους με σκοπό τη μείωση των μαθητών, τον έλεγχο στην εισαγωγή στα πανεπιστήμια, τη μορφωτική λοβοτομή των μαθητών. Με νέους ταξικούς φραγμούς, με συνεχείς εξετάσεις, με την αποθέωση του ανταγωνισμού και της βαθμοθηρίας επιδιώκουν να μετατρέψουν το Λύκειο σε ένα φροντιστηριακό μαραθώνιο για λίγους, σε ένα σχολείο της αμάθειας.

Παράλληλα τα προβλήματα των αναπληρωτών καθηγητών οξύνονται, ενώ σαν κακόγουστο αστείο επανέρχεται η υπόσχεση παλιών και νέων Υπουργών Παιδείας για διορισμούς εκπαιδευτικών. Διορισμούς, όμως, που η κυβέρνηση (τωρινή και προηγούμενες) έχουν δεσμευτεί να μην πραγματοποιήσουν, ακολουθώντας με ευλάβεια τις εντολές και τις απαιτήσεις των θεσμών, της ΕΕ και του ΟΟΣΑ που δηλώνουν ότι το δημόσιο, και η εκπαίδευση, χρειάζεται συρρίκνωση.

Η ελαστική εργασία, η επισφάλεια και η εκ περιτροπής εργασία είναι οι τρεις πτυχές του νέου εργαζόμενου, ειδικά της νεολαίας, και η μόνη βέβαιη εργασιακή σχέση στην αβεβαιότητα και το φόβο της ανεργίας. Οι ελαστικές

σχέσεις εργασίας στην εκπαίδευση έχουν μονιμοποιηθεί με τον θεσμό του αναπληρωτή, επισφραγίζοντας το μοντέλο του σχολείου της αγοράς και του εργαζόμενου σε αυτό.

Καλούμε τους συναδέλφους/σες να αναλάβουμε συλλογικά και μέσα από το σωματείο μας όλες τις απαραίτητες αγωνιστικές πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα διεκδικώντας:

· Έγκριση όλων των τμημάτων στα ΕΠΑΛ Κισάμου, Βρυσών, Κανδάνου και όλων των ΕΠΑΛ του νομού καθώς και στις Ομάδες Προσανατολισμού, στα ΓΕΛ, στα Γυμνάσια και στα Ειδικά σχολεία.

· Όχι στο «νέο Λύκειο» της κατεδάφισης των μορφωτικών και εργασιακών δικαιωμάτων.

· Να καλυφθούν άμεσα τα κενά εκπαιδευτικών .

· Καμιά συγχώνευση, κατάργηση τμημάτων, σχολείων, ειδικοτήτων. 20 μαθητές στο τμήμα, 15 στις κατευθύνσεις και 10 στα εργαστήρια.

· Να εγκριθούν οι προτάσεις των σχολείων για μείωση των μαθητών στα τμήματα που φοιτούν μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες.

· Να κατοχυρωθεί το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής των μαθητών στις Ξένες γλώσσες

· Πλήρη εργασιακά - ασφαλιστικά- μισθολογικά - συνδικαλιστικά δικαιώματα για τους αναπληρωτές

· Καμιά μείωση οργανικών θέσεων. Καμιά υποχρεωτική μετακίνηση εκπαιδευτικού σε απασχόληση εκτός του δημόσιου σχολείου. Όχι στους εκπαιδευτικούς λάστιχο για όλες τις δουλειές. Μαζικοί, μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών.

· Δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους. Κανένας μαθητής έξω από το δημόσιο σχολείο».

ΕΛΜΕ Χανίων και μαθητές δίνουν ραντεβού στην πλατεία Κοραή, σήμερα Δευτέρα στις 11 η ώρα, σε μια κινητοποίηση για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

(φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News