default-image

Διαδρομές: «Πάτησαν κάτω» τον καρκίνο και εξομολογούνται -video

Κρήτη
Διαδρομές: «Πάτησαν κάτω» τον καρκίνο και εξομολογούνται -video

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Διαδρομές», το φωτογραφικό λεύκωμα της Μαρίας Γιαννά μας συστήνει 41 συνανθρώπους μας που πάλεψαν με τον καρκίνο και κατάφεραν να βγουν νικητές της ζωής.

Με αφορμή την εκδήλωση της Ηλιαχτίδας «Μαρτυρίες και πορτρέτα ανθρώπων που νίκησαν τον καρκίνο», η Μαρία Γιαννά μίλησε στην Ανδριανή για τις αφορμές που την ώθησαν να καταγράψει τις ιστορίες ανθρώπων που πάλεψαν με τον καρκίνο.

«Αντί να αναφερόμαστε στον καρκίνο με το όνομα της ασθένειας, λέμε η «παλιοαρρώστια», το «χτικιό», ο «έξωαποδω». Οπότε μιλώντας με γιατρούς κατέληξα στο ότι είναι σημαντικό να γίνει ένα βιβλίο που να δείχνει τη ζωή μετά τον καρκίνο, να απενοχοποιεί την ασθένεια. Ήθελα να είναι ένα παράθυρο αισιοδοξίας αυτό το βιβλίο, ότι η ζωή συνεχίζεται και μπορεί να είναι καλύτερη από ότι ήταν πριν», εξομολογείται η κα. Γιαννά.

Η Μαρία Γιαννά λοιπόν έβαλε σκοπό ζωής να εξαλειφθεί ο όρος «επάρατη νόσος» από το λεξιλόγιο μας. Να λέμε τον καρκίνο με το όνομα του και μέσα από τη λέξη να παίρνουμε κουράγιο και δύναμη για να τον κοιτάξουμε κατάματα και να τον αντιμετωπίσουμε. είτε πρόκειται για μας τους ίδιους είτε για άτομα του κοντινού μας περιβάλλοντος.

«Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που μπορεί να θεραπευτεί», είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει η Μαρία Γιαννά μέσα από το φωτογραφικό της λεύκωμα. Όταν φύγουν οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα από το μυαλό μας, μπορούμε ευκολότερα να παλέψουμε με αισιοδοξία και δύναμη κάθε ασθένεια. Εξάλλου κάπως έτσι λέει η Μαρία ότι αντιμετώπισαν τη ζωή και τη νόσο οι 41 άνθρωποι που φωτογράφισε.

«Αντιμετώπισαν και τη νόσο, και τη ζωή και τη συμμετοχή στη φωτογράφηση πολύ θετικά. Ήταν χαρούμενοι, περήφανοι γι' αυτό που είχε περάσει με αισιοδοξία, δύναμη ψυχής, θέληση, πίστη».

Ποιο είναι όμως το πιο δύσκολο βήμα απέναντι στη μάχη με τον καρκίνο; Και σε ποια συμπεράσματα και σκέψεις κατέληξε η Μαρία Γιαννά δουλεύοντας για καιρό με τόσους ανθρώπους που βίωσαν τον πόνο του καρκίνου αλλά κατάφεραν να τον "πατήσουν κάτω" και να στεφθούν νικητές της ζωής. Δείτε τις απαντήσεις στην εκπομπή «Ανδριανή».

Επιμέλεια: Μαρία Αγαπάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News