default-image

Τσίπρας: Στήθηκε μύθος για τη βάση της Σούδας

Κρήτη
Τσίπρας: Στήθηκε μύθος για τη βάση της Σούδας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη βουλή οδηγήθηκε η αντιπαράθεση κυβέρνησης- αντιπολίτευσης για το θέμα της βάσης της Σούδας που τέθηκε στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Αμερικανό πρόεδρο. Ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές για τη στάση που κράτησε η αντιπολίτευση λέγοντας ότι αναδείχθηκε σε μείζον θέμα, γεγονός  που δεν δικαιολογείται.

Όπως είπε ο κ.Τσίπρας απαντώντας στην ώρα του πρωθυπουργού για τα F-16 «επί μέρες ήταν κεντρικό θέμα η Σούδα. Και τώρα μας ζητάτε να απολογηθούμε γιατί δεν υλοποιήσαμε τον μύθο που εσείς στήσατε».

Αναφερόμενος στο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Αμερική, ο κ. Θεοδωράκης είπε ότι έδειξε μια περίεργη και για εκείνον και το κόμμα του, δεκτικότητα στην άλλη πλευρά, υποστηρίζοντας πως δεν έθεσε κανένα αίτημα και "ερμήνευσε" τη στάση αυτή ή λόγω του ότι ένιωσε δέος απέναντι στην υπερδύναμη, ή πήγε απροετοίμαστος ή με τα πολλά "ναι" προσπάθησε να καλύψει τις αντιαμερικανικές εμμονές του παρελθόντος.

Θεοδωράκης: Μπήκατε στον Λευκό Οίκο μόνο για να δώσετε

"Πόσα είναι τα λεφτά, ποιές είναι οι υποσχέσεις για την Σούδα και ποιός θα πάρει τις αποφάσεις, ο κ. Καμμένος ή ένα Εθνικό Συμβούλιο, όπως έχουμε προτείνει;" έθεσε το ερώτημα ο κ. Θεοδωράκης

"Είπατε πως πρέπει να αναβαθμιστεί η βάση της Σούδας. Τί εννοείτε; Ήδη από τον 'Αυγουστο συναινέσατε σε μια παράταση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας - Αμερικής. Με ποιά ανταλλάγματα, με ποιές εγγυήσεις για την αμυντική θωράκιση της χώρας. Ταυτοχρόνως μιλήσατε για τον εκσυγχρονισμό των F16. Για τί ποσό τελικώς μιλάμε; Πού θα βρεθούν τα λεφτά και σε βάρος ποιών στρωμάτων της κοινωνίας και ποιάς πολιτικής; Με ποιό τίμημα σε πόσα χρόνια και με ποιούς ρυθμούς ειδικά σε περίοδο κρίσης έπρεπε να απαντήσετε στο εσωτερικό, πριν φανείτε τόσο γαλαντόμος στο εξωτερικό", ανέφερε απαυθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα ο κ. Θεοδωράκης και τον κάλεσε αν έχει απαντήσεις να της δώσει τώρα στην Βουλή.

"Εμείς, δεχόμαστε ότι επείγει ο εκσυγχρονισμός του στόλου των αεροσκαφών μας, άρα τότε δεν πρέπει να κάνουμε χρήση του διαπραγματευτικού χαρτιού της Σούδας; Μιλάμε για ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού δεκαετίας. Δεν είναι πολύ. Εύλογα μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι μια καλύτερη διαπραγμάτευση, πιο επίμονη, θα έφερνε επιτάχυνση του προγράμματος, μείωση του κόστους και μεταφορά τεχνογνωσίας. Ωστόσο οι ελληνικές βιομηχανίες είναι απούσες από το πρόγραμμα, δεν έπρεπε να εξασφαλιστεί εξαρχής η ουσιαστική συμμετοχή τους; Διότι έτσι θα εξοικονομήσουμε χρήματα που μπορούν να κατευθυνθούν σε άλλες δαπάνες και άλλους εξοπλισμούς. Είναι φανερό ότι το χαρτί της Σούδας δεν το βάλατε στο τραπέζι. Μπήκατε στον Λευκό Οίκο μόνο για να δώσετε. Αντιμετωπίσατε δηλαδή την επέκταση της βάσης της Σούδας ως υποσημείωση μιας συμφωνίας - μαμούθ", υπογράμμισε ο επικεφαλής του Ποταμιού επισημαίνοντας πως πρέπει να διεξαχθεί μια αληθινή συζήτηση στη Βουλή "και να αλλάξει ρότα ο πρωθυπουργός".

"Το 2018 η τελική συμφωνία"

Επέμεινε τέλος, ότι μέχρι το 2018, που θα έρθει η τελική συμφωνία για τη Σούδα πρέπει να εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση όλα της τα χαρτιά και σημείωσε ότι ένα πενταετές πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της βάσης της Σούδας, δεν μπορεί να είναι χωρίς ανταλλάγματα για τον ελληνικό λαό, οικονομικά και γεωστρατηγικά, ενώ πρότεινε να "μπει στο τραπέζι" και μια πρωταρχική έγκριση αγοράς F35 που θα προμηθευτεί και η Τουρκία.

"11 χρόνια γίνεται ετήσια αναβάθμιση"

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι ετήσια αναβάθμιση της Σούδα γίνεται εδώ και 11 χρόνια και υποστήριξε ότι δεν υπήρξε καμία αλλαγή.

Συμπλήρωσε δε ότι ο στόλος μας βρίσκεται στη Σαλαμίνα και μια μελλοντική αναβάθμιση θα μπορούσε να αφορά και την Ελλάδα.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ F-16

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News