default-image

«Απειλεί τη δημόσια υγεία η υποστελέχωση κτηνιατρείων»

Κρήτη
«Απειλεί τη δημόσια υγεία η υποστελέχωση κτηνιατρείων»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην παρέμβαση της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων (Π.Ε.Δ.Κ.Υ.) για τα σημαντικά προβλήματα υποστελέχωσης των δημόσιων κτηνιατρικών υπηρεσιών και στις δυσμενείς επιπτώσεις που αυτή έχει στον τομέα της κτηνοτροφίας, αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ-Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με αναφορά του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου.

Στην ανακοίνωση της Π.Ε.Δ.Κ.Υ. αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής, σύμφωνα με την επισήμανση του κ. Αυγενάκη: «…ο αριθµός των κτηνιάτρων των Δημόσιων Κτηνιατρικών Υπηρεσιών (ΥπΑΑΤ και εποπτευόμενοι φορείς του, ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού) έχει μειωθεί σημαντικά και συνεχίζει να βαίνει μειούμενος λόγω των συνταξιοδοτήσεων και της µη πρόσληψης νέου προσωπικού.

Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα τη δραματική υποστελέχωση του συνόλου των Δημόσιων Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, οι οποίες έχουν φτάσει πλέον σε οριακό επίπεδο λειτουργίας. Ενδεικτικό της υποστελέχωσης είναι το γεγονός, ότι, υπάρχουν κτηνιατρικές υπηρεσίες Περιφερειακών Ενοτήτων µε 1 ή 2 κτηνιάτρους!

Το υπάρχον προσωπικό εργάζεται πέραν των ορίων αντοχής του, προσπαθώντας να ανταπεξέλθει µε τον καλύτερο δυνατό τρόπο στα καθήκοντά του και τις αυξημένες απαιτήσεις της νομοθεσίας».

Κατοπινών ανωτέρω, όπως υποστηρίζει η Ένωση: «Εύλογο είναι το ερώτημα, πώς η κινητικότητα θα καλύψει κενά µε μετακινήσεις προσωπικού από ήδη υποστελεχωµένες υπηρεσίες, λαμβάνοντας υπόψη ότι:

α) στις περιφερειακές κτηνιατρικές υπηρεσίες το 2016 υπηρετούσαν 442 κτηνίατροι από 543 που υπηρετούσαν το 2013 (μείωση 18,6%) και από 1200 περίπου που υπηρετούσαν το 2007,

β) μέχρι το τέλος του 2018 θα έχουν συνταξιοδοτηθεί οι περισσότεροι κτηνίατροι που προσελήφθησαν το 1984-1985, και

γ) το γεωγραφικό ανάγλυφο της χώρας (πλήθος νησιών, ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών) δεν επιτρέπει την εξυπηρέτηση πολλών περιοχών από την έδρα του Νομού;».

Καταλήγοντας στο πλαίσιο της ανακοίνωσής της, η Πανελλήνια Ένωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων επισημαίνει ότι:

«… Τα αποτελέσματα της παραπάνω υποστελέχωσης και ουσιαστικά διάλυσης των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών είναι εμφανή σε όλη την έκταση της χώρας, µε την επανεμφάνιση σοβαρών ζωοανθρωπονόσων όπως η Λύσσα και την εισαγωγή και ραγδαία εξάπλωση λοιμωδών νοσημάτων, όπως ο Καταρροϊκός Πυρετός, η Ευλογιά των αιγοπροβάτων και η Οζώδης Δερματίτιδα των βοοειδών, µε τεράστιες οικονομικές συνέπειες στην κτηνοτροφία της χώρας και την αντίστοιχη παραγωγή τροφίμων ζωικής προέλευσης. Είναι προφανές, ότι η επιτυχής αντιμετώπιση των επιζωοτιών προϋποθέτει επαρκώς στελεχωμένες και καλά οργανωμένες δημόσιες Κτηνιατρικές Υπηρεσίες».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News