default-image

Εκδήλωση προς τιμήν του ευπατρίδη Ηλία Αθανασάκη

Κρήτη
Εκδήλωση προς τιμήν του ευπατρίδη Ηλία Αθανασάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκδήλωση προς τιμήν του ήρωα Ηλία Αθανάσακη, του ανθρώπου που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην Αντίσταση κατά των Γερμανών και συμμετείχε στην απαγωγή του στρατηγού Κράιπε, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Καταλαγάρι Ηρακλείου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Κώστα Φωτάκη, ο οποίος συμμετείχε εκπροσωπώντας την κυβέρνηση και ο οποίος αναφέρθηκε στο έργο και την προσωπικότητα του Ηλία Αθανασάκη.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Φωτάκης τόνισε πως «αυτό που μας φέρνει μαζί είναι η δύναμη της λέξης «Αντίσταση», που η έκφρασή της συμπυκνώνεται στο έργο και την προσωπικότητα του Ηλία Αθανασάκη».

Ο Ηλίας Αθανασάκης, όπως τόνισε ο κ. Φωτάκης «πήγε κόντρα στους καιρούς του. Ο Ηλίας με συνέπεια και συνέχεια στάθηκε πάντα όρθιος σμιλεύοντας αυτό που λέμε «Ευπατρίδης Πατριώτης». Ο Ευπατρίδης αγωνιστής που δρα και λειτουργεί πέρα από τις τάσεις που κυριαρχούν με γνώμονα το ένστικτο και τις αξίες του, μακριά από υστεροβουλίες και τακτικισμούς».

Διδάγματα ζωντανής ιστορίας

«Οι σημειώσεις και τα λόγια του αποτελούν διδάγματα ζωντανής ιστορίας για όλους μας. Δυστυχώς ακόμη δεν έχουν γίνει προσβάσιμα στους πολλούς, κάτι που το ευχόμαστε, κάτι που είναι χρέος προς το πολύπαθο αυτό τόπο», είπε.

«Στη σημερινή κρίση που βιώνει η χώρα, στη σημερινή εποχή που ο εχθρός δεν είναι με σαφήνεια ορατός, που το σύστημα αμείλικτο προσπαθεί να κυριαρχήσει εκμηδενίζοντας την προοπτική και το όνειρο, το δίδαγμα που εκπέμπει ο Ηλίας Αθανασάκης είναι ιδιαίτερα επίκαιρο για να σταθεί η κοινωνία όρθια», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός.

Οι επιλογές είναι ξεκάθαρες

Όπως τόνισε: «Η πρώτη επιλογή είναι να σκύψεις και να ενταχθείς. Η δεύτερη να γίνεις αναχωρητής και από μακριά να κρίνεις και να κατακρίνεις όντας έξω από την πραγματική μάχη. Η τρίτη είναι να σταθείς δίπλα στην κοινωνία, να αντισταθείς, να δίνεις τις μάχες έστω και αν χάνεις πολλές από αυτές, να σταθείς όρθιος ακόμη και όταν λυγίζεις, να ακολουθείς τον δρόμο του Αθανασάκη».

Φόρο τιμής στη μνήμη του

«Σήμερα, εδώ στον τόπο που γεννήθηκε, το Καταλαγάρι, η Ελληνική Κυβέρνηση αποτίει φόρο τιμής στη μνήμη του Ηλία Αθανασάκη, του παντοτινού αγωνιστή, του Ευπατρίδη Πατριώτη», είπε, κλείνοντας την ομιλία του με μία φράση του Ελύτη, που όπως είπε νομίζει ότι του ταιριάζει "Μια λάμψη ο άνθρωπος κι αν είδες, είδες".

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News