default-image

Πέθανε ο Ν.Γρυλλάκης - το «δεξί χέρι»του Κων/νου Μητσοτάκη

Κρήτη
Πέθανε ο Ν.Γρυλλάκης - το «δεξί χέρι»του Κων/νου Μητσοτάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέθανε το βράδυ της Τετάρτης σε ηλικίων 91 χρονών ο Νίκος Γρυλλάκης, στενός σύμβουλος και συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Ο Νίκος Γρυλλάκης γεννήθηκε το 1926 στον Αλίκαμπο Αποκωρώνου Χανίων και αποφοίτησε το 1950 από τη Σχολή Ευελπίδων ως ανθυπολοχαγός των Τεθωρακισμένων και το 1963 ως ίλαρχος από την Ανωτέρα Σχολή Πολέμου καθώς και από τη Σχολή Εθνικής Άμυνας ως αντισυνταγματάρχης το 1977.

Στη συνέχεια εκπαιδεύτηκε σε θέματα κατασκοπίας-αντικατασκοπίας από τη CIA και τη Μοσάντ (ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών) και υπηρέτησε στο Τμήμα Επιχειρήσεων Αντικατασκοπίας της ΕΥΠ και στο Γραφείο Πληροφοριών του ΓΕΣ. Μάλιστα είχε τραυματιστεί κατά τη διάρκεια επιχείρησης αντικατασκοπίας.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του διετέλεσε διοικητής σε όλα τα νευραλγικά κλιμάκια των τεθωρακισμένων του Στρατού (Επιλαρχίας Αρμάτων - Σχολής Αξιωματικών Τεθωρακισμένων - Κέντρου Εκπαιδεύσεως Τεθωρακισμένων - Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας - Διεύθυνσης Τεθωρακισμένων ΓΕΣ - Τεθωρακισμένης Μεραρχίας).

Τελικά αποστρατεύτηκε το 1986 με τον βαθμό του επίτιμου αντιστρατήγου. Εν συνεχεία ανέλαβε διευθυντής ασφαλείας και πληροφοριών της ΝΔ, ενώ από το 1989 έως το 1993 ήταν σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ και πρωθυπουργό Κωνσταντίνου Μητσοτάκη σε θέματα Άμυνας, Ασφάλειας και διαβαλκανικών σχέσεων. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής είχε αναλάβει ρόλο την περίοδο 1990-1993 σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ.

Επίσης το όνομά του είχε απασχολήσει στην υπόθεση των υποκλοπών (1998-1991).

Ο Νίκος Γρυλλάκης είχε τιμηθεί με επαίνους και ευφήμους μνείας αλλά και με παράσημα και μετάλλια του Στρατού και της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Η εξόδιος ακολουθία του εκλιπόντος θα τελεστεί το μεσημέρι σε ιερό ναό της Βούλας στην Αθήνα.

iefimerida.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News